Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Lectii de viata : Puterea de a te ridica

Am încercat de multe ori să răspund la întrebarea: "Care este cea mai importantă lectie pe care am avut curajul să o învăt în viată?" (Viată zic, atâta câtă a fost ea; iar lectiile si învătăturile mie întotdeauna mi s-a părut că trebuie asumate si cer curaj.)
Poate unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să-l stiu în viată este să mă ridic. Mi se pare lectia fundamentală pe care ne-o dă crestinismul, a cărui cea mai mare sărbătoare este Înăltarea, dar si teoria evolutionistă (pentru cei care preferă alternativa), care consideră că actul de nastere al rasei noastre este verticalitatea coloanei vertebrale.
Verbul a (se) înălta este, poate, una dintre cele mai concise expresii ale dorintei umane de a evolua.
Dintru început, a (se) îndrepta în sus este o expresie care are cele două coordonate fizice necesare miscării: directia si sensul acesteia.
Punctul zero, cel al începutului de ascensiune, mi se pare lipsit de conotatii; nu e important de unde pornesti, ceea ce lămureste acest verb este încotro te duci. Mai plin de semnificatii mi se pare a (se) ridica, întrucât cred că implică, undeva între sensurile lui ascunse, ideea că trebuie să fii căzut undeva ca să aibă rost folosirea lui. Si când nu poti s-o faci singur, există solutii artificiale, precum a face să fie mai înalt prin ridicare si asezare pe un obiect situat mai sus. Exemple de "obiecte" situate mai sus? Răbdarea, încrederea, credinta, speranta, timpul.
Printre cele ce se pot înălta, cu minunate întorsături semantice, sunt "ochii" - poate pentru că sunt cel mai usor de înăltat atunci când sufletul e îngenunchiat. Apoi "umerii" - gest extrem de grăitor asezat în context, putând să semnifice, în egală măsură, nedumerire, nestiintă, nepăsare. Să nu uităm "vocea", ce poate fi ridicată în soaptă (spre rugăciune), în tonalitate (spre auzire) - si în ambele sensuri spre limpezire. Dincolo de expresivitatea fiintei umane, înăltarea poate avea si sensuri fizice, materiale, precum în a clădi o casă, a construi un monument. De asemenea, verbul are si conotatii de învestire: a ridica în rang, de care se leagă, extrem de solid, a se arăta trufas, a se mândri. În ultimă instantă, ideea de înăltare este asociată firesc, as spune, cu cea de crestere, de devenire, cu dezvoltarea si progresul. Mai mult decât oriunde în altă parte, la nivel spiritual, pentru că sensul figurativ se referă la poezia, la muzica sau la credinta care înaltă sufletul.
Să nu uit ideile înăltătoare, cele care se vor naste mereu în mintea oamenilor, în ciuda scepticismului si a blazării care par să ne definească contemporaneitatea.
Si poate că, adulti fiind si constatând că "toate-s praf, lumea-i cum este", ar trebui nu să ne ferim copiii de cădere, ci să-i învătăm să se ridice.


N.O.

articol preluat dupa Raspandacul




Iulia Musat    5/18/2007


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian