Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Romania de dincolo de vorbe : Arhivele nationale - memoria colectiva a poporului roman
Daca n-ar mai avea cine sa tina minte faptele bune sau rele intamplate de-alungul veacurilor, pe acest pamant, Romania ar disparea cu siguranta ca tara. Rolul si obligatia Arhivelor Nationale constau tocmai in a face totul ca aceste lucruri sa nu se intample niciodata.
Arhivele Nationale au ca obiect de activitate administrarea, pastrarea si protectia speciala a documentelor ce alcatuiesc Fondul Arhivistic National. Aceasta institutie este un vast depozit al memoriei colective, al memoriei natiunii, o sursa istorica de prima importanta. Grija fata de arhive arata grija pe care o societate o are fata de trecutul sau.
Prin Legea lor de organizare si functionare, Arhivele Nationale acorda asistenta de specialitate si asigura desfasurarea unitara a operatiunilor arhivistice la nivelul tuturor creatorilor (producatorilor) si detinatorilor de documente, asigura, prin intermediul salilor de studiu, accesul la studierea documentelor din fondurile si colectiile detinute, elibereaza copii, extrase si certificate pe baza documentelor detinute, elaboreaza norme si metodologii de lucru privind practica arhivistica etc.
Asadar, Arhivele Nationale nu furnizeaza doar materialul necesar cercetatorilor pentru studierea si apoi scrierea corect documentata a istoriei noastre (operatiune in care sunt angrenati cateva sute de istorici, jurnalisti etc), ci pun la dispozitia a sute de mii de cetateni acte care dovedesc calitatea de proprietari ai unor terenuri (spre exemplu, punerea in aplicare a Legii 18 a fost posibila si datorita documentelor de la Arhive), cladiri, calitatea de refugiati (cazul cetatenilor romani care in 1940 au fost nevoiti sa paraseasca Basarabia, nordul Bucovinei, tinutul Herta, nordul Transilvaniei si Cadrilaterul).
In prima sa conferinta de presa organizata dupa preluarea functiei, dr. Dorin DOBRINCU, Directorul General al Arhivelor Nationale a prezentat istoricul preluarilor arhivei CC. al P.C.R., stadiul de prelucrare al acestei arhive, necesitatea asigurarii accesului la documentele cuprinse in ea.
"Inca din anul 1993 a inceput actiunea de predare, in regim de urgenta, la solicitarea Ministerului Apararii Nationale, a documentelor din arhiva CC. al P.C.R. aflate in custodia sa, catre Arhivele Nationale. Astfel, intre anii 1993-2000, in gestiunea Arhivelor au ajuns aproximativ 5.000 de metri liniari (m.l.) de arhiva, dupa un periplu destul de aventuros prin diverse locatii: Pitesti, Clinceni (Ilfov), Militari, Calea Vacaresti (Bucuresti).
Arhiva Istorica a CC al P.C.R. (900 de metri liniari) este formata din 212 fonduri si colectii privind perioada anterioara anului 1944.
Arhiva de dupa razboi, (ulterioara anului 1944), constituita de CC. al P.C.R., este in cantitate de aproximativ 3.500 m.l., dintre care circa 2.500 de m.l. sunt fara instrumente de evidenta, aflandu-se in prezent, in parte, depozitata in spatii ale Arhivelor Nationale din Bucuresti.
Arhivele Nationale au mai preluat si alte arhive provenite de la diverse structuri aflate in subordinea Partidului Comunist Roman: Arhiva Muzeului de Istorie a PCR (105 m.l.), preluata de la Muzeul Taranului Roman, in 1991; Arhiva Academiei de Stiinte Sociale si Politice (180 m.l.), a fost preluata in 1994, gasita abandonata intr-un depozit din Bucuresti; Arhiva Uniunii Tineretului Comunist si Uniunea Asociatiilor Studentilor Comunisti din Romania (330 m.l.), preluata de la Biroul pentru Tineret si Turism, in 1991, si de la Ministerul Apararii Nationale, in anii 1993 si 1995.”
Aceste arhive au fost preluate in buna masura fara mijloace de evidenta, deci cautarea unui document in maldarele de dosare fara opis-uri ori registre de evidenta, reprezentand o aventura nebuneasca.
“La Directiile judetene ale Arhivelor Nationale se afla arhivele structurilor locale ale PCR si ale organismelor subordonate. In metrii liniari, fiecare directie judeteana detine intre aproximativ 400 si 800 de m.l. de arhiva de acest tip."
"Putem spune fara teama de a gresi – sublinia dr. Dorin DOBRINCU, Directorul General al Arhivelor Nationale - ca este in interesul societatii ca arhivele comunismului sa fie publice, pentru ca privesc trecutul viu al natiunii. Asa cum s-a mai spus, accesul la informatie - inclusiv la arhive - este un bun reper al democratizarii unei societati mature. Secretomania nu isi are locul intr-o institutie din Romania anului 2007, aflata in plin proces de transformare institutionala.
Dupa cum am mai declarat, accesul la informatie, inclusiv la Arhive este un drept al cetateanului, iar Recomandarea Comitetului de Ministri al Statelor Membre ale Uniunii Europene contine o prevedere foarte importanta pentru noi, si anume, documentele date in cercetare unei persoane trebuie date apoi tuturor celor care le mai solicita”.
Seful Arhivelor Nationale a mai precizat ca institutia pe care o conduce nu detine dosare create de Securitate, de politia politica a regimului comunist si ca responsabilitatea pentru utilizarea documentelor revine exclusiv cercetatorilor."
"Noi nu putem, nu avem dreptul de a interzice accesul la Arhivele comunismului romanesc cercetatorilor care solicita acest lucru. Totusi, tinem sa atragem atentia ca ar trebui sa fim cu totii - istorici, arhivisti sau jurnalisti - extrem de precauti, in utilizarea datelor din documentele provenind de la regimul comunist. Fiecare document are istoria lui, cu grade diferite de veridicitate. In plus, avem nevoie intotdeauna si de alte surse, pentru a putea corobora informatiile si a oferi explicatii veridice asupra unor fenomene, evenimente sau personaje istorice ori contemporane cu noi”.
Un exemplu concludent adus in sprijinul celor afirmate de conducatorul institutiei este un caz intamplat recent in care, in ziarul Cotidianul din 22 august 2007 au fost publicate fisele de cadre ale Patriarhului Teoctist, intocmite de fostul Departament comunist al Cultelor si aflate la Arhivele Nationale ale Romaniei in fondul " CC al PCR - Sectia Cadre". Fata de reactiile si disputele publice care au urmat, Arhivele Nationale au fost nevoite sa precizeze ca nu sunt implicate in nici un fel in acest gest mediatic. Accesul la salile de studiu este liber pentru toate persoanele interesate, cu respectarea reglementarilor in vigoare. Accesul este posibil in baza unei cereri si a unui permis aprobat de conducere.
Arhivele Nationale sunt institutia care doar gestioneaza Fondul Arhivistic National, iar, potrivit legii, datoria sa este sa faca posibil accesul tuturor persoanelor interesate la documente, indiferent de obiectivele acestora. Prin urmare, Arhivele Nationale nu pot fi responsabile de continutul editorial al unor materiale istoriografice sau jurnalistice, care sunt realizate pe baza documentelor descoperite.
In privinta fondului " CC al PCR - Sectia Cadre", acesta a fost cercetat in mod public de catre Comisia Prezidentiala pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania, in 2006, unele dosare, inclusiv cel al fostului Patriarh, fiind citate in Raportul Final. Este evident ca acest simplu fapt a creat un precedent si, conform recomandarilor UE, din acel moment oricine avea dreptul sa consulte acele dosare.
Aceasta controversa mediatica arata insa, din nou, importanta unei dezbateri publice largite si serioase asupra Arhivelor Nationale.
Pana atunci insa, in baza legislatiei aflate in vigoare, Serviciul de Relatii cu Publicul al Arhivelor Nationale are in atributii asigurarea primirii, gestionarea si eliberarea cererilor depuse de cetateni in vederea eliberarii de copii legalizate ale actelor cu valoare practica detinute si gestionate de Arhivele Nationale.
Cererile se pot depune la Biroul de relatii cu Publicul din Calea Vacaresti nr. 470, sector 4, Bucuresti pentru eliberarea de acte aflate in administrarea Arhivelor Nationale cu sediul in Bucuresti, respectiv la sediile Directiilor Judetene ale Arhivelor Nationale, pentru eliberarea de acte gestionate de catre structurile judetene subordonate.
De asemenea, solicitarile pot fi trimise prin posta pe adresa: Bd-ul Regina Elisabeta, nr. 49, sector 5, Bucuresti (destinatar Arhivele Nationale, Directia Arhive Nationale Istorice Centrale, Serviciul Relatii cu Publicul).
Numere de telefon la dispozitia publicului: 021/313.92.95, 021/303.70.80 interior 10344,10336,10337.
Programul de lucru cu publicul se desfasoara astfel: Luni, Marti, Miercuri, Vineri intre orele 8,30-16,30; Joi intre orele 8,30-18,30.
Sala de Studiu a sediului central al Arhivelor Nationale asigura servicii in folosul cercetatorilor preocupati de studierea documentelor aflate in fondurile si colectiile detinute si administrate de Arhivele Nationale.
Programul de lucru cu publicul este: Luni, Miercuri, Vineri intre orele 8,30-15,30; Marti, Joi intre orele 8,30-19,00.
Numere de telefon la dispozitia publicului: 021/303.70.80 interior 10388.Marian Tudor    9/5/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian