Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Colegiul "Spiru Haret", pepiniera elitelorSe implineste anul acesta un veac de la nasterea lui Mircea Eliade . Putini sunt cei care stiu ca Eliade a fost "spirist" (cum le place multora sa se numeasca), alaturi de o intreaga elita intelectuala interbelica si postbelica romaneasca.

Actualul Colegiu "Spiru Haret" s-a infiintat in 1903, la inceput ca gimnaziu, in '20 devenind liceu. Asezamantul purta numele lui Spiru Haret, personalitate proteica a culturii romane. Cu ajutorul lui Titu Maiorescu, Haret si-a dat doctoratul la Paris, cu o lucrare care a starnit un imens interes international: "Sur l'invariabilite des grandes axe des orbites planetaires". Activitatile universitare si politice din tara nu l-au indepartat de doua dintre problemele de fond ale societatii: reforma invatamantului si problema rurala. Intreaga legislatie de politica scolara a lui Haret a fost caracterizata de cateva trasaturi: caracterul national al invatamantului, asezarea acestuia pe o baza democratica, caracterul unitar de la invatamantul primar la cel universitar; corelarea programei cu problemele de dezvoltare ale statului, respectul fata de individualism, stabilitatea corpului didactic, atragerea spre invatamantul secundar a unor mari personalitati romanesti (George Cosbuc, Mihai Sadoveanu, Octavian Goga, Alexandru Macedonski, Gavril Muzicescu, Aurel Vlaicu, Camil Ressu, George Enescu etc.).

Pe 15 februarie, cand este aniversat omul Spiru Haret, la Colegiu se desfasoara zilele "Haretiana", la care au participat, de-a lungul anilor, absolventi din diferite generatii: acad. Alexandru Elian (promotia 1928), prof. univ. de fizica Gheorghe Branescu (1934), istoricul Dan Amedeu Lazarescu (1937), scriitorii Octavian Paler (1944), Andrei Plesu (1966), ing. Ion Iliescu (1948), editorul Valentin Nicolau (1979), Alexandru Paleologu (1938) sau acad. Dan Berindei (1941).

"Spiristi" in panteonul cultural

Principiul "cultivarii individualitatii elevilor", preconizat de Spiru Haret, a permis colegiului formarea unor mari intelectuali.

Mircea Eliade a invatat la "Spiru", intre anii 1917-1925. A fost coleg de clasa cu Haig Acterian, iar fratele lui Haig, Arsavir, a fost la randul lui coleg cu Nicolae Cioranescu si Radu Titeica (promotia 1922), cu Grigore Moisil (1923) sau cu Ioan I. Cioranescu (1924), ori Barbu Brezianu (1928) si Alexandru Cioranescu (1929).

Desi colegiul a fost desfiintat in 1948, fiind considerat "liceu burghezo-mosieresc", ulterior a revenit sub titulatura de Liceul "Spiru Haret", pastrandu-si astfel patronul spiritual. Corpul profesoral a continuat insa sa aplice vechile principii. O figura aparte in aceasta epoca complicata este Aurelia Teodorescu, directoarea liceului. Prin preocuparea sa, corpul profesoral de la "Spiru" se completeaza cu profesori de nivel universitar, dar care - din motive de dosar - nu mai puteau preda la Universitate. Foarte multi dintre absolventi au luat atunci drumul strainatatii: SUA, Israel, Suedia, Anglia, Brazilia, Elvetia, Franta, Germania etc, liceul continuand insa sa produca "varfuri": Andrei Plesu, Matei Cazacu, Ioana Diaconescu, Bedros Horasangian, Dinu Radulescu, dr. Eugen Bratucu (care continua traditia medicala a fostilor "spiristi" dr. Ioan Juvara si dr. Corneliu Axente), prozatorul Petru Popescu sau Dan Safran (nepotul marelui Rabin de Romania si Geneva, Alexandru Safran), Mihaela Georgescu, Mircea Rogalski, Andrei Ralescu. Evenimentele tragice din decembrie 1989 au rapus si "spiristii" (Daniel Licu, Cosmin Oprea si Andrei Parcanshi, declarati eroi martiri). Un alt "spirist" - Andrei Frumusanu - a fost impuscat la mineriada din septembrie 1991, in imprejurari niciodata clarificate. Sa-l adaugam pe aceasta lista pe colegul nostru - Pompiliu Ianculescu (jurist la ZIUA) - mort la numai 26 de ani si pe Petar Stoicovici, decedat in clasa, pe 24 ianuarie 2000.

Solidaritate pe viata

An de an, la "Spiru" se sarbatoreste Ziua Absolventului, ocazie cu care se aduna nu numai fosti elevi din tara, ci si din lume. Aceasta traditie a fost respectata, cu scrupulozitate, chiar si in epoca comunismului. Era impresionant sa vezi cum "spiristi" din toate colturile pamantului veneau in Romania acelor ani doar pentru a fi impreuna si a discuta cu noile generatii despre planurile de viitor. Spiritul dezbaterilor a continuat si dupa 1990.

Pe 15 februarie 1996, colegiul a fost gazda unui colocviu cu tema "Societatea civila. Societate deschisa", la care au participat ca invitati trei fosti absolventi: Dan Amedeu Lazarescu, Octavian Paler si Andrei Plesu. Un alt colocviu a fost si "Intreprinzatorul sfarsitului de mileniu" la care au participat Ion Iliescu, Dorin Stana ("Blue Ridge International") si Valentin Nicolau (director "Nemira") sau "Devenire nationala si francmasonerie". Dan Amedeu Lazarescu a citit la "Haretiana '97" mesajul pe care dorea sa-l rosteasca in '57 (la 20 de ani de la absolvire) - dar atunci nu a mai fost lasat sa o faca - deoarece era de fata si Ion Iliescu. Nicolae Constantinescu a aratat o fotografie a clasei sale din anul 1953, pe treptele liceului, intre doua lozinci "mobilizatoare", cu citate din Engels si Lenin. Cum spiritele s-au incins peste poate (vorba lui Caragiale), a intevenit diplomatul Alexandru Paleologu. Textul atunci cenzurat este reprodus integral de "Vlastarul" din 2 februarie 1997.


Vladimir ALEXE ("spirist", promotia 1967)

Vladimir Alexe    6/20/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian