Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Cofirmari : Afirmatii cioraniene
Cioran a scris intre altele ca "existentza"-faptul de a trai- reprezinta exilul omului iar "nimicnicia"-in sens de lipsa de significatie- este "casa" in care traeste omul.
Ca Cioran era un mare pesimist nu e un secret pentru nimeni, nici macar pentru mama lui care a declarat ca daca ar fi stiut ce o sa scrie , ar fi preferat sa nu-l aduca pe lume!
Dar afirrmatia citata nu e produsul unui sentiment, al unei stari emotionale ci al unui act de gindire; ca atare se cere analizat obiectiv.
Daca viatza ar fi un exil -chiar admitind afirmatia ca fiind figurativa-presupune ,logic,existentza unei conditii prealabile dela care omul a facut trecerea la starea de "exil ";ori aceasta conditie prealabila fecundarii nu exista ,aceasta fiind admis ca reprezinta inceputul vietzii. ;faza pre-gametica a vietii este cea de "nimic" caci cele doua celule purtatoare de cromosomi exista numai separat! numai fecundarea reprezinta conditia absolut necesara pentru a se naste o persoana, o "viatza".Ca atare viatza nu poate reprezenta un 'exil' ;viatza insasi constitue o ...existenta din care nu se poate iesi decit prin ..moarte.Figurativ vorbind singurul "exil" al vietii este ..moartea care in fapt reprezinta nu exil-care presupune pastrarea unitatii unui "tot" chiar transplantat in alt mediu- ci completa disparitie.
Ca viatza-cadrul in catre se desvolta omul- ar fi lipsita de ..meaning,de semnificatie este de asemenea o afirmatie gratuita a lui Cioran;"existentza" omului -casa lui-este rezultatul a ceea ce fiecare individ realizeaza cu ...el insusi si nu e o conditie determinata dinainte pe care omul o urmeaza numai ,in mod orbeste.Pe acest drum -conditionat de aparatul lui genetic si alti factori-omul este ajutat de liberul -arbitru (capacitartea de a face o alegere) si de capacitatile-cunostiintzele- capatate in urma efortului facut in timpul desvoltarii lui.Credinciosii mai adaoga si fortza divina. Atit de mare este influenta mediului in care se desvolta viatza oamenilor incit acesta isi poate pune amprenta pe structura genetica a individului care se poate transmite astfel la urmasi.
Rezulta deci ca Cioran a facut mai mult ..literatura decit filosofie ;are poate scuza ca la timpul cind a gindit si scris ceea ce am analizat cunostiintele in domeniul pe care l-a abordat erau reduse. Si totusi .....

Ion Dinu Ion
Ion Dinu Ion    11/12/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian