Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Legati de neam


Rătăceam printre cuvintele unei cărti când marele rege Nemed al celtilor, ce înseamnă „cel sfânt”, mi-a atras atentia, alături de dureroasele afirmatii ale autorilor E. Coarer-Kalondan si Gwezenn-Dana: „Păcat este că la scoală copiii învată unde trăiesc patagonezii, zulusii sau kalmucii, dar se păstrează o tăcere rusinoasă în ceea ce priveste celtii, pentru a nu întina gloria divinului Iulius, generalul zăpăcit si pederast, care a întreprins cucerirea acestora.” Anul acesta se împlinesc trei decenii de când noi, cei mai zburdalnici liceeni de la sectia reală, i-am cântat „Multi ani trăiască!”, la începutul orei în ziua de Sf. Nicolae, domnului profesor de istorie Nicolae Oprescu - cel mai iubit dascăl. Cu aceleasi lacrimi în ochi si azi retrăiesc acele clipe si sper ca să pot merge pe drumul pe care domnia sa mi l-a întrezărit în rândurile pe care mi le-a dăruit la absolvire: „ Mergând pe drumul cinstei si onoarei, drum bătătorit de înaintasii tăi si luminat de sfaturile educatorilor tăi, vei fi un demn urmas si un strălucit continuator a tot ce-i frumos, demn si înăltător. Fii întotdeauna alături de adevăr, apărându-l cu fermitate; slujeste-ti cu devotament glia străbună, leagănul românismului; nu uita că ai pornit de jos si, deci, slujeste-i pe cei multi, care cred în tine. Fii om, în esentă. Aceste rânduri se aseamănă cu o scrisoare de recomandare; nu mă deceptiona. Fii omul epocii tale.” Acum înteleg sensul adevărat al termenilor ce se leagă în marama timpului de regele Nemed, cuceritorul din miturile irlandeze.
Am deschis DEX-ul si am găsit următoarele etimologii: nastere din latină, neamt din slavă, neam din maghiară, nod din latină. Fiecare fiintă porneste de jos pe calea vietii si evolutiei spirituale, iar generatie după generatie tot de jos, din rădăcina adânc înfiptă în timp si glia strămosească, neamul s-a transformat în popor si natie. În suedeză ned înseamnă jos; de aici Nederland (Olanda), nedkomst (nastere) si naste (cuib). Toti acesti termeni definesc originea, natura fiecăruia dintre noi - care n-ar fi completă fără un nume dat la nastere si care ne face apropiati (naaste – apropiat, în olandeză) ca rude de sânge. Prin naasten (a nationaliza), nageslacht (generatia viitoare), nakomer (descendent), nakroost (urmas), nest (cuib, sălas), nestelen (a înnoda, a lega cu un snur - conform sanscritului nahyati) si nemen (a lua), limba olandeză contribuie la păstrarea unor vechi termeni si ne ajută la întelegerea limbii române. Da la nastere fiecare luăm un nume; poate de aceea nemen (a lua) se apropie de nume, iar fiecare grupare umană înrudită, cu acelasi nume, formează un neam. În sanscrită, o limbă veche de peste 8.000 de ani, naman înseamnă nume si este conform cu nomen (latină), onoma (greacă), name (engleză si germană) etc. Are legătură cu sanscritul janman (nastere), janma-sthăna (locul nasterii) si cu janitr (Născătoare) - ce a devenit în limbile europene genitoare.
În balada „Mânăstirea Argesului” s-a păstrat limbajul arhaic, care ne ajută să întelegem azi de ce noi spunem jos, si nu ned. S-a spus gios (arhaic), adică la nivelul pământului – Gaea, care a devenit prefixul geo pentru un număr important de termeni legati de pământ, precum geologia. În acelasi timp cuvântul sanscrit JA-NMAN contine rădăcina termenului sanscrit NAMAN (nume) si JA - rădăcina termenilor JA-DA (materie inertă, creatia limitată în timp si spatiu) si JA-GAD-AMBE (Mama universului - asemănător cu Mama Pământ sau Lutul biblic; gad asemănător lui God si AMBE - ca si ambi, ambele).
Astfel neam este totalitatea celor care poartă acelasi nume, si înseamnă că ne avem între noi prin nume si gene. Familia arhaismelor despre neam este foarte mare. Locul de origine al celtilor este Europa Centrală si erau vecinii geto-dacilor. În Egiptul antic predinastic (înainte de 3.000 îHr.) zeita creatoare din Egiptului de Jos se numea Neith, iar Nebethetepet este echivalentul feminin al zeului creator. Pentru ca totul să se lege si mai mult, în sanscrită pentru „a lega” se foloseste termenul nahyati, nadda, iar pentru „a se supune” namati. Prin apartenenta la un neam, prin numele dat la nastere, esti legat de traditia neamului - si deci te supui (namati) ei.
Cele cinci milenii din lumea egipteană, alături de cele opt din lumea vedică, fără a sublinia aici si acum legăturile cu Sumerul, mă îndreptătesc să spun că termenii legati de neam sunt mult mai vechi decât invaziile romane ale lui Cezar sau Traian prin Europa. Se confirmă astfel, de acum zece mii de ani, existenta poporului indoeuropean - ce s-a scindat în neamurile europene, iraniene, indiene, alături de vechii egipteni.






Camelia Tripon    5/6/2007


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian