Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Vecinatate cu cantec

Am citit in ultimele zile pe internet, in presa romaneasca, despre discutiile oficiale de la Bucuresti dintre Romania si Ucraina.
As vrea sa reamintesc putin din Istoria Insulei Serpilor din care reiese ca si alti conducatori ai nostrii au stat smirna in fata rusilor si mai apoi a Ucrainei


La data de 4 februarie 1948, prim-ministrul RPR , dr. Petru Groza si ministrul de externe al URSS, Viaceslav Molotov, au semnat la Moscova "Protocolul referitor la precizarea parcursului liniei frontierei de stat între România si URSS", care, cu toate ca invoca Tratatul de pace din 1947, stabileste, contrar prevederilor acestui Tratat, ca "Insula Serpilor, situata în Marea Neagra, la rasarit de gurile Dunarii, intra în componenta URSS"
Acest protocol nu a fost niciodata ratificat de catre România. Cu toate acestea, la data de 23 mai 1948, reprezentantii ministerelor de externe din cele doua tari (Nikolai P. Sutov, prim-secretar la Ambasada U.R.S.S. din Bucuresti si Eduard Mezincescu, ministru plenipotentiar) au semnat chiar pe Insula Serpilor (Zmeinâi) un proces-verbal de predare a insulei care mai departe va face parte din RSS Ucraineana. În acel document, se afirma ca "Insula Serpilor a fost înapoiata U.R.S.S. de catre R.P.România si încadrata în teritoriul U.R.S.S.", desi aceasta nu apartinuse niciodata Uniunii Sovietice.
În august 1949 nave militare sovietice, au somat pe românii ce pazeau farul, i-au arestat si i-au debarcat în orasul Sulina.
Documentele din anii 1948-1949 au fost ratificate la data de 20 iunie 1961 la propunerea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej doar de catre Consiliul de stat.
Din punct de vedere juridic, cele doua întelegeri bilaterale (protocolul si procesul verbal de predare) semnate între România si URSS sunt neconstitutionale, fiind astfel nule si neavenite pentru dreptul international.

Dar sa revenim la situatia actuala.

Statul ucrainean sustine ca Insulei Serpilor trebuie sa i se acorde pe lânga ape teritoriale, platou continental si zona economica-acesta este adevaratul pericol- si nu insula propriu-zisa
Recent, au fost descoperite zacaminte de petrol (10 milioane de tone) si de gaze naturale (1 miliard mł) în apropierea insulei.

Asa ca situatia este delicata,ambele tari au interese economice in zona doar ca numai una din tari este puternica si asta din pacate nu este Romania....


Doru Dogaru    11/3/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian