Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Rezolutia Universitatii de Vara Izvoru Muresului

Duminica, 19 august, s-au incheiat lucrarile celei de a noua editii a Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului, organizata de Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni, Centrul European de Studii Covasna-Harghita si Episcopia Ortodoxa a Covasnei si Harghitei, cu sprijinul financiar al Petrom Service, Borsec, REBU SA, Western Union, Hungastro, Romar Medical si PDG Advertising.
Romanian Global News prezinta in cele ce urmeaza rezolutiile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului, editia 2007, adresate Parlamentului Romaniei.

Rezolutia Universitatii de Vara Izvoru Muresului privind traficul de fiinte umane
- Se solicita schimb de informatii institutionalizat intre institutiile statului, societatea civila, scoala si biserica, colaborare si dialog pentru combaterea fenomenului de trafic de fiinte umane.
- Se solicita organizarea unor campanii de informare privind mecanismele traficului de fiinte umane cu predilectie in mediile din care provin potentialele victime (licee, scoli, mediul rural, zone defavorizate).
- Respondentii mini-sondajului de opinie realizat pe tema legalizarii prostitutiei, resping o atare lege pe motivul ca nu ar fi decat in beneficiul retelelor criminale si a oficialilor corupti, beneficiile sociale fiind considerate de participanti ca fiind minime.
Rezolutia a fost adoptata de reprezentantii comunitatilor romanesti din afara frontierelor (Basarabia, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Germania, Franta, Italia, Spania, Serbia, Australia, SUA, Canada), reprezentantii asociatiilor si organizatiilor romanilor din Harghita si Covasna, ale romano-catolicilor din Moldova, ai Episcopiei Ortodoxe din Harghita si Covasna si personalitati ale vietii publice, parlamentari, oameni de cultura, lideri locali.

Rezolutia Universitatii de Vara Izvoru Muresului privind apararea identitatii romano-catolicilor din Moldova
- Participantii la Universitatea de Vara au solicitat eleborarea unei strategii de contracarare a demersurilor care urmaresc recunoasterea statutului de minoritate etnica a minoritatii confesionale formate din romano-catolicii din Moldova.
- Masuri concrete de pastrare a identitatii romanesti asumate a romano-catolicilor din judetele Bacau si Neamt, impotriva ofensivei de maghiarizare a lor.
- Sprijinirea din bugetul institutiilor statului a Asociatiei romano-catolicilor „Dumitru Martinas” pentru realizarea unor proiecte culturale si identitare.
Rezolutia a fost adoptata de reprezentantii comunitatilor romanesti din afara frontierelor (Basarabia, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Germania, Franta, Italia, Spania, Serbia, Australia, SUA, Canada), reprezentantii asociatiilor si organizatiilor romanilor din Harghita si Covasna, ale romano-catolicilor din Moldova, ai Episcopiei Ortodoxe din Harghita si Covasna si personalitati ale vietii publice, parlamentari, oameni de cultura, lideri locali.

Rezolutia Universitatii de Vara Izvoru Muresului privind soarta romanilor din Harghita si Covasna
- Solicitam CSAT masuri concrete privind stavilirea escaladarii actiunilor provocatoare, extremist- separatiste ale organizatiilor maghiare care aduc atingere ordinii constitutionale si sigurantei nationale;
- sanctionarea prin lege a practicilor discriminatorii de conditionare a ocuparii functiilor publice de cunoasterea limbii maghiare;
- modificarea in regim de urgenta a Legii Administratiei Publice Locale, astfel incat sa nu se permita constituirea asociatiilor intercomunitare care urmaresc, in mod direct sau indirect, realizarea autonomiei teritoriale pe criterii etnice;
- elaborarea unei strategii, pe baza realitatilor obiective din judetele Covasna, Harghita si Mures si in conformitate cu legislatia comunitara, care sa mentina aceste judete in sfera de autoritate a Statului Roman si sa asigure protectie drepturilor fundamentale pentru romanii numeric minoritari din aceasta parte de tara;
- asigurarea unei strategii de dezvoltare economica prioritara pentru zona Covasna, Harghita si Mures, cu finalitate in crearea unor noi locuri de munca si mentinerea celor existente, componenta economica fiind principala cale de estompare a asperitatilor interetnice, de eliminare a exodului populatiei romanesti din zona si de reorientare a generatiilor tinere spre locurile natale.
- infiintarea unui Departament pentru comunitatile romanesti minoritare numeric din tara, structura consultativa, care sa aiba ca obiect de activitate problematica sprijinirii comunitatilor romanesti numeric minoritare, sa faciliteze accesul si relatiile directe intre organele administratiei centrale si societatea civila ca reprezentanta a intereselor si cerintelor comunitatii romanesti din aceste judete si care sa asigure coerenta si continuitatea preocuparilor autoritatilor centrale fata de problematica zonei, in elaborarea si aplicarea strategiilor mai sus amintite;.
- asigurarea prin lege a reprezentarii populatiei romanesti din Harghita si Covasna in Parlament, precum si in conducerea autoritatilor publice locale, a institutiilor deconcentrate si a celor de invatamant si cultura.
- asigurarea respectarii statutului limbii romane ca limba oficiala in activitatea institutiilor administratiei publice locale, inclusiv prin amendarea normelor care aduc atingere acestui statut in teritoriu.
- sprijinirea invatamantului in limba romana, indeosebi in localitatile cu un numar redus de elevi romani prin aprobarea claselor subefectiv.
- acordarea sprijinului financiar Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei, pentru activitatea sa misionara si sociala, de sprijinire a parohiilor cu un numar mic de credinciosi, pentru refacerea si intretinerea bisericilor si a altor monumente istorice romanesti, precum si pentru ajutorarea celor defavorizati.
Rezolutia a fost adoptata de reprezentantii comunitatilor romanesti din afara frontierelor (Basarabia, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Germania, Franta, Italia, Spania, Serbia, Australia, SUA, Canada), reprezentantii asociatiilor si organizatiilor romanilor din Harghita si Covasna, ale romano-catolicilor din Moldova, ai Episcopiei Ortodoxe din Harghita si Covasna si personalitati ale vietii publice, parlamentari, oameni de cultura, lideri locali.

Rezolutia Universitatii de Vara Izvoru Muresului privind romanii din afara frontierelor
- Problematica romanilor de pretutindeni este parte constituenta a Strategiei de Securitate Nationala a Romaniei. Participantii la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului cer Consiliului Suprem de Aparare a Tarii organizarea unei sedinte consacrate romanilor de pretutindeni si problemelor cu care se confrunta acestia in relatia lor cu autoritatile romane. Dezinteresul si modul in care o parte a autoritatilor romane se raporteaza la comunitatile romanesti din afara frontierelor constituie acte care atenteaza la securitatea nationala.
De asemenea se mai solicita:
- Elaborarea unei strategii a Romaniei pentru romanii din afara frontierelor;
- Reorganizarea DRRP, depolitizarea si debirocratizarea acestuia; finantarea proiectelor de catre DRRP dupa metodologia europeana;
- Urgentarea adoptarii legii romanilor de pretutindeni si completarea ei cu adaugarea denumirilor istorice prin care romanii de pretutindeni se autodenumesc sau sunt denumiti in spatiile unde traiesc: moldoveni, rumani, vlahi, vlasi, aromani, macedo-romani, meglenoromani, istroromani;
- Dezvoltarea unui lobby, in cadrul institutiilor europene, pentru apararea drepturilor romanilor din vecinatatea Romaniei;
- Urgentarea adoptarii legii privind redobandirea cetateniei romanilor din Basarabia, Bucovina si Cadrilater si facilitarea obtinerii cetateniei romane de catre ceilalti etnici romani din jurul frontierelor si Balcani.
- Constituirea pe langa Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a unui Consiliu Consultativ format din studenti etnici romani de pretutindeni;
- Elaborarea unor proiecte de formare profesionala a profesorilor de limba romana, a preotilor ortodocsi, ziaristilor, sociologilor si a altor specialisti pentru comunitatilor romanesti din vecinatatea Romaniei;
- Echivalarea diplomelor de studii eliberate in Romania in tarile vecine ne-membre UE
- Reluarea demersurilor privind infiintarea la Cernauti a institutiilor de invatamant superior in limba romana in cadrul unei Universitati Multiculturale
- Sprijinirea infiintarii scolilor in limba romana din Occident.
- Incurajarea infratirii dintre localitati si institutii din Romania si tarile europene
- Intensificarea demersurilor diplomatice pentru recunoasterea ca minoritati nationale a romanilor din Bulgaria, Serbia, Macedonia,Albania si Grecia
- Finantarea din bugetul de stat a scolilor in limba romana din Bulgaria
- Institutionalizarea prioritatilor in acordarea vizelor pentru studenti, oameni de cultura si conducatorii ONG-urilor din comunitatile romanesti din afara granitelor.
Rezolutia a fost adoptata de reprezentantii comunitatilor romanesti din afara frontierelor (Basarabia, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Germania, Franta, Italia, Spania, Serbia, Australia, SUA, Canada), reprezentantii asociatiilor si organizatiilor romanilor din Harghita si Covasna, ale romano-catolicilor din Moldova, ai Episcopiei Ortodoxe din Harghita si Covasna si personalitati ale vietii publice, parlamentari, oameni de cultura, lideri locali.

RGN Press    8/20/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian