Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


De ce trebuie sa stim Limba Romana?Minunata este pastrarea constiintei identitatii noastre romanesti, aceasta carte cu care un neam se defineste intre alte neamuri. Asa s-a format poporul american ori canadian, acest ansamblu multinational care munceste , traieste si canta impreuna "Simfonia Dragostei". In acest imens ansamblu de natiuni, se numara si natiunea romana, care-si pune pecetea personalitatii sale nationale pe aceste meleaguri prin pastrarea limbii, credintei si traditiilor de acasa.
Despre entuziasmul si dragostea de a pastra aceasta mare zestre, ne graieste si "Ora de Limba Romana" din Toronto. Pentru pastrarea si cultivarea limbii si a obiceiurilor traditionale romanesti, parintii si bunicii si-au adunat copiii impreuna, spre a invata, pastra si mai ales transmite pe mai departe, graiul dulce de acasa. Mai mult decat atat, sunt ferm convinsa ca intr-un viitor apropiat poate unii dintre noi sau copiii nostri ne vom reintoarce acasa sau vom face afaceri in care Limba Romana va trebui stiuta bine! Asa dupa cum au facut si alte natiuni, vom gasi si noi, cat de curand, o solutie pentru ca studiile pe care le fac copiii nostri in Canada sa fie recunoscute si in Romania. Dar pentru aceasta, prima si cea mai importanta conditie e LIMBA ROMANA. Deci, nu ezitati si inscrieti-va copiii la scolile romanesti.
Aproape 300 de copii invata acum Limba Romana la Milne Valley, Secord si West Glen.
E loc pentru toti cei care va ganditi cu adevarat la viitorul lor.
Privind copiii nostri aici si ascultindu-i vorbind, intrevedem destinul unei comunitati romanesti care sa dureze si sa transmita minunatele noastre traditii spirituale si sa ne defineasca ca identitate nationala in acest conglomerat de nationalitati, dar in acelasi timp le oferim o sansa in plus pentru viitorul lor. Purtam in noi pamantul Romaniei ca o comoara ascunsa , prin limba pe care o vorbim, dulce si melodioasa, ca acea dumnezeiaca unire dintre suflet si trup ce face omul viu. Vom ramane vii si nemuritori intre atatea natii salasluite aici, prin dragostea ce o aratam Limbii Romane. Este o mostenire prin care strabate sufletul romanismului ca o umbra sfanta si ocrotitoare , ca o ruga-ofranda, ca "un sirag de piatra rara pe mosie revarsata".
Despre entuziasmul si dragostea de a pastra aceasta mare zestre ne vorbeste numarul mare de clase cu care ne mandrim astazi, inimosul colectiv de profesoare format din d-nele prof: Minodora Grigorescu, Codruta Colceriu, Carmen Ilie, Anca Popa, Cristina Mares, Antoaneta Gruescu, Diana Samoilescu, Laura Buburuzan, precum si minunatul colectiv al parintilor si bunicilor.
Insetate de dorinta de a pastra romanismul cu tot ce are el mai minunat, am daruit si daruim dragoste din dragostea noastra, intelepciune din intelepciunea noastra, am netezit contrastele si tinem pe mai departe vie lumina Limbii Romane.
Sfirsitul si inceputul unui an ne ofera si noua dascalilor, care am venit cu trecutul nostru de profesori de acasa, sa daruim viata limbii romane si pe aceste meleaguri, gindindu-ne mai mult unii la altii. Trecem prin fata ochilor toate cele pe care le-am petrecut noi, cei care traim atit de departe de "iarba verde de acasa", cat si mai ales cele pe care le dorim pentru viitor. Idealul nostru este comun si numai pastrarea limbii, credintei si traditiilor noastre, ne face sa ne dam seama de identitatea noastra ca si comunitate romaneasca.
Sa facem ca toti sa poarte sarcinile unul altuia, caci numai asa vom fi oameni adevarati si romani minunati, numai asa se va putea intelege scopul pentru care ne aducem copiii la Ora de Limba Romana. Aceasta presupune si putina jertfa, care zideste si niciodata nu risipeste. Romanii cuminti si intelepti au insamantat cuvintele limbii romane in propria lor casa.
Privindu-ne copiii cum vorbesc, cum se joaca impreuna si cum gandesc, intrevedem destinul comunitatii noastre in perspectiva. Am dori din tot sufletul ca toti parintii si bunicii sa transmita copiilor dragostea pentru cuvantul bun rostit in limba mamei, scris pe paginile cartilor romanesti care mai sunt pe rafturile bibliotecilor noastre de aici, chiar si departe de pamantul casei.

Ca si alte natiuni care traiesc in America si au biserici, scoli si centre culturale unde isi pastreaza specificul si frumusetile originii lor si nu se lasa intamplarii, si noi romanii din Toronto si din imprejurimi trebuie sa ne zidim casa de suflet romanesc. Suntem frati de-un singe si de-o lege, traim aici intru bucuria inlacrimata a acelora pe care i-am parasit si au ramas sa apere acasa vatra neamului .
Milcovul, altadata despartitor de frati, a devenit astazi Oceanul Atlantic, iar cei mai multi dintre noi am cazut in genuna instrainarii de frate si neam. Ora de Limba Romana nu e altceva decat un pastrator al romanismului in aceasta lume noua, care sa aprinda in ungherele intunecate ale sufletelor noastre, candela dragostei de credinta si legea romaneasa. Stiu ca nu e usor, dar nici imposibil nu e. Demnitatea de a fi de origine romaneasca, de a te pastra sufleteste credincios obarsiei tale nationale, merita aceasta jertfa. A devenit o traditie frumoasa ca sa ne bucuram impreuna si sa colindam alaturi de glasurile ingeresti ale copiilor, la Craciun, la Paste ori de ziua mamei.

Cuvantul nostru, viata noastra, sa fie o lumina pentru ei, pentru ca ei sunt comoara cea mai scumpa din familie. Tineretul are in firea lui valori care tin lumea vesnic tanara.
Aceste valori pe care le sadim in sufletele plapande ale cpiilor sunt ca si semintele care vor rodi mai tarziu spre bucuria parintilor si folosul tuturor. Iata de ce va chem ca sa ne ajutam, sa existam impreuna si sa alcatuim o imagine care sa imbogateasca pe fiecare si la care sa ia parte fiecare.

Programul scolilor romanesti:
West Glen PS – Adresa scolii: 47 Cowley Ave. (pentru zona Etobicoke, Mississauga si alte zone apropiate)
Inregistrari: Sept. 22, 2007; in locatia scolii de la West Glen (office); 9:00 am - 12:00pm
Cursurile Scolii Romanesti de la West Glen incep pe data de 29 Sept, 2007 la ora 9:00 am.
Milne Valley PS - Adresa scolii: 100 Underhill Drive (pentru Toronto si imprejurimi)
Inregistrari: Sambata, Sept. 22, 2007; in locatia scolii de la Milne Valley (gym);9:00 am - 1:00pm
Cursurile scolii Romanesti de la Milne Valley incep pe data de 29 Sept, 2007 la ora 9:30 am
Secord PS – Adresa scolii: 101 Barrington Avenue (pentru Toronto si imprejurimi, in fiecare marti de la ora 3:45 - 6:15 pm)
Inregistrari: marti, Sept. 18, 2007; in locatia scolii (office); 3:45 - 6:15
Cursurile Scolii Romanesti de la Secord (prima scoala romanesca din Toronto ) incep pe data de 25 Sept., 2007 la ora 3:45.

Pentru inscriere e nevoie de Health Card-ul copilului si $20 pentru un an scolar. Se inscriu copii intre 4 si 14 ani.
Pentru orice detalii sunati la Livia Popa 416-650-9750; sau scrieti email la popa@rogers.com

Intotdeauna cu pretuire,
Livia Popa
Program Officer – TDSB / ILE Program

Livia Popa     9/5/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian