Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Tablete pentru prieteni ( X V ) : Cancerul si varsta

Este un fapt cunoscut si admis ca aceasta bola teribila -prin suferintele ce le impune si prin mortalitatea ce o genereaza- poate atinge toate virstele;in schimb frequenta sa in raport cu grupele de virsta a aratat statistic ca e cu atit mai mare cu cit virsta e mai inaintata.
La aceasta constatare s-a ajuns prin studiul ilustrativ din acest punct de vedere al cancerului de prostata:la virstele 75-90 de ani studiul microscopic al prostatelor la indivizi decedati din alte motive decit cancerul de prostata a aratat fara dubiu ca fequenta cu care apar in aceste prostate transformari canceroase creste cu virsta individului:este mai mare cu cit virsta e mai aproape de 90 de ani.
Interpretarea care se poate da acestui fapt de constatare statistica este ca procesul de imbatrinire are legatura cu frequentza aparitiei cancerului.
Sunt cunoscuti o multitudine de factori care au fost identificati in aparitia tumorilor canceroase: factori de mediu fizici-raditii-chimici-asbrestul si alti chimicale, infectiosi-helicobacter- etc.dar mai importati sunt factorii intrinseci, cei care tin de structura intra-nucleara( acidul desoxiribonucleic-DNA) si intracelulara(acidul ribonucleic-RNA)cu alte cuvintede de structura naturala a celulei organismului uman si animalic in genere si care sunt cei care transmit informatia structurata de catre genele intranucleare catre proteinele intracelulare cytoplasmice care intra in constructia hormonilor si enzimelor necesare desfasurarii metabolismului in limite fiziologice.
Cercetari absolut recente (2007) au revelat rorul RNA-ului (micro-RNA) in acest proces de "copiere" a structurii originata de DNA-ul genelor si a traportarii acestei copii in afara nucleului , catre cytoplasma, unde sunt construite proteinele , in mitocondriile intracelulare ("fabrici de proteine")
Eroare de copiere exacta, eroare in timpul transportului din nucleu in cytoplama celulara sau eroare in modul in care proteinele primesc "copia" transmisa pot genera proteine anormale care construesc celule si tzesuturi anormale, de unde generare de cancere.
Mai mult decit atita se suspecteaza ca RNA poate chiar modifica DNA-ul prin schimbari intimplatoare ale unora din cele 62 de miliarde de litere din alfabetul genomului rezultind din aceasta copii anormale care se transmit ca atare mai departe catre proteine de unde o alta posibilitate de generare canceroasa prin enzime, hormoni sau proteine anormale ca structura sau cantitate.

In tot acest proces rolul virstei este usor de inteles: prin repetare succesiva a acestor mecanisme fine intracelulare riscul de "uzare"este cu atit mai mare cu cit cu cit se produce mai frequent si pe mai lunga durata.

O concluzie simpla se desprinde din cele de mai sus: necesitatea de depistare precoce a cancerului la populatia virsnica implica recomandarea unei urmariri medicale atente si frequente la virste inaintate cu atentie scpeciala la acest scop.

Dr Dinu Dimitriu / Toronto


Dr Dinu Dimitriu - Toronto    9/27/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian