Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Trecute vremi : prima scoala romaneascaIn vremurile trecute, bisericile reprezentau cel mai important factor de educare si alfabetizare a comunitatilor. La poalele Tampei, in curtea Catedralei Sf. Nicolae din Scheii Brasovului, veche de mai bine de 500 de ani, isi deschide si astazi generos portile muzeul primei scoli romanesti.
Biserica detine o impresionanta biblioteca, 4.000 de carti vechi si peste 30.000 de documente, hrisoave, unicat in lume, zapise, registre si scrisori care constituie un tezaur pentru istoria si cultura neamului romanesc. O vizita prin muzeu este emotionanta. Bancile scrijelite unde se inghesuiau invataceii, calimarile de cerneala si tablitele pe care se scriau literele te indeamna sa le atingi.
'Dintre exponatele intalnite aici mentionam cateva titluri extrem de valoroase: "Cazania a II-a" (carte romaneasca cu invatatura) tradusa de protopopii Iane si Mihai, "Psaltirea", "Sbornicul", "Octoihul" si, bineinteles, tiparnita diaconului la care se poate lucra si azi', ne spune directorul muzeului, prof. Vasile Oltean.

Cum era si firesc pe atunci, mai intai s-a ridicat biserica, despre care au scris cronicile vremii in anul 1292. Apoi, un 'Omiliar' (carte de invatatura) din secolele XI-XII confirma existenta unui lacas de invatatura aici.

Primul document care atesta o biserica ortodoxa romana in Schei, Brasov, e Bula Papala din 25 decembrie 1399. ?ncepand cu anul 1559, limba de predare in aceasta scoala era romana.

Scoala noua, de piatra, a fost construita in 1597 prin osteneala protopopului Mihai, din fondul daruit cu draga inima de Aron Voda al Moldovei. Aici veneau sa cunoasca lumina invataturii toti copiii Brasovului. Intre 1821 si 1828, Anton Pann poposeste pentru catva timp in Schei si preda la aceasta scoala. Intre 1556 si 1588, diaconul Coresi impreuna cu alti colaboratori tiparesc primele carti de circulatie in romana, oficializand definitiv scrisul in aceasta limba.

In 1570, diacul Oprea scrie 'Octoihul Romanesc' (carte de cantari), iar opt ani mai tarziu, popa Voicu scrie 'Invataturi Morale din Vietile Sfintilor - cuvantari la sfinti si pilde de folos sufletesc'.

Unele carti se faceau pe atunci din piele de miel nenascut, pentru ca era foarte fina si neporoasa. Exista si acum expuse la muzeu astfel de raritati.
Icoana furata a vrut sa se intoarca la biserica
In 1993, a fost furata o icoana a Maicii Domnului din 1554. Preotul Vasile Prodea isi aminteste: 'Icoana a fost furata de un tigan. N-a vandut-o, in speranta ca va gasi intr-o buna zi un cumparator bun. Insa a fost prins. El a povestit politistilor ca, de fiecare data cand intra in camera unde ascunsese obiectul, il napadea transpiratia, tremura si se sufoca. Icoana parca dorea sa se intoarca in biserica. Tiganul aproape ca-si pierduse mintile'. In cele din urma, icoana si-a reluat locul in biserica.


Grigore Bobina    6/17/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian