Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Intamplare si Necesitate

Nu cred ca exista om care sa nu se fi intilnit in viata cu aceste entitati care intervin constant in existentza oamenilor: hazard-intimplare si necesitate.
Hazardul care mai este numit "noroc" cind aduce ceva positiv si "nenoroc"cind aduce nefericire ( "chance" in engleza) si necesitatea care mai este numita "destin" cu conotatii pozitive -destin fericit- sau negativ-destin nenorocit.
Grecii antici si latinii credeau temeinic in aceste fortze care erau hotarite de zei si impotriva carora muritorii de rind nu puteau sa lupte si erau destinati sa se supuna lor.
Consecintza acestor credinte era ca viatza oamenilor era trasata dinainte de vointa divinitatilor-zeilor-si de aici tendintza oamenilor de a "citi" in stele ,in "zodii" sau in maruntaele animalelor sacrificate ,viitorul care le era repartizat.
In epoca moderna s-au mai adaogat "ghicitul" -in palma, carti ,cafea,boabe- cercetarea horoscopului , "spiritismul", toate eforturi umane de a descifra viitorul bazate pe credintza in hazard si destin.Evident religia si morala au modificat -la omul modern -dar n-au putut sa eradicheze,felul de a vedea a anticilor;asa se explica cum in epoca computerului si explorarii spatiale oamenii mai recurg -si o fac din plin-la acest fel de investigatie a ..viitorului.
O exemplificare a amploarei hazardului si determinarea pe care a impus-o viitorului unor romini imigrati in Canada acum cinci ani mi-a ramas vie pina azi;erau citeva saptamini inaintea unui Craciun cind secretara conduce in oficiu un cuplu de romini ardeleni cu doi copii;la intrebarile mele mi-au raspuns ca vin din zona Hamilton unde se instalasera de vreo doua luni de cind venisera din Rominia si vor sa devina pacientii mei dupa recomandarile cuiva; dupa ce i-am examinat am decis sa-i trimit la laborator pentru niste analize care mi s-au parut absolut necesare pentru unul din ei si le-am fixat o revenire intr-o saptamina.
Spre surprinderea mea femeia imi spune ca nu poate reveni pentruca ...pleaca inapoi in Rominia. Absolut uluit o intreb in modul cel mai firesc de ce se intoarce in tzara de unde plecase cu doua luni in urma, la care, putin jenata, imi raspunde ca ..au cistigat la loterie patru milioane cu o sptamina in urma si au decis sa se repatrieze!! Evident ca sunt inutile alte comentariii asupra cazului;realitate era prea evidenta dar in acelasi timp demonstrativa pentru modul in care hazardul-intimplarea norocoasa -a decis viitorul acestor oameni.Prin acesta prisma iata cum se paote accepta ca grecii antici aveau dreptate!!
Un alt caz seducator povestit de alt pacient relateaza cum intimplator acest om intilneste pe plaja la mare in timpul unei veri o fosta secretara a lui ,maritata cu 2 ani in urma cu un vienez,si care venisera sa faca vacanta la mare in Rominia,de care nu mai stiuse nimic decind plecase din tzara.Evident, au schimbat pe plaja informatii si fata ii da numarul ei de telefon din Viena pentru o eventuala corespondenta pe care el il scrie pe un plic de chibrite.In toamna aceluiasi an are ocazia sa plece cu masina lui hoarit fiind sa ajunga in occident trecind prin Viena unde singura relatie era ...fosta lui secretara care ii daduse numarul de telefon pe plaja la Mamaia si care -imporeuna cu sotul ei-l-au ajutat enorm sa se descurce .
Nu mai e de insistat; fiecare poate veni cu mii de exemple care sa ilustreze ca atit hazardul cit si necesitatea sunt fortze reale care-ca si cauzalitatea- intervin in natura si implicit viata ,care la rindul ei este o parte a naturii.
Legile macro- si mai ales microcosmosului (universul quantic) nu sunt ferite nici ele de interventia acestor factori; genetica pe de alta parte este plina de interventia hazardului cind de exemplu se face diviziunea celulara si mai ales spliting-ul DNE -ului in care caz copiile acidului desoxiribonucleic pot sa nu se faca corect, de unde multitudinea mutatiilor la descendenti .O diviziune incorecta este o intimplare-un hazard; o transmisiune a unei diviziuni incorecte este o `necesitate`` pentruca nu exista un mecanism corector, trasmnsmisiunea facindu-se asa gresita cum a rezultat copia facuta!.
Hazardul si necesitatea nu trebue interpretate ca fortze esoterice`sau de alta natura ci ca expresii eventuale a legilor statistice -de care nu e cazul sa ne ocupam acum.-

DR Dinu Dimitriu / Toronto
Dinu Dimitriu    10/1/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian