Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Insurance: Asigurari pentru boli critice

Nu cu mult in urma, ziarul Canadian The Toronto Star a publicat un articol care da mult de gandit tuturor care isi pun increderea in sistemul de sanatate public al Canadei. Articolul intitulat in traducere “Asteptatul pentru un transplant te duce la faliment” spune povestea Florei Cameron din Thunder Bay.

Flora, fosta cashiera la magazinul Canadian Tire in Thunder Bay, se afla [verbul se afla la present]in Toronto de mai bine de o luna, asteptand un transplant de plaman care sa-i salveze viata. Cu tubul de oxygen mereu dupa ea, traieste cu sotul ei Doug intr-o garsoniera modesta, si se intreaba ce o s-o lase mai intai, economiile sau plamanii.

Impreuna cu alti Canadieni, cuplul pune presiune pe guvernul Ontarian sa plateasca nu numai pentru operatia care costa $120,000 ci si pentru costurile asociate cu traitul departe de casa asteptand operatia. La ora actuala programul guvernului de Ontario numit Northern Health Travel Grants (Bursa de calatorie pentru regiunea de Nord), nu acopera decat costul transportului, si nu cel al acomodarilor sau al mancarii, pentru persoane care nu pot obtine tratament specializat la 100 de kilometrii de orasul propriu.

“Ma simt dezgustat”, spune Doug Cameron, care de multe ori vorbeste in numele sotiei din cauza conditiei acesteia.

Flora, in varsta de 56 de ani, bunica si mama a patru copii, a fost diagnosticata cu obstructie pulmonara cronica in 1999. Aceasta conditie i-a redus capacitatea pulmonara la o treime din normal.

Dupa ce a stat pe o lista de asteptari pentru un transplant in Winnipeg, a renuntat, doctorii spunandu-i ca sansele de a obtine un donor cu plamani potriviti acolo erau foarte scazute.

“Viata nu mai are bucurii” spune Flora, care pana la ora actuala nu este pe lista oficiala de asteptari pentru un transplant la Toronto General Hospital, ci este intr-un program de evaluare pentru necesitatea unui transplant.

“Acest proces de evaluare poate dura cateva luni”, spune reprezentanta spitalului Dna. Alexandra Radkewycz. Odata acceptati pe lista de asteptari, pacientii sunt supusi unei asteptari inprevizibile pentru un donor potrivit.

Cu siguranta situatia cuplului Cameron ar fi mai usoara daca al locui mai aproape de Toronto, dar din pacate locuiesc la doua zile distanta. Lipsa de suport financiar pentru a acoperi costul acomodarilor in Toronto ii face sa se intrebe asupra accesului egal la tratament sub sistemul de sanatate universal al Canadei.

Multi pacienti din sudul Ontario-ului se muta de asemenea in Toronto pentru luni de zile, fara sa aibe parte nici macar de o bursa de transport. Candidatii pentru transplanturi trebuie sa fie aproape de spital si gata oricand pentru operatie, in caz ca un organ potrivit devine disponibil.

“Durata medie de asteptare pentru un transplant de plaman este intre sase si noua luni”, spune Dr. Shaf Keshavjee, seful programului de transplant pulmonar la Toronto General.

Chirurgii de la spital au executat 65 de transplanturi de plaman anul trecut si la orice moment dat erau in jur de 40 de oameni pe lista de asteptari.

“Mortalitatea pe lista este intre 20 si 30 la suta”, spune Keshavjee, care normal ii sfatuieste pe pacienti sa nu se mute la Toronto decat dupa ce au trecut de procesul de evaluare.

Cuplul Cameron din cauza distantei si temandu-se pentru viata Florei, au venit oricum. “Este ultima ei sansa”, spune sotul ei.

Apelurile lor la oficiul premierului de Ontario Dl. Dalton McGuinty au generat simpatie dar nimic altceva in afara de sugestia sa apeleze la organizatii caritabile.

Fara indoiala, situatia actuala a programului de transplant pulmonar in Canada lasa mult de dorit. Chiar pentru cei dintre noi care avem norocul de a locui aproape de un centru medical potrivit se pune intrebarea “Cum ne-am descurca cu cheltuielile, daca am fi in situatia de nu a putea lucra iar suportul programelor de guvern sau prin locul de munca este limitat?”

Ceea ce prea putini oameni stiu este ca exista optiuni, optiuni care nu sunt limitate numai celor bogati. Cu 11 ani in urma, companiile de asigurari canadiene au introdus un plan numit “Critical Illness Insurance” (Asigurare impotriva bolilor critice.) Planurile de Critical Illness Insurance au o istorie de succes de inca multi ani in Statele Unite, Sud Africa, si Marea Britanie. Pentru un cost lunar rezonabil, o persoana in sanatate rezonabila, poate sa obtina o polita de asigurare de Critical Illness. Odata diagnosticata cu o boala critica sau in cazul de fata, odata pe o lista de asteptari pentru un transplant de organ, persoana asigurata ar primii o suma netaxabila de 50, 100, 250 de mii sau mai mult, pe care o poate folosi la modul dorit. Inclusiv pentru a acoperi costul acomodarilor, pentru ajutorul casnic, pentru transport, si chiar pentru a obtine operatia in afara Canadei.

Viata merita traita, si merita si salvata. Intrebati-va: “Daca persoana iubita ar fi diagnosticata cu o boala grava, ce as dori sa se intample?” “As dori, oare sa-si riste viata si toate finantele asteptand pe o lista de asteptari, sau as dori sa obtina tratamentul cat mai curand posibil mentinand-usi nivelul de trai si economiile?”

Cu fragmente traduse din articolul “Going broke awaiting a transplant” de Rob Ferguson, aparul in Toronto Star

Letitia Montana
Sun Life Advisor
Tel: (416)366-8771 ext 2203
Letitia.Montana@sunlife.com


Letitia Montana    9/19/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian