Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


vanturile valurile ( 9 ) - Cum a luat fiinta statuia lui Mihai Eminescu de la Hamilton

Etete ce'ntrebare? ar zice Dadica Melea din umbra dudului de pe prispa casei!

"Eminescu ne reprezinta oriunde am fi..." zice cu o vorba frumoasa Mircea Eliade, dar Eliade nu vrea sa creada ca Eminescu nu aste cunoscut in alte parti ale lumiim prin spusa lui ne indeamna pe noi "cei de pretutindeni" sa-l facem cunoscut pentruca in tara alde Patapievici au alte ganduri. "Cainii latra" ursul trece".
Pentru cei prezentiaici, ce nu au vazut inca marmura Eminescu de la Campul Romanesc inaltata pe soclu in 1989 cand s-a sarbatorit anul Eminescu "international", ce pacat ca nu au vazut-o, pot privi aceasta replica in gips donata de mine consulatului roman din Toronto. La Centrul Cultural Nicapetre din Braila am dus deasemeneao replica. Marmura este alba, aleasa si adusa de mine in Canada din Cariera "Dionisos" de pe muntele Pendeli, nu departe de Atena, de unde Fidias a scos marmura pentru Partenonul de pe Acropole. Am cioplit-o cu unelte clasice, dalta si ciocanul, indemanare si dragoste, sub cerul liber chiar pe locul unde am hotarat noi sa o inaltam, in umbra unui freamat de crang, aproape de curgerea raului ce racoreste Campul Romanesc. Am pastrat in minte vorba care ne invata ca "potul este vesnic tanar". Eminescu imaginat de mine este tanar precum zeul Apollo de pe frontonul templului din Olimpia.
Consider ca aste bine aici, sa reamintesc o fapta de lauda a Doamnei Elena Sava, actualul ambasador al Romaniei in Canada, cu un timp in urmaconsulul nostru la Montreal, care a lansat ideea de a se crea un parc in Montreal, cu numele Romania in care parc sa fie UN SEMN SCULPTURAL, NU O STATUE, semn ce sa marcheze ideea ca Eminescu este poetul care "ne reprezinta..." Edilii orasului sugerau ca semnul sculptural sa nu fie reprezentarea figurativa a vreunei personalitati. Frumoasa initiativa, buna hotarare, dar aici si-au bagat coada ceva intelectuali din guvernul Romaniei, chiar si presedintele tarii si concursul pentru acest semn lansat sculptorilor romani din diaspora si din tara a luat o alta intorsatura si s-a ajuns ca in Canada sa avem o statuie de for public Eminescu semnata Vasile Gorduz sau Razvan Teodorescu sau Andrei Plesu, numita in deradere de catre privitori Elena Eminescu. Momentul dezveliriistatuii a fost aratat in detaliu in presa si la TV , nu mai insist. Sufar pentru Doamna Sava, si pentru caderea acestul frumos proiect.
Raman pe aceasta scurta istorie a "impietririi" in sculptura a lui Eminescu. prin anii 70 s-a vrut cu ardoare ca Bucurestiul sa aiba un monument Eminescu. Bineee! Sculptoti de bun renume au lucrat intens la proiect. Un monument Eminescueste visul multor sculptori. Sunt aratate publicului spre luare de cunostinta si aflare de opinii machetele viitorului monument in diverse spatii verzi; Cismigiu de exemplu sau Herastrau. Fireste, dezbateri pe tema in presa radio, uniuni de creatie, colturi. Scriitorii vor cu oricum un monument al poetului, sculptorii si criticii de arta nu vor chiar asa... oricum ci un monument facut in spiritul timpului pe care-l traim. Nu se ajunge la o intelegere constructiva; proiectul cade. Astfel cade si Maestrul Baraschi sigur ca el va fi invingatorul. Dupa un deceniu, bucurastiul va avea un monument Eminescu modelat de sculptorul Gheorghe Anghel in Gradina Ateneului pe Calea Victoriei. Geo Bogza, in putere mare de scriitor si infocat purtator al steagului rosu este fericit si lauda dincolo de cat se poate opera lui Anghel. Ei bine: dupa parerea mea aceasta statue nu este chiar ce trebuie. Nu se poate uita faptul ca a luat locul altei statui care sta de minune In Gradina Ateneului, "Alergatorii" lui Boushe, sculptor francez neoclasic, ca lipsa acestui grup statuar stirbeste din ansamblul arhitectural si mutileaza o opera de arta bine conceputa si istiria orasului. Instalarea aici a statuii si soclul pe care sta a fost dorinta apriga a lui Pompiliu Macovei pe vremea aceea ministru al culturii si arhitect, desigur. Eminescu lui Anghel este creat la Manastirea Cernica unde Anghel se retrasese, cu un pronuntat caracter mistic, putem sesizaca bronzul aminteste de Isus pe cruce, cu mana dreapta insa tinand pana gata sa astearna pe hartie gandurile poetului sau pregatind savarsirea inchinaciunii in rugaciune. Exista in Cismigiu pe aleea scriitorilor un inspirat bust in marmura Eminescu , autor Ion Jalea, la Iasi cat si pe malul marii Eminescu intruchipat de Oscar Han, la Galati un grup statuar in marmura cioplit de Fritz Storck, la casa lui Eminescu din Ipotesti un bust al poetului nu de mult instalat, la Bellu un basorelief de Ion Georgescu, un bust in alabastru "masca geniului" de Ion Vlasiu, la Paris o statuie in bronz aratanduni-l pe Eminescu modelat de Ion Vlad, la Braila In gradina publica un bust modelat de Dumitru Pasima, si inca alte incercari ale sculptorilor mai tineri. La Mangalia, nu de mult, artistul plastic Patriciu Mateescu, fost Tovarasul Patriciu, mare scula la UAP a venit din America si a ridicat sus de tot pe un soclu stil Brancusi un Eminescu privind... hat departe in zare marea cea mare...zice Particiu si am zice si noi. Va las pe dumneavoastra sa simtiti si sa judecati aceste incercari.
Noi romanii din diaspora canadiana sa ne bucuram de ce am putut realiza la Campul Romanesc. Eu multumesc Domnului George Balasu si Doamnei Mihaela Moisin pentru initiativa lor si pentru faptul ca m-au ales pe mine sa-l ivesc din marmura pe Eminescu.

De fapt nu am sculptat o statue Eminescu ci NEVOIA NOASTRA DE EMINESCU.

Nicapetre, iulie 2007, Toronto


Nicapetre    7/13/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian