Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Tableta pentru prieteni : Egolatria

Termenul este putin intrebuintat dar pare edificator si insemmna cultul proprei persoane;cultivarea propriului ego, a self-ului;este diferit de cultul personalitatii prin aceia ca e practicat nu de mase dominate de o ideologie impusa de a diviniza un conducator ci e practicata de insasi persoana respectiva in scopul de a satisface cerintele propriului self-.
Nu trebue confundat nici cu egoismul sau egotismul care traduc o stare mentala in care un individ este preocupat cu el insusi in scopul imoral de a aduna bunuri materiale sau avantaje in detrimentul altora de a caror interese nu vrea sa tina seama.
Egolatria impune in primul rind dragoste de sine insusi care merge pina la "adorare" a propriei persoane.Din acest unct de vedere se apropie de narcisism.;ea presupune de asemenea un egoism excesiv prin aceea ca preocupat de self- ,egolatristul nu mai poate gindi la altii pe care incepe sa-i ignore sau de care devine desinteresat.Prin acesta el devine si mai mult izolat de comunitatea inconjuratoare si se concentreaza asupra lui insusi.
O ilustrare a celor de mai sus se gaseste in istorie unde portrete ca cele ale lui Cleopatra, Henric VIII,Ludovic XIV (l'etat c'est moi!) ,Robespiere,Napoleon (autoincoronare),poate Stalin,Ghadafi etc sunt edificatoare.
Un caz absolut tipic am avut ocazia multi ani in urma sa-l observ in practica medicala:o pacienta care ma consulta pentru o stare de anxietate aparuta dupa menopauza si care,dupa asigurarea ca examenul medical nu arata nimic consistent, scoate din poseta o fotografie la care se uita si apoi o saruta si imi declara ca acea persoana este singura ei dragoste pe care a avut-o in viatza;intrigat-crezind ca este fotografia copilului pe care stiam ca-l avea,sau eventual al sotului ei-am intrebat-o ce reprezinta fotografia ;fara ezitare mi-a oferit-o zimbind gratios si am constatat ca era propria ei fotografie la o virsta mai tinara pe care ea mi-a precizat imiediat ca asa arata la.virsta de... 20 de ani.Intrebind-o ce a facut in viata mi-a spus ca l-a ajutat un timp pe sotul ei in business-ul familar, ca s-a ocupat de balet si fitness ca sa-si mentina silueta si forma fizica,a cumparat doua case si o alta in sudul US si are grija de ea sa-si indeplineasca micile capricii si fantezii.
Dat fiind cazul care parea interesant ,am facut o incursiune in trecutul ei :fusese crescuta auster, dintr-o mama ca parea ca nu a iubit-o dar era autoritara si un tata care fusese ofiter si era foarte sever cu ea,era comparata tot timpul cu sora ei care era eleva excelenta , ea fiind absolut mediocra, devenise din aceasta cauza emotiva si se bilbiia cind vorbea si era tensionata si din toate aceste motive a preferat sa se inchida in ea insasi .Cu alte cuvinte singurul ei prieten si sprijin devenise propriul ei "self" ; in acesta conditie a gasit sprijin sufletesc in ea insasi,credintza si rugaciuni.
Faptul ca viata i-a oferit compensatii materiale si a avut un copil , a intarit-o in convingerea ei ca ea este creatia propriului ei "self" de care s-a ..indragostit si pe care il "cultiva" emotional .
Procesul psichologic in acest caz era unul de "transfer" emotional dela "self" catre un "alter -ego" care devenise pentru ea insusi propriul ei "self" si de care pretindea ca era indragostita.;acesta e un mecanism oarecum asemanator cu acela al narcisismului.
O astfel de conditie nu este daunatoare decit poate pentru anturajului imediat :individul egolatric poate fi avea un comportament excesiv in apararea intereselor personale de unde cresterea frequentei certurilor in familie,a presiunii pusa pe cei din jur etc.Astfel de individ poate deveni desagrabil in societate si uneori ridicol.

Dr Dinu Dimitriu / TORONTO


Dr. Dinu Dimitriu    11/3/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian