Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Din presa vremii ( XXVII ): Universul din 16 august - Tragedia Brancovenilor


Ieri s-au implinit 119 ani de cand domnitorul Constantin Brancoveanu, fiii si ginerele sau (vistiernicul Ianache Vacarescu, sfetnic totodata al domnitorului – nota Obs.) au fost ucisi la Constantinopol din ordinul Sultanului.
Brancoveanu, cum a sosit in Tarigrad, a fost inchis cu intreaga familie in puscaria de la 7 Turnuri sau Edicule, cea mai groaznica inchisoare, unde apa curgea din pereti, iar pe jos era noroi. In ziua de 15 august 1714, Brancoveanu, cu fiii si ginerele sau, au fost ucisi.

Iata cum descrie plenipotentiarul venetian Andrea Memmo scena executiei familiei lui Brancoveanu, la care asistase, in scrisoarea adresata Dogelui :
Excelenta,

“Duminica 15 August de dimineata, s-a taiat capul batranului principe al Valahiei, tuturor fiilor lui si unui boier care-i era vistier. Iata cum s-a facut : inca de dimineata, Sultanul Ahmet se puse intr-un caic [mparatesc si veni la seraiul zis foisorul Ialikiosc, pe canalul Marii Negre, in fata caruia era o mica piata, unde au adus pe Brancoveanul Voevod, pe cei patru baieti ai lui si pe vistierul Vacarescu, i-au pus [n genunchi unul langa altul la oarecare departare, un gade le-a scos caciulile din cap si Sultanul intra ! I-au mustrat facandu-i “haini”. Apoi le detera voie a face o scurta rugaciune. {nainte de a se ridica securea asupra capului lor, fura [ntrebati de voesc sa se faca turci si atunci vor fi iertati ; glasul cel [nabusit de credinta al batranului Brancoveanu rasuna si zise, spaimantat de aceasta insulta : “Fiii mei ! Iata, toate avutiile si orice am avut, am pierdut ; sa nu ne pierdem inca sufletele! Stati tare si barbateste, dragii mei, si nu bagati seama de moarte ; priviti la Hristos, Mantuitorul nostru, cate a rabdat pentru noi si cu ce moarte de ocara a murit ; credeti tare [ntru aceste si nu va miscati nici va clatiti din credinta cea pravoslavnica pentru viata si lumea aceasta”. La ceste cuvinte, Ahmet se facu ca un leu turbat si porunci sa li se taie capetele. Gadele cel [nfiorator ridica securea si capul marelui vistier Enache Vacarescu se rostogoli pe pamant. Apoi se [ncepu cu uciderea copiilor. Cand gadele ridica securea la capul feciorului celui mai tanar al Domnitorului, beizadea Matheias, numai de 16 ani, acesta se [ngrozi de spaima ; sarmanul copilas, vazand atat sange de la fratii lui si de la Vacarescu, se ruga de Sultan sa-l ierte, fagaduind ca se va face turc. {nsa parintele sau, Domnul, al carui cap cazu [n urma, [nfrunta pe fiul sau si-i zise : “Mai bine sa mori [n legea crestineasca decat sa te faci pagan, lepadandu-te de Isus Hristos, pentru a trai cativa ani mai mult pe pamant !”.
Copilasul asculta si, ridicand capul, cu glasul [ngeresc, zise gadelui : “Vreau sa mor crestin, loveste !” {n urma, ucise si pe Brancoveanu.
O, Doamne !
O, Doamne ! Pana-mi tremura cand va scriu, Excelenta, de ceea ce am vazut. Ma [ntreb : putut-a fi fata cineva si sa nu fi plans, vazand capul nevinovatului Matheias, tanar – tinerel, rostogolindu-se pe jos, langa capul parintelui sau care se apropiase de al copilului pare a-l [mbratisa.
Gadele, stropit cu sangele crestinesc, face un salut Sultanului Ahmet si se retrage. Sultanul, [nsotit de Plenipotentiarii Germaniei, Rusului, solul Englezului, se ridicara a pleca ; vazandu-ma cu ochii lacramati, spuse Sultanul ca regreta acum de ceea ce a facut”.
(ss) Col. POPESCU LUMIN~

Nota Observatorul : La 15 August anul acesta, in ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului se implinesc 293 de ani de la martiriul Brancovenilor. Domnitorul martir tocmai implinea, in ziua cand a fost ucis, 60 de ani, iar Doamna Maria (Marica), sotia lui Brancoveanu, ar fi trebuit sa-si serbeze ziua numelui. Oamenii sultanului au aruncat in mare trupurile celor ucisi, dar acestea, la rugamintea Doamnei Maria, au fost pescuite de catre crestinii din Constantinopol si [ngropate [n biserica manastirii Maicii Domnului, [n insula Halki din Marea de Marmara. Doamna Maria a adus pe ascuns ramasitele pamantesti ale sotului sau, in 1720, si le-a inmormantat in biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucuresti, ctitoria Brancoveanului. Martirii Brancoveni au fost canonizati de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane la 20 iunie 1992.


Adrian Butoi    8/11/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian