Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Happy Birthday Canada !


Cand acum 140 de ani la 1 Iulie 1867, in acea zi fasta, Regina Victoria a Regatului Unit a semnat la Londra "The British North America Act", document care a devenit Constitution Act, 1867 si care proclama oficial The Dominion of Canada ca stat autonom in cadrullui British Empire, sub forma unei confederatii de mai multe (la inceput numai patru) provincii din British North America, a fost un moment fericit in istoria Canadei, tara noastra de adoptiune.

Asa cum aveau sa dovedeasca anii care au trecut de atunci, regina aceasta a avut mana buna si, de la bun inceput a purtat noroc Canadei, cum a fost si de bun augur si pentru Regatul Unit, care a
avut cea mai de succes perioada din istorie sub lunga si glorioasa sa domnie.

Canada, aceasta binecuvantata tara, acest maret "True North" a avut in ultimii 140 de ani o adevarata istorie de succes. O tara cu un curs continuu ascendent, cu un progres constant si robust pe toate planurile, Canada este considerata in ultimul secol de oameni din toate colturile lumii ca un taram privilegiat, unde toti isi pun speranta si doresc sa emigreze cu familiile lor.
Este cel mai sincer si mai convingator compliment si cea mai sigura dovada ca, in mare, tara este angajata ferm pe un drum bun.

Un fost prim ministru canadian, Mackenzie King, ar fi caracterizat Canada astfel: "Canada has too much geography and too little history."

In ultimele decenii ne-am obisnuit ca tara sa fie plasata an de an pe locul unu in lume (sau foarte aproape) in clasamentele Natiunilor Unite pentru Human Development Index.
Iar pe baza unor statistici ale World Bank, ca bogatie generala, inclusiv resursele naturale, canadienii sunt pe locul doi in lume (dupa australieni).
Dar si mai importante decat avantajele materiale sunt valorile umane ale tarii, Canada devenind in ultimii 140 de ani o natiune transcontinentala.

Un cunoscut ziarist canadian, Robert Filford, care observa in treacat ca tara este: "curiously pastless country", a caracterizat Canada astfel: "..distinctively Canadian values of civility and tolerance define and regulate much of public behaviour.", si: "..we are world citizens."

Un alt foarte apreciat ziarist din Toronto, Richard Gwyn, a descris Canada ca "the world's first post-national state", o natiune esential urbana, cu: "..world class cities", o tara post- modernista si evident "non-ideologica", avantaje estentiale fata de alte natiuni, in acest ev nou, in aceasta noua era a informatiilor si a comunicatiilor.

Desi Canada este esential o tara nordica, totusi tara aceasta a atras de multa vreme imigranti din toate colturile lumii, oameni care vin aici datorita nu numai evidentei prosperitatii economice, dar mai ales datorita climatului social, a mediului uman mult mai favorabil decat in multe alte locuri din lume cu o clima mai blanda.

S-a spus ca acum, la inceputul secolului XXI, "Canada is the place to be", deoarece secolul in care tocmai am intrat va fi in mod cert un "Canada's Century".

Masiva imigratie din ultimele decenii, fara precedent în istoria lumii, a "pigmentat" Canada - si în primul rând orasul Toronto si împrejurimile lui - cu milioane de oameni de prin toata lumea care au adus cu ei o multitudine de culturi si religii si, în cele mai multe cazuri, dorinta de a pastra fiecare ceea ce-i este esential pentru propria identitate.

Istoria si traditia acestei tari este mai degraba o sinteza a istoriilor individuale, o istorie a oamenilor, cum o numesc istoricii contemporani. Iar documentele cele mai pretioase par a fi scrisorile trimise de-a lungul generatiilor de imigranti sau jurnalele lor personale. Este, pe de alta parte, nu atat o istorie a faptelor monumentale si a figurilor eroice (ca sn istoriile europene, spre exemplu) cat una a rezistentei si a adaptarii individuale si comunitare, a conflictelor (minore?) sau a imbinarilor dintre traditie si inovatie, dintre "civilizatii", dintre asteptari si realitate.

Si astfel se scrie si acum istoria acestei tari sau altfel spus o scriem fiecare dintre cei ce incercam sa ne facem o patrie (adoptiva) in aceste locuri.
Si experientele, destinele sunt desigur diferite, dar parca se pot reuni toate, in a multumi acestei tari care ne - a primit cu bratele deschise, care ne-a oferit o sansa pe care am apucat- o sau nu.

Happy Birthday Canada !

D.P. ObservatorObservator    7/1/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian