Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Din presa vremii ( XXX ) - Almanahul liceului Fratii Buzesti , 1924


In ziua de 16 Noiembrie 1924, la ora 3 p.m., in prezenta tuturor autoritatilor din oras si a unui numeros public, D-l Dr Const. Angelescu, Ministru al Instructiunii, a semnat actul comemorativ si a pus piatra fundamentala la noul local ce se construeste in Craiova pe Bulevardul }tirbei.
Domnia Sa a fost insotit la aceasta solemnitate de domnii : Iuliu Valaori, secretarul general, C.Kiritescu, directorul general al invatam@ntului secundar, P.Ghitescu, directorul general al invatam@ntului normal-primar, }tefan Ioan, deputat si membru in Consiliul Permanent al Instructiunii etc.
Serbarea s-a efectuat dupa programul urmator :
Sosirea D-lui Ministru al Instructiunii la ora 2 si jumatate.
1) Capela de Kreutzer, cor executat de elevii liceului.
2) Oficierea serviciului religios de catre Pr.Prof. V.Marghescu, raspunsurile fiind date de corul scoalei.
3) Imn ocazional al liceului de G. Fotino, maestru de muzica.
4) Cuv@ntarea d-lui C. Caleteanu, presedintele Comitetului }colar.
5) Cuv@ntarea d-lui Ionescu-Argetoaia, directorul liceului.
6) Punerea pietrei fundamentale de catre D-l Dr C. Angelescu, Ministrul Instructiunii si apoi vizitarea lucrarilor executate
7) Mars de excursie ( Cor ).

C u v @ n t a r e a d – l u i I o n e s c u – A r g e t o a i a , d i r e c t o r u l l i c e u l u i

Domnule Ministru ,
Onorata asistenta si
Iubiti elevi,

Clipa de fata pe care noi, cetatenii Craioveni si voi, elevii olteni, o traim acum, s’o consideram ca cea mai inaltatoare din viata noastra !
Fericitele momente de acum vor fi pentru noi pururea neuitate in cartea aducerilor aminte a ultimelor emotiuni prin care trecem de c@tiva ani.
Sarbatorirea zilelor mari in evolutia unui oras, ca si in istoria unui popor, trebuie sa fie un factor de m@ntuire din ratacirile trecute pentru ca, pe cai mai sigure, sa pasim spre idealul ce-l urmarim.
Ridicarea unui popor si valorificarea lui ca popor civilizat nu se poate face dec@t prin cultura. Ori problema culturii nu se poate rezolva dec@t prin scoala. Fara scoala, unde se plamadesc si se distileaza tot ce a format si va forma programul oricarei societati umane, nu se poate pricepe rostul civilizatiei in cursul binelui si fericirii poporului. Aceasta civilizatie este izvor@ta din straduintele at@tor anonimi si oropsiti dascali ai vremurilor trecute, devotati apostolatului, acum adormiti de-a pururea pe altarul la care au slujit, clipa de clipa, pentru binele si fericirea generatiunilor viitoare.
Este indeobste cunoscut si trebuie sa se faca cunoscut : ca nu poate sa existe un stat fara scoala, si scoala fara profesori, – si, ca atare, nu se poate mentine o Rom@nie Mare, creata prin jertfele eroilor neamului. Desi nu avem localuri suficiente pentru scoli, desi n’avem destui dascali, avem, insa, suflet, avem “dragoste”, cum spune poetul, avem iubire de mosia stramoseasca si acestea connstituesc un zid de care toate greutatile se sfarma.
Ziua de azi are o deosebita importanta pentru liceul a carui directie o am. E zi de sarbatoare si de invederata satisfactie, fiindca scoala noastra are prilejul sa aibe ca oaspete pe insusI Ministrul tuturor scoalelor din Rom@nia intregita !
Ati binevoit sa veniti, Domnule Ministru, ca sa ne asigurati si mai mult de solicitudinea ce o acordati oricarei scoli in genere, asa cum, de altfel, marturiseste bogata si rodnica D-v activitate pe tar@mul culturii. }i ati venit in mijlocul nostru : profesori ai scoalei, comitet scolar, parinti ai elevilor si elevi, ca sa ne incredintati de parinteasca grija ce aveti in special de liceul nostru.
Am zis “parinteasca grija”fiindca liceul ce se cladeste este creatia D-v proprie. }i ziua de azi marcheaza inceputul oficial al liceului a carui piatra fundamentala veti binevoi a o pune la temelia faurita si ne da noua, celor cari ne-am straduit si ne mai straduim bucurosi la aceasta, asgurarea palpabila ca inceputul de azi va avea sf@rsitul dorit, prin imperativul ajutor ce ni-l veti da, asa cum prezenta D-voastra o marturiseste pe deplin.
Sa ne ajute Dumnezeu ca piedicele ce eventual s’ar ivi sa le putem inlatura, ca sa se ridice c@t mai curand acest locas de cultura, asa cum glasueste actul comemorativ ce il zidim aci, spre a fi marturie viitorului !


Constantin Cenuse    10/11/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian