Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Închinarea în Duh si în AdevărIisus stă de vorbă, lângă fântâna lui Iacov, cu o femeie din Sihar (azi Nablus, în Israel), o localitate din Samaria. Ciudat: Fiul Atotputernicului, „ostenit de călătorie”, cere apă de la o femeie samarineancă, parcă nestiind că „iudeii nu au nici un amestec cu samarinenii”!? Doar se stia: erau în conflict de secole. Ba, mai mult, în mod paradoxal, pentru întâia oară (pare-se) i se revelează – tocmai unei femei si, cu atât mai „grav” pentru mentalitatea iudaică, cu o „origine controversată” – în mod deschis, ca fiind Mesia. Si, culmea!, tot cu această femeie, ce se afla deja la al saselea bărbat, are unul din cele mai puternice dialoguri pe tema autenticitătii de sine în credintă.
Femeia Îl întreabă: „Doamne, văd că esti proroc. Părintii nostri s-au închinat pe acest munte (Garizim, n.n.) si voi ziceti că Ierusalimul este locul unde trebuie să ne închinăm”. Iisus i-a răspuns: „Femeie, crede-Mă că vine ceasul, când nu vă veti mai închina Tatălui nici pe muntele acesta, nici în Ierusalim. Voi vă închinati la ce nu cunoasteti; noi ne închinăm Aceluia pe care Îl cunoastem, căci mântuirea vine de la iudei. Dar vine ceasul, ba a si venit, în care adevăratii închinători se vor închina Tatălui în duh si în adevăr; fiindcă astfel de închinători îsi doreste Tatăl. Dumnezeu este Duh si cei care I se închină, trebuie să I se închine în duh si în adevăr” (Ioan 4, 20-23).
Altfel spus, nu doar locul fizic si apartenenta confesională formală contează, ci locul tău spiritual interior, consecventa, coerenta si sinceritatea credintei tale, autenticitatea vietii tale spirituale. De multe ori ne culcăm pe laurii unei spiritualităti (mentalităti) traditionale sau confesionale înguste, de parcă simpla etichetă (ortodox, catolic, calvin, luteran, baptist, penticostal, adventist etc.) ori o credintă redusă la ritualismul cultic (cu slujbe kilometrice, uneori incomprehensibile si extrem de plictisitoare pentru „publicul nedus la biserică” si necatehizat) sau la legalismul canonic (cu întregul cortegiul de norme, reguli/te, cutume, obiceiuri, traditii, miile de superstitii religioase etc.) ar fi suficiente să-ti asigure, ca merit personal, un loc în paradis.
Înaintea lui Dumnezeu contează, de fapt, cine esti cu adevărat, nu masca socială, profesională sau confesională pe care o afisăm public. Contează sinceritatea mărturisirii tale de credintă – în Duhul Sfânt si în Adevărul întrupat – si angajarea reală si concretă într-o viată duhovnicească autentică. De două „lucruri” nu te poti ascunde: de propria constiintă morală si de Dumnezeu. În constiinta ta si înaintea lui Dumnezeu nu poti să apari decât asa cum esti, în adevărul tău interior gol-golut. Aceasta înseamnă să fii închinător în Duh si în Adevăr. Restul sunt detalii… sau, în cel mai fericit caz, căutări!Pr. Dr. Eugen Jurca    11/11/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian