Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Lingvisti condamna "limba moldoveneasca"
Circa 160 de lingvisti au participat , la Suceava, la un Colocviu de Stiinte ale Limbajului, adoptand o rezolutie prin care dezavueaza campania antistiintifica directionata impotriva denumirii de limba romana si folosirea sintagmei "limba moldoveneasca".
Potrivit coordonatorului manifestarii, Sanda Maria Ardeleanu, prorectorul Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava, participantii la Colocviu au remarcat progresul pe care il cunoaste limba romana ca limba de comunicare in Republica Moldova si Ucraina. In rezolutie se precizeaza, insa, ca se continua o campanie antistiintifica, directionata impotriva denumirii de limba romana. "Astfel, s-a ajuns la folosirea sintagmei neadecvate, nefondate stiintific si istoric, limba moldoveneasca, singurul argument fiind legatura cu numele statului, Republica Moldova", se arata in rezolutie. Potrivit universitarului sucevean, se neglijeaza ca exista tari unde denumirea limbii nu corespunde cu denumirea statului (Austria, Argentina, Brazilia), "limba romana este unitara si unica pe intreg spatiul unde se vorbeste, denumirea de limba romana este folosita de savantii filologi din tarile occidentale incepand cu anul 1580". Participantii la Colocviu au adresat un apel guvernantilor din Romania, Republica Moldova si Ucraina, pentru a lua in considerare opiniile savantilor privitoare la glotonimul limba romana si nu teoriile nefondate stiintific si istoric. Sanda Maria Ardeleanu a mentionat ca rezolutia va fi transmisa Parlamentului European, comisarului european pentru multilingvism, Leonard Orban, Comisiei pentru multilingvism si altor institutii europene, pentru a se analiza problematica si masurile ce se impun in politicile lingvistice europene.

Sabin Popescu    11/1/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian