Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Cronica optimista : E toamna iar


Iata ca am ajuns in Octombrie,una dintre cele mai frumoase,mai bogate, si mai generoase luni ale calendarului,care alaturi de August si Septembrie este una dintre cele mai frumoase si mai bogate luni ale calendarului; este o luna de realizari,de impliniri asteptate sau mai putin asteptate,ca si de noi si insufletite elanuri personale.

Este si o luna frumoasa, Octombrie, cand frunzele copacilor se intorc spre ruginiu si spre aceasta splendida simfonie a culorilor toamnei si anume fiecare in felul lui,parca in acord cu personalitatea fiecaruia.
Este o splendida simfonie de nuante si de culori in padurile nvecinate, trimitand semnale prietenesti, combinatii de culori care te incanta si te indreapta catre ganduri bune,catre o solidaritate umana evidenta si sanatoasa si parca si spre o solidaritate si cu natura acesata,care ne inconjoara si ne protejeaza cu genero-zitatea ei.
Calendarul are acum ceva de om matur, ca sa nu zic batran,dar totusi amical,iar padurile din jurul orasului sunt de pe acum infasurate in culorile tarzii ale toamnei,culori atat de prietenoase,pe care le cunoastem bine si le asteptam cu o incredere familiala parca. Padurile acestea,prietene ale omului, se pregatesc si ele,temeinic,de iarna. Poate unii dintre dvs. mai seniori, isi mai amintesc o veche vorba populara: „Codru-i frate cu romanul.” Eu cred ca aceasta afinitate mai speciala a noastra,a romanilor,cu natura,cu padurile, este definitorie si chiar reprezentativa si este rezultatul unor semnale atavice, venite de departe,din negura vremurilor,informatii genetice care insotesc natiunea noastra prin veacuri si o sustin tot timpul.

Romania in Octombrie
Luna Octombrie ne apare,deci,mai mult ca altele,ca o luna prietenoasa,generoasa,binevoitoare,dar si ca o luna de mari asteptari si ca gazda a unor importante prefaceri in toate directiile. Este o luna bogata, Octombrie,cand se termina de strans recoltele in toata zona temperata si cand oamenii par mai pasnici si mai intelegatori; si in Romania,in Octombrie se termina de cules toate culturile tarzii,de toamna,ca si aici, in Canada,unde de altfel si este luna lui „Thankgivingsday” (varianta canadiana,nordica).
Iar in Romania incheierea strangerii recoltelor este invecinata,asociata cumva si cu sarbatoarea Sfantului Dumitru, pe 26 Octombrie, sfant care este foarte popular la romani,ca un fel de patron al tarii,cu un statut national mai aparte.
De fapt sezonul aniversarilor este mai bogat in luna aceasta: pe 14 Octombrie este sarbatorita Sfanta Paraschiva,care,alaturi de Sfantul Dumitru este patroana tarii si se bucura de multa trecere in Romania; a se vedea si multimea de credinciosi care se indreapta de ziua asta spre catedrala din Iasi unde sunt venerate moastele sfintei in fiecare an.
Si ca sa nu uitam,pe 27 Octombrie este serbatorit si Sfantul Dumitru Basarabov, partonul Bucurestiului,ale carui moaste sunt pastrate in catedrala patriarhala din Bucuresti,de pe Dealul Mitropoliei,cum se numea odata. Romanii au fost totdeauna si au ramas un popor credincios,care tine la aceste sarbatori,sa recunoastem. I
n orice caz,noi adresam calde felicitari si cordiale urari de bine,de succes,tururor cititorilor nostri care isi serbeaza ziua onomastica cu ocazia acestor sarbatori traditonale romanesti !

Este,negresit,o luna de satisfactii profunde si de maturizari pe toate planurile,
Octombrie,o luna care aduce satisfactii,multumiri si impliniri bine-venite.

In Canada, Octombrie este,evident,o luna mai rece,o vreme a zilelor senine,dar mai racoroase numite pe aici,”indian summer”. Dar oricum este o luna placuta,
Octombrie, pe care, noi romanii de pretutindeni,o asteptam cu inima deschisa, cu placere !

Febra electorala in Ontario

In scurt timp,pe 10 Octombrie,vom avea alegeri provinciale si in Ontario,adica alegeri pentru parlamentul provincial,pentru „Legislatura”,cum se numeste aici.
Aceste alegeri,care au loc la intervale fixe de trei ani,au si ele importanta lor,de sigur si nu trebuesc ignorate. Candideaza in principal,trei partide: conservatorii,liberalii si partidul de stanga,dar nu foarte de stanga,NDP.
In prezent,la Queens Park avem un guvern liberal,cu un lider cam sters, Donald McGuinty,dar bun,daca nu foarte bun si care are toate sansele sa fie reales in „office”,deoarece opozitia conservatoare face o figura foarte slaba,mai ales de cand liderul lor,John Tory a avut si foarte proasta inspiratie sa propuna finantarea de la buget a scolilor confesionale,idee foarte nepopulara in Ontario !! Iar la stanga, NDP-ul nu mai reuseste sa se ridice la statura pe care au avut-o odata, pe vremea lui Bob Rae,cand au guvernat provincia vreo cinci ani,desi au acum un lider simpatic si foarte eficient, Howard Hampton si care vine cu propuneri rezonabile,ce merita atentie !

In orice caz,adresam compatriotilor nostri de aici,tuturor romanilor din Ontario, indemnul calduros sa participe la alegerile provinciale,sa voteze cu cine crede fiecare ca este mai bine,dar sa voteze,sa nu-si anuleze nimeni, singur,votul,stand acasa pe 10 Octombrie !
Orice vot conteaza ! I
In felul acesta noi,romanii canadieni,ne vom manifesta ca o natiune constienta politic si activa electoral, natiune de care trebue sa se tina seama !

Interes politic mai special si la Bucuresti in acest inceput de sezon politic. Pe 3 Octombrie va fi o zi decisiva in parlament,cand se va pune la vot motiunea de neincredere in guvernul liberal al lui Tariceanu,(PNL),motiune propusa de liderul PSD,Geoana si sustinuta de PD,PLD si poate si de alte partide. Daca motiunea trece,exista urmatoarea alternativa: sau vine un guvern de dreapta cu un premier PD,probabil Blaga sau vom avea un guvern bazat pe o coalitie mai larga,inclusiv PSD,solutie pentru care nu exista insa idei si nici prea multa experienta si va trebui improvizat ceva. Sau daca nu se va putea,atunci alegeri generale anticipate ! In cazul ca motiunea nu trece,actualul guvern mono-color,liberal,al lui Calin Popescu-Tariceanu,va ramane la putere,netulburat, pana la alegerile generale din Octombrie 2008. Se spune ca motiunea nu ar avea sanse sa treaca,deoarece multi deputati nu doresc sa fac fata cu electora-tul acum !
Sa vedem !


Mihai Semedrea    10/1/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian