Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Darima AlexandruAjunsi in America, traim in cea mai exemplara societate bazata pe multiculturalism unde noi, ca purtatori ai unei culturi originale suntem intr-un permanent contact cu reprezentantii altor culturi veniti aici de pretutindeni. Afirmarea individuala intr-o lume competitiva in toate domeniile dar mai cu seama in cel muzical (trecind peste socul cultural) este o glorie.Spunind aceasta, nu ma bizui pe manifestari in cadrul comunitatii romano-americane sub aspectul spectacolelor, aparitiilor discografice ori diverselor aparitii literale.Acestea toate sunt meritorii in pastrarea identitatii romanesti !Dar, a intrepartunde cultura Americana, a avea auditoriu american in propportie de nouazeci si noua la suta,aceata este cu adevarat exemplar si benefic pentru cultura romaneasca.

De aceea o consider pe Darima Alexandru exemplara. Ea nu este o exceptie, este una dintre monedele salbei romanesti care stralucind intre culturile lumii aduc stralucirie neamului!

Am ascultat-o zilele trecute pe flautista Darima Alexandru, intr-un concert la sala “Merkin Hall” de la Lincoln Center.
A evoluat alaturi de artisti americani si, o spun in deplina cunoastere, a fost extraordinara! De altfel a avut onoarea de a incheia seara concertistica. In citeva fraze voi contura educatia muzicienei, pordus al scolii romanesti: la virsta de patru ani incepe studiul pianului, cu profesoara Josette Harsu(care ii va ramine mentor). La sase ani intra la Liceul d emuzica George Enescu din Bucuresti studiind pian principal precum si teorie si muzica vocala. La treisprezece ani incepe studiul flautului, continuind in paralel studiul pianului, teoriei si ochestrei. In acelas timp sub instruirea profesorului Dante Alecu conduce grupul muzicii de camera al scolii cu care obtine Premiul I la Capri in Italia. La saisprezece ani isi incepe cariera solistica cu diferite orchestre din Romania, obtinind premii nationale si internationale ca apoi la doar nouasprezece ani sa fie angajata flautista a Orchestrei Nationale a Radio-Difusiunii Romane. In acelas timp este cooptata in cvintetul “Concordia” al aceleiasi orchestre. Ca solista si membra a orchestrei a participat la concerte si festivaluri internationale in: Austria, Italia, Franta, Germaina, Spania, obtinand premii si mentiuni. Isi desavarseste studiul flautului la Conservatorul din Bucuresti si apo la Viena.

Dupa venirea in USA, isi ia Master’s Degree la Purchase College, NY, in Performing Arts. In anul 2003, ambitioasa muziciana devine pedagog in propria ei Soala de Muzica pe care o deschide in NY: “Scoala de Muzica Dobbs Ferry – NY”, unde preda pianul si flautul.
Debuteaza la Carnegie Hall in 2006 cu un stralucit recital.

Repertoriul Darimei Alexsandru cuprinde piese de Claude Debussi, compositor inconfundabil al armoniilor exotice si al muzici pentatonice; marele Beethoven, care a scris foarte putine piese pentru flaut, printre care Serenada Opus 25, precum si Sonatina in Fa Major, si Sonatina in G Major, sunt incluse in repertoriul Darimei. Albinoni, Bella Bartok, cu celebrele sale “Dansuri Populare Romanesti”, Opus 68 nu lipsesc din muzica interpretata de ea. A fost o bucurie sa o revad, sa o reascult in concertul de saptamana trecuta.

Darima construieste prin sunete mister si farmec in jurul ei. Acompaniata la pian de maestrul Giacomo Franci, care de altfel este dirijorul si fondatorul orchestrei New York Chamber Players, a sustinut la sala Merkin un recital continand “Carnival la Venetia”, piesa rescrisa pe motive folclorice de Paul Agricole Genini. Lucrerea cuprinde opt variatiuni diferite in stil si tonalitati, in care falutista romanca a stralucit prin broderia sunetului. Cea de a doua piesa interpretata de flautista Darima Alexandru, de fapt prima in ordinea aparitiei scenice, a fost “Fantezie” de George Hue.
Aparita scenica a romancei deosebit de decorativa, dublata de un inalt profesionism, au detasat-o pe Darima Alexandru de interpretii serii. Am urmarit auditoriu in timpul recitalului, pentru a intelege mai bine reactia pe care muziciana reusa sa o transmita spectatorilor dincolo de aparitia ei plina de farmec (… importanta pentru un artist) si am inteles in plus meritul scolii romanesti! Am vazut bucuria stralucind pe chipul parintilor ei; am vazut mindria sotului care are norocul unei sotii deosebite; am vazut studentii ei copii albi, asiatici ori negrii fericiti sa aibe un asemenea educator; am vazut melomani aplaudind admirativ. La sirsit am interpelat-o pe Darima Alexandru pentru un scurt interviu. Mi- a spus ca nu-i place sa vorbeasca despre ea, prefera sa lase muzica sa-i fie …purtator de cuvint. Totusi, pregateste un recital pentru prestigioasa sala Avery Fisher Hall. Isi iubeste studentii si scoala pe care a infiintat-o aici ca o prelungire a scolii romanesti careia ii este recunoscatoare…isi respecta parintii pentru efortul si sustinerea si iubirea cu care au inconjurat-o. Vorbe simple ale unui mare artist. O astept pe muziciana in alte concerte despre care voi fi bucuroasa sa scriu.


Lia Lungu    11/6/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian