Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Cu Mos Nicolae in suflet


Pentru cei mai demult sositi pe meleagurile canadiene sau cei mai noi,exista inca bucuriile sufletului atunci cand ne surad lecturi sau traditii cunoscute.

Propun pentru lectura iubitorilor de credinta crestin ortodoxa cartea lui D.L.Cann,’Sf.Nicolae,Episcop de Myra’., izvorata din dorinta autorului de a descoperi originalul Sf.Nicolae. Autorul a cercetat minutios istoria Greco-romano in biblioteci si muzee in timpul peregrinarilor sale In Sud Estul Turciei.
Povestea vietii Sf.Nicolae incepe in Patana ,oras de pe coasta Mediteraniana a Asiei Minor in provincial Lycia in jurul anului 275.Acolo s-a nascut si a crescut Sf.Nicolae si personalitatea lui a fost modelata sub influenta mediului cultural,filozofic si religios.A fost crescut in dragoste si respect pentru credinta si rugaciune,ceea ce l-au ambitionat sa cunoasca mai indeaproape credinta crestina.Primul ghid de cunoastere i-a fost’Didachia’( ghid de cunoastere crestina din sec III) care propovaduia o viata trait ape baza de dragoste si iubire.
Mentorul lui Nicolae,un cleric crestin i-a insuflat mai mult deprinderi cripturale,liturgice si pastorale in vederea pregatirii lui ca preot.
El a studiat in limba lui nativa-greaca Vechiul Testament si scrierile clasice religioase din vremea aceea.
Potrivit povestirilor grecesti,Nicolae a servit ca preot la inceput in Patra si apoi s-a mutat la 50 kms Est de Myra,capitala provinciala a Lycei.
Traditia greceasca sustine ca Nicolae a venit in Myra sa-si ofere viata spre serviciile bisericesti.Fetele bisericesti l-au ales episcope si in aceasta calitate a fost raspunzator pentru serviciile spiritualeale comunitatii.
In cadrul bisericii,Episcopul Nicolae alaturi de corpul pretesc si al diaconilor au slujit impreuna pentru sprijinul oamenilor nevoiasi si suferinzi care le solicitau ajutorul.
Cel mai puternic conflict din viata lui Nicolae ca episcope de Myra a fost cel cu Elenistii,care l-au inchis pentru credinta lui in jurul anului 305.In anii de temnita,Nicolae si-a mentinut credinta si a incurajat pe ceilalti intemnitati.Dupa mai bine de zece ani de persecutii crestine,paganii si-au potolit violentele si au lasat crestinii in libertate si pace,iar episcopul Nicolae si ceilalti supravietuitori au fost eliberati din temnite
Sf.Nicolae ne apare ca un un crestin iubitor de D-zeu din adancul sufletului,care a indurate ani grei de inchisoare tot in folosul crestinatatii,un om iubitor de oamenii din comunitate.Pe Sf.Nicolae il mai intalnim impartind daruri pentru ajutorarea oamenilor nevoiasi si reinnoirea familiilor,de asemenea un Sf.Nicolae intelept si blajin cu putere si viziune spirituala de a fi sprijinit oamenii in timpul conflictului cu Elenistii si in anii din timpul Imparatului Constantin I.
El este cunoscut prin capacitatea lui de compasiune,intelegere fata de omenire, generos cu cei alienati sau bolnavi,un consilier si sprijintor al vaduvelor,orfanilor si a celor ce aveau nevoie de ceva.Cumpatat si dotat cu puterea de a-si stapani supararea,fara interese materiale,preotul si episcopul Nicolae a fost si un iertator in fata faradelegilor cautand astfel iettarea lui D-zeu.El a servit biserica sub exemplul lui Isus,apostolilor si profetilor.
In sec al 10-lea intreaga Europa vest a semnalat o crestere in aprecierea lui Sf.Nicolae.
In Germania interesul pentru Sf Nicolae s-a accentual ,de asemenea in Franta in sec al 11-lea prin constructia unor biserci,cum de ex St.Nicolae din Angers si Biserica St.Nicolae din Artois.
In 1087 marinarii italieni au tranferat ramasitele pamantesti ale lui Sf.Nicolae din Myra in Bari in Italia pentru a-l salva de la regulile non-crestine.El a devenit de asemenea popular in cultura religioasa ortodoxa din Rusia,unde a devenit copatron cu Sf.Andrei si Maria
Multi oameni i-au imbratisat prezenta lui Sf.Nicolae ca sfant de paza,patronul marinarilor,copiilor si captivilor.Marinarii au pretins patronajul Sf.Nicolae datorita povestirilor referitoare la puterea lui de a potoli furtunile pe mare si de a salva marinarii.
Multe alte natii precum Grecia si regiuni ca Apulia,Sicilia in Italia,Lorraine in Franta si Fribourg in Elvetia l-au acreditat ca sfant patron si l-au stimat pentru puterea lui de protectie .La Nordici ,Sf.Nicolae a devenit cu patron al Norvegiei alaturi de Sf. Olaf Haraldsson.
In cinstea legitimitatii lui Sf.Nicolae in Europa s-au construit biserici,capele,ospice,altare,cimitire,manuscripe si vitralii.
Artisti din Vest si Est i-au dedicate numeroase constructii omagiale de cult.In sec al 6-lea crestinii din Myra i-au construit o basilica mica si au numit-o in onoarea lui.Ei au pus ramasitele lui pamantesti in sarcofag in interiorul acesteia.Sculptorul in piatra i-a incrustat in basorelief figura invasmantat in tunica lunga cu gluga .
Pe de alta parte in arta iconografica din Ortodoxia de Est artistii l-au pictat in vestminte de episcope cu par alb si barba.
Referitor la Sf.Nicolae in traditiile de Craciun,multe din culture il plaseaza in cadrul acestora pentru ca ziua Sfantului Estep e 6 decembrie si apoi datorita calitatii lui de mare iubitor de oameni si de exemplu de generozitate prin a oferi daruri.
Sf.Nicolae are celebrarea lui separate pe 6 decembrie,ceea ce inseamna data plecarii lui dintre cei vii.
Sf.Nicolae sau Ayos Nikolaos cum este cunoscut la greci este sarbatorit in bisericile Greco ortodoxe prin leturghie cu imnuri speciale,dedicatii si impartasanie si e considerat salvatorul marinarilor.
Sf.Niculae se bucura de popularitate imensa in rabdul popoarelor slave din Rusia,Ukraina si altor natii slave.Dar e sarbatorit si in Turcia carea fost tara natala a episcopului pe coasta regiunii romane de Est in Asia Minor.
Crestinii ortodoxi de Est celebreaza sarbatoarea Sf.Nicolae pe 6 dec la fel ca si compatriotii greci.
Biserica siriana ortodoxa onoreaza pe Sf.Nicolae cu o laturghie special ape 6 dec.,de asemenea in Lebanon
Dupa cum au dovedit cercetarile in domeniu,persoana cunoscuta ca un ‘ daruitor de cadouri’ revine in diferite culture sub forne diferite.
In tarile de jos si Scandinavia exista traditia lui Sf.Nicolae . in 6 dec. Sfantul ajunge in Danemarca,Suedia,Norvegia si Norvegia prin diferite moduri de a calatori pe pamnt sau apa.De exemplu in portul Amsterdam,Sf.Nicolae ajunge cu un vapor cu fanfare mare.
Biserica catolica din Franta marcheaza ziua de 6 dec. ca o zi memoriala Sfantului Nicolae.
In Franta,Belgia,Luxemburg se celebreaza Noel sau Nativitatea ca sarbatoare religioasa de familie.Copiii primesc daruri de la doua persoane daruitoare: micul Isus sau tatal Noel,deci tatal Craciun care deriva de fapt de la Sf.Nicolae.Biserica catolica din Irlanda are o zi memoriala pentru Sf.Nicolae pe 6 dec.
Astazi milioane de oameni isi gasec comfort spiritual in imaginea Sf.Nicolae,care traieste sub puterea generozitatii in inimile lor.Devotamementul lui Sf Nicolae si serviciile lui in folosul oamenilor ne inspira si ne intareste sufleteste.
Intr-o prezentare istorica exemplara si cu reliefarea adevarurilor religioase asa cum au descins ele de-a lungul timurilr, autorul ne deschide portile spre cunoasterea adevarurilor despre Sf.Nicolae ca persoana reala,nicidecum mitica,un erou al tumultosului sec al 4-lea,invingator al raului si mare datator de daruri si blandete, luminator de sperante in sufletele noastre.

Laura Mason / Nova Scotia - Canada

Laura Mason    12/5/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian