Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Radu Nechifor - un virtuos al naiului

Un tanar de 22 de ani ne incanta prin ce canta si cum gandeste.

Venit in Canada impreuna cu mama lui intr-o scurta vizita de trei saptamini, nu a ezitat sa-si imparta bucuria de-a interpreta minunata colectie de cintece populare adunate din toate zonele tarii, cu romanii de aici.
Astfel in 23-24 iunie, a fost prezent la Festivalul Multicultural din Kitchener, unde a facut simtit spiritul romanesc prin maiestria naiului sau.
Vineri 29 iunie, va sustine un Concert la Biserica Ortodoxa Sfinta Cruce din London, iar duminica 1 iulie va fi present la biserica Sfintul Gherghe din Toronto si la Cimpul Romanesc din Hamilton.

Pentru el Canada este o tara care ii ofera relaxarea de care avea nevoie, dupa eforturile absolvirii studiilor universitare si inregistrarii albumului de debut "Esenta de Nai". Printre atractiile turistice vizitate, a fost impresionat in mod deosebit de frumusetea cascadei Niagara, de varietatea animalor exotice din African Lion Safari, a raidurilor si jocurilor din parcul de distractii Canada's Wonderland.

Si ca sa -l cunoasteti mai bine pe acest tanar inzestrat si va invitam sa cititi si frumoasa lui carte de vizita .

Proaspat absolvent al Universitatii Naţionale de Muzică Bucureşti, discipol al marelui maestru Gheorghe Zamfir
Nascut la Medias pe data de 6 noiembrie 1984, a descoperit o inclinatie deosebita spre tainele muzicii la virsta de 12 ani, cind transferat la Liceul de Arta din Sibiu, sectia de Muzica, a inceput sa se initieze in arta interpretativa a naiului. In cadrul liceului, a studiat printre altele estetica, armonie, teoria si istoria muzicii, a facut parte din taraful de muzica populara dar si din orchestra simfonica ale liceului.
Prima aparitie in lumea muzicii a avut loc la 17 ani, la Chateau Thierry (Franta), in iulie 2001, cand dupa un spectacol sustinut in incinta Primariei, a fost felicitat de d-l Primar, imagine surprinsa si de ziarul “L’union”.
Decisiva pentru adevarata cariera artistica a fost intilnirea sa cu maestrul Gheorghe Zamfir in turneul efectuat pe litoralul romanesc impreuna cu ansamblul Caluselul in perioada iulie august 2003.
In septembrie 2003, in urma examenului de admitere la "Facultatea de interpretare muzicala" din cadrul Universitatii de muzica Bucuresti, a fost admis pe primul loc in clasa de nai a maestrului Zamfir, cu media generala 9,54. La proba de interpretare instrumentala obtine nota 10,00 si totodata felicitarile maestrului, care i-a facut o frumoasa dedicatie pe unul din pliantele sale.
Lanseaza primul CD “ Esenta de nai” in 2007
Colaborari artistice
Colaborare cu Orchestra Naţionala de Folclor “Gheorghe Zamfir 2003 -present
Prin urmarea cursurilor universitare, isi incepe definitivarea pregatirii profesionale sub atenta indrumare a maestrului. Totodata are oportunitatea sa asiste la pregatirea marilor concerte ale maestrului, prilej cu care ii sint impartasite tehnici avansate de interpretare ale naiului.
Colaborare cu ansamblul “Caluserul” Romania 2002 - present
In cadrul ansamblului, participa la mai multe spectacole in tara (Bucuresti, Sibiu, Sinaia, Brasov, Timisoara, Deva, Alba Iulia etc), si are ocazia sa acompanieze si sa cante alaturi de artisti de prestigiu ai muzicii populare romanesti ca: Ioan Bocsa, Veta Biris, Sofia Vicoveanca, Sava Negrean Brudascu, Grigore Lese, Mariana Anghel, Nineta Popa etc.
Premii/ Aparitii televizate si Interviuri
Deţinător al Marelui Trofeu în anul 2006 si al Premiului II la Interpretare Instrumentala - Festivalul National de Folclor “Strugurele de aur” Jidvei 2005, presentate de Marioara Murarescu.
Momentul surpriza la decernarea premiului a fost aparitia maestrului Zamfir, care a venit cu alti patru studenti ca cinte impreuna pe scena.
Deţinătorul Premiului III, la secţiunea “Interpretare instrumentală” a Festivalului Naţional Mamaia Folcloric 2006
Prima aparitie artistica televizata are loc in feb 2002, cind emisiunea de limba germana transmite concertul organizat cu prilejul intalnirii reprezentantilor tuturor bisericilor din Europa la Biserica Evanghelica din Sibiu. Dintre numeroasele aparitii televizate (inregistrari din spectacole sau transmisiuni directe si interviuri) la Televiziunea Romana,T.V.- Romania International, O TV, B1 TV, mentionam pe cele mai recente:
Oct 2005 - emisiunea lui Dan Diaconescu OTV – interviul lui Zamfir si studentii acestuia
Dec 2005 - invitat la emisiunea postului de televiziune "Etno tv"
Dec 2005 - invitat la “Duminica in familie”, emisiune de Mihaela Radulescu, emisiune premergatoare concertului de colinde din Piata Revolutiei si a Concertului de muzica simfonica cu orchestra operetei si maestrul Gheorghe Zamfir la teatrul Masca.
Concerte, Spectacole si Turnee

Delegatul Romaniei la Sesiunea Internationala a EYP (Parlamentul European al Tinerilor), Potsdam 2007
Delegatul Romaniei la Sesiunea Internationala a EYP (Parlamentul European al Tinerilor), Potsdam 2007
Euroconcert – Potsdam 2007, Musik Messe – Frankfurt 2007
Interpretul piesei de generic pentru Festivalul Internaţional de Muzică uşoară, Eurovision Junior 2006
Concert de folclor in aer liber august 2005 Gaesti, Romania
Concert cu taraful condus de Marin Alexandru (dirijorul ansamblului “Ciocarlia”), cu peste 6.000 de spectatori.
Concert de muzica clasica 24 martie 2005 Bucuresti, Romania
Concert cu prilejul tezei de doctorat a maestrului Zamfir, sustinut in sala “George Enescu” din Bucuresti, acompaniati de orchestra de muzica simfonica “Concerto”, dirijata de Gh. Zamfir –in cadrul careia maestrul si-a invitat si presentat studentii
Turneu litoral - Ansamblul Caluserul iulie-august 2004 Romania
Este al doilea turneu pe litoral cu ansamblul Caluserul(38 de spectacole).
Concert de prezentare a clasei de nai a maestrului Zamfir 22 mai 2004 Bucuresti, Romania
Primul mare concert care marcheaza incheierea primului an de studiu, sustinut impreuna cu clasa de nai si orchestra de muzica populara a Radiodifuziunii Romane, la sala mare radio “Mihail Jora” din Bucuresti.
Turneu litoral - Ansamblul Caluserul iulie-august 2003 Romania
Concerte pe Litoralul romanesc (Saturn,Venus, Neptun, Jupiter, Olimp, Eforie Nord si Sud, Constanta, Mangalia, Mamaia), impreuna cu ansamblul “Caluserul”, condus de Stelian Stoica. In acest turneu a sustinut cca. 40 de spectacole, in care a fost si solist, nu numai in ansamblu.
Concert de muzica simfonica noiembrie 2002 Karl’s Ruhe, Germania
Participa impreuna cu orchestra simfonica a liceului, intr-un schimb de experienta cu elevii Scolii Europene de muzica din acel oras.
Turnee cu taraful de muzica populara al liceului aug.-sept. 2002 Montegranelli, Fabriano, Roma, Italia
iunie-iulie 2002 Balingen, Tübingen, Germania
Spectacole sustinute au avut ecou in presa locala, conform careia “bucuria a umplut sala cand s-au auzit cantecele melancolice combinate cu parti vesele interpretate la nai, cu sunete perfecte…totul a emanat bucurie de viata, libertate, fericire”
Spectacol de muzica simfonica aprilie 2002 Landshut, Germania

Un tanar la 22 de ani cu asa bogata cariera artistica care ne incanta prin talent, perseverenta si seriozitate.

Succes Radu !
Maria Matyiku     6/28/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian