Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Romanii din Ucraina : Demersuri constructive si necesare



În pofida situatiei de criză politică, declansată de Decretul Presedintelui Viktor Iuscenko privind dizolvarea Radei Supreme a Ucrainei, Parlamentul tării continuă să functioneze, să examineze la obiect situatia social-politică din Ucraina si să adopte legi necesare poporului ucrainean.
Printre cei mai activi deputati, care chiar din primele zile s-a încadrat cu energia-i tinerească si cu experienta bogată obtinută pe parcursul celor două mandate de până acum, se numără si deputatul nostru Ion Popescu, presedintele Uniunii Interregionale „Comunitatea românească din Ucraina”, membru supleant al delegatiei Ucrainei la Adunarea parlamentară a Consiliului Europei.
Pe lângă numeroasele întâlniri pe care le are cu alegătorii săi din nordul Bucovinei, nordul Basarabiei si fostul tinut Herta, pe lângă examinarea zecilor si sutelor de scrisori pe care i le adresează oamenii, pe lângă sedintele comisiei pentru drepturile omului, minoritătilor nationale si relatii interetnice al cărei vicepresedinte este, el reuseste destul de des să urce la tribuna forului legislativ suprem al tării pentru a-si expune pozitia sa, pentru a propune diverse solutii, pentru a atentiona opinia publică asupra diverselor probleme cu care se confruntă Ucraina, inclusiv comunitatea românească din regiunile Cernăuti, Transcarpatia si Odesa.
Drept dovadă, pot fi si interventiile domniei sale făcute în cadrul sedintelor din 11 si 20 aprilie a.c., precum si discursul rostit la sesiunea APCE de la Strasbourg, când a fost examinată situatia din Ucraina:


11.04.2007
Stimati colegi, stimate popor ucrainean si cetăteni de toate nationalitătile, Hristos a Înviat!
În loc să ne aflăm astăzi în sânul familiilor noastre, alături de părintii nostri bolnavi, în loc să ne pregătim de semănatul de primăvară si să lucrăm de dragul îmbunătătirii vietii, suntem nevoiti să ne apărăm în parlament si pe maidane Constitutia, drepturile si libertătile noastre contra atentărilor venite din partea unor aventurieri politici.
Dragi colegi, decretul despre suspendarea anticipată a împuternicirilor Radei Supreme, care nu se bazează pe art. 90 al Constitutiei, nu poate fi temei pentru alegeri anticipate si dizolvarea Radei Supreme, deoarece el este anticonstitutional. Presiunile adeptilor Presedintelui asupra Curtii Constitutionale a condus deja la anuntarea amânării examinării acestui decret anticonstitutional pentru o dată mai târzie. Concomitent, fortele distructive, încercând să destabilizeze situatia în tară, răspândesc tot felul de zvonuri si mituri. Doresc să spulber doar câteva din ele.
Primul mit, despre aceea că alegerile anticipate, puse la cale de aventurieri, vor aduce victorie fortelor portocalii, este nefondat, întrucât sondajele sociologice demonstrează că în societate Partidul Regiunilor si coalitia se bucură de sprijinul majoritătii cetătenilor tării noastre.
Al doilea mit constă în aceea că, desi în Bugetul de Stat n-au fost prevăzute mijloacele necesare, alegerile pot fi desfăsurate si pe contul bugetelor locale. Acest lucru, însă, este interzis nemijlocit de lege si noi avertizăm că cei care vor aloca mijloace în acest scop fără aprobarea modificărilor la Bugetul de Stat intră sub incidenta răspunderii penale.
Mitul al treilea: după promulgarea decretului anticonstitutional Rada Supremă nu este legitimă si nu are împuterniciri. Asa ceva este mai mult decât o fătărnicie politică, deoarece toate organizatiile internationale recunosc împuternicirile Radei Supreme, drept exemplu servind si participarea, în perioada 16-20 aprilie, a delegatiei Radei Supreme a Ucrainei la lucrările sesiunii ordinare a Adunării Generale a Consiliului Europei. Vicespicherul Parlamentului European, Marek Siveč, se întâlneste oficial astăzi cu Presedintele Radei Supreme, etc.
Al patrulea mit spune că Viktor Iuscenko este democrat. Dar să amintim măcar de indicatia sa de a-l destitui pe Ambasadorul Ucrainei în Austria doar pentru faptul că pe temeiuri legale au fost deschise vize pentru reprezentantii opozitiei unei tări din Asia Mijlocie, al cărei regim este numit anticonstitutional de către adeptii politici ai Presedintelui Ucrainei.
Asemenea exemple pot fi aduse cu duiumul. Dar ce iesire există în prezent? Pentru Presedintele Ucrainei solutia e să anuleze decretul anticonstitutional. Noi, însă, întelegem că aventurierii din anturajul său nu-l vor lăsa s-o facă. În acest caz pentru noi toti există o singură iesire – să asteptăm decizia justă a Curtii Constitutionale si să respingem orice fel de provocări. Dacă se va vărsa măcar o picătură de sânge, ea va fi pe constiinta lui Viktor Andreevici Iuscenko. El nu va fi iertat nici pe pământ, nici după aceea.
Suntem convinsi că Ucraina va fi un stat unit, democratic si de drept, iar legea si dreptatea vor triumfa. Sunt convins în asta si ca om credincios, deoarece Hristos a Înviat!
(Aplauze).

19.04.2007, Strasburg

FUNCTIONAREA INSTITUTELOR DEMOCRATICE
ÎN UCRAINA
(Discurs rostit în limba franceză în cadrul APCE)

Vă multumesc, stimate dle Presedinte!
Doamnelor si domnilor!

De la început as dori să multumesc raportoarelor noastre, care în termene foarte restrânse au reusit să pregătească un raport destul de obiectiv si un proiect de rezolutie aproape echilibrat.
Ne exprimăm solidaritatea cu pozitia raportoarelor, conform căreia Adunarea consideră inadmisibilă într-un stat democratic existenta „mandatului imperativ”. Chiar mai mult, noi nu încurajăm practica potrivit căreia liderii partidelor politice, speculând cu termenul „mandatului imperativ”, îi constrâng pe membrii lor să renunte la mandatul de deputat, deoarece aceasta aminteste de rudimentele sistemului totalitar.
Stimati colegi!
Salutăm recunoasterea Curtii Constitutionale a Ucrainei în calitate de organ unic al justitiei constitutionale. Suntem de acord cu Comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului, Thomas Hammamberg, care, apreciind evenimentele din jurul Curtii Constitutionale a Ucrainei si încercările de a-i discredita pe unii dintre membrii ei, a spus, miercuri: „Totul trebuie să se desfăsoare în corespundere strictă cu principiul suprematiei dreptului si nimeni nu trebuie să saboteze activitatea judecătorilor!”.
Pornind de la aceasta, ne adresăm Presedintelui Ucrainei, colegilor nostri din opozitie si tuturor fortelor politice cu chemarea de a actiona doar în cadrul juridic – în corespundere strictă cu normele Constitutiei si a îndeplini neconditionat orice decizie a Curtii Constitutionale. Din partea sa, Partidul Regiunilor, coalitia este gata să se supună oricărei decizii a Curtii Constitutionale.
Dragi colegi!
Salutăm decizia Comitetului de Monitorizare de a propune Adunării să roage Comisia de la Venetia să-si formuleze concluzia referitor la baza legislativă a Ucrainei despre alegerile parlamentare anticipate, precum si eventuala îmbunătătire a legislatiei electorale, luând în considerare practica europeană.

Doamnelor si domnilor!
În prezent Ucraina are nevoie de ajutorul Consiliului Europei, de aceea propun Secretarului General al Consiliului Europei, Terry Davis, si Presedintelui APCE, Rene wan der Linden, să examineze posibilitatea de a deveni mediatori în reglementarea conflictului în cazul adâncirii crizei!

Stimati prieteni!
Este nu numai în interesul nostru, ci si în interesul întregii Europe de a nu admite instaurarea haosului în Ucraina si a nihilismului juridic, ceea ce poate duce la dezmembrarea Ucrainei si izbucnirea unui război civil. De aceea toate fortele politice din Ucraina trebuie să respecte doar normele constitutionale, principiul „suprematiei dreptului” si drepturile omului.
Ca si toti europenii, noi suntem diferiti, dar trebuie să fim egali atât în respectarea drepturilor noastre, cât si în respectarea drepturilor altora. De aceea vă chemăm să nu sprijiniti nici o fortă politică sau verigă a puterii în Ucraina. Vă chemăm să sprijiniti suprematia dreptului în Ucraina si să ajutati tuturor verigilor puterii să revină în cadrul constitutional, să stopeze escaladarea conflictului si să nu admită încălcarea masivă a drepturilor omului, de aceea propunem să adoptati o rezolutie echilibrată în numele păstrării cursului european, democratic al Ucrainei.
Vă multumesc!

20.04.2007
Ora 10.37
Stimati colegi, stimati alegători, stimate popor ucrainean!
Am participat la lucrările Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care a adoptat o rezolutie foarte echilibrată, dar pe care în prezent unele medii de informare în masă si oponentii nostri încearcă s-o prezinte în felul lor. De aceea doresc să atrag atentia asupra următoarelor momente.
În primul rând, noi ne exprimăm solidaritatea cu pozitia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, potrivit căreia Adunarea consideră inadmisibilă într-un stat democratic existenta mandatului imperativ. Mai mult decât atât, noi nu încurajăm practica potrivit căreia liderii partidelor politice, speculând cu mandatul imperativ, îi constrâng pe membrii lor să renunte la mandatele de deputat, deoarece aceasta aminteste de rudimentul sistemului totalitar. Dacă ei vorbesc despre democratie, despre optiunea europeană, atunci să renunte la această practică. Iar membrii de rând ai fractiunii BIUT si cei din „Nasa Ukraina”, deputatii în Rada Supremă trebuie să stie că fiecare din ei, dacă doreste să renunte la mandat, trebuie să se ridice la această tribună si să spună dacă a fost o decizie a sa personală sau a fost constrâns. Asta în primul rând.
În al doilea rând, noi salutăm recunoasterea Curtii Constitutionale a Ucrainei ca organ unic al justitiei constitutionale. De asemenea, suntem de acord cu Comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului, Thomas Hammamberg, care, apreciind evenimentele din jurul Curtii Constitutionale a Ucrainei atunci când s-a încercat să fie blocată activitatea si discreditati unii dintre membrii ei, a spus (citez): „Totul trebuie să se desfăsoare în corespundere strictă cu principiul suprematiei dreptului si nimeni nu trebuie să saboteze activitatea judecătorilor”.
Stimati reprezentanti ai opozitiei, dacă sunteti democrati, dacă vorbiti despre suprematia dreptului, trebuie să vă supuneti oricărei hotărâri a Curtii Constitutionale.
Pornind de la aceasta, ne adresăm Presedintelui Ucrainei, colegilor nostri din opozitie si tuturor fortelor politice cu chemarea de a actiona doar în cadrul legislativ, în strictă corespundere cu normele Constitutiei si a îndeplini orice hotărâre a Curtii Constitutionale. Partidul Regiunilor si membrii coalitiei sunt gata să îndeplinească orice decizie.
Următorul moment. Salutăm decizia Comitetului de Monitorizare al Adunării Parlamentare de a propune Adunării să roage Comisia de la Venetia să-si formuleze concluziile referitor la baza legislativă a Ucrainei despre alegerile parlamentare anticipate, precum si despre o eventuală îmbunătătire a legislatiei electorale luându-se în consideratie practica europeană, întrucât în prezent lipseste baza legislativă pentru desfăsurarea de alegeri anticipate...
Cer încă treizeci de secunde. Stimati colegi, este foarte interesant de văzut împotriva căror amendamente s-au pronuntat colegii nostri din opozitie. Colegii nostri din opozitie s-au pronuntat împotriva listelor de partid deschise, deoarece se tem că alegătorii nu-i vor vota. Ei s-au pronuntat pentru scoaterea punctului despre mandatul imperativ. Ei au încercat să schimbe obligativitatea de a ne supune deciziei Curtii Constitutionale.
Stimati colegi, stimate popor ucrainean! Dacă suntem democrati, iar noi suntem democrati, dacă dorim să triumfe principiul suprematiei dreptului, trebuie să actionăm doar în cadrul Constitutiei. Un conservator englez, care în timpul lucrărilor Adunării Parlamentare s-a apropiat de noi, ne-a spus: „Noi îl recunoastem doar pe Dumnezeu si Constitutia”.
Si dacă vorbiti despre aceea că credeti în Dumnezeu, stimate domnule Iuscenko, să recunoasteti si această Constitutie. În caz contrar nu sunteti nici conservator, nici liberal si nici democrat.
Vă multumesc. (Aplauze).

Ora 12.54
Mult stimati alegători, mult stimati reprezentanti ai poporului ucrainean, cetăteni de toate nationalitătile!
Astăzi iarăsi am vorbit „diferit” pe diferite teme. Suntem îngrijorati de faptul că până în prezent în Ucraina, la nivelul factorilor de decizie, am în vedere persoane din Administratia Presedintelui, nu se îndeplinesc legile si nu se îndeplineste Constitutia.
Însă doresc să mă adresez reprezentantilor care lucrează pe teren. Doresc astăzi să mă adresez reprezentantilor Presedintelui si fortelor portocalii din Administratia Regională de Stat si Consiliului regional Cernăuti: repartizati, vă rog, mijloace pentru gazificarea satului Horbova din raionul Herta. Pentru că le repartizati doar satelor unde există reprezentantii vostri, care dau bani pentru alegerile voastre.
În al doilea rând, mă adresez către Administratia Raională de Stat Storojinet cu rugămintea de a găsi mijloace si a asfalta sectorul de drum Budinet–Pătrăutii de Sus, deoarece în perioada guvernelor portocalii au fost repartizati bani în acest scop, dar drumul asa si a rămas neasfaltat. Rog Procuratura raionului Storojinet să tină cont de aceasta si să verifice ce s-a făcut cu mijloacele repartizate.
Momentul următor. Atentionez Administratia Raională de Stat Hliboca asupra stării deplorabile a drumului pe sectorul Hliboca–Suceveni–Cupca, pe unde circulă autobuzele voastre, cu care doriti să-i aduceti pe oameni la Kiev.
Afara de aceasta, atrag atentia si asupra faptului că, în pofida prevederilor Cartei Europene a limbilor regionale sau minoritare, la scoala de cultură generală din Corcesti, raionul Hliboca, al cărei director este membru al partidului „Batkivscina” al Iuliei Tymosenko si unde, conform rezultatelor recensământului din ’89, când s-a specificat componenta populatiei pe fiecare sat, peste 90% sunt români, limba română nici măcar nu se studiază. Si mai vorbiti despre europenism.
Încă un moment. Mă adresez marelui democrat, dlui Presedinte. De ce până în prezent sefii celor patru administratii raionale de stat Noua Sulită, Storojinet, Hliboca si Herta n-au învătat limba populatiei majoritare, care este autohtonă? Ati promis încă în perioada campaniei electorale că în aceste raioane sefii administratiilor vor cunoaste limba. Majoritatea populatiei este nevoită să li se adreseze prin translator. De ce, dle Presedinte, nu vă onorati promisiunile?
Momentul următor. Doresc să mă adresez Ministrului Apărării Gritenko: de ce până în prezent n-a fost restituit Palatul Cultural al Românilor din Cernăuti, construit pe banii comunitătii românesti, apoi în timpul nationalizării transformat în Casa Ofiterilor? Doar în prezent Garnizoana din Cernăuti se desfiintează si, în loc ca Palatul Cultural să fie retrocedat, asa cum se cuvine, populatiei autohtone, doriti să-l vindeti. Gânditi-vă cine stă în spatele acestei decizii?
Dle Gritenko, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a spus că trupele trebuie să fie neutre si aveti grijă să nu faceti pasii spre care sunteti împinsi în prezent.
Si, în sfârsit, mă adresez tuturor ca să citească art. 60 al Constitutiei: nimeni nu este obligat să îndeplinească ordine criminale, deoarece mai devreme sau mai târziu va trebui să răspundă pentru aceasta.
La timpul său Presedintele Coreii Ro De U tot credea că nu va răspunde în fata legii, si-a lăsat un mostenitor, dar au trecut opt ani si democratii l-au condamnat la pedeapsa capitală. Este adevărat că mai târziu ambii au fost condamnati la 25 de ani. În prezent în România au loc evenimente de altă natură. Mai degrabă sau mai târziu democratia va învinge si suprematia dreptului la fel.
Ucraina păseste spre Europa.
Ucraina stă pe principiile suprematiei dreptului.

Vă multumesc pentru atentie.

Aurica Bojescu,
secretar responsabil





Aurica Bojescu    5/4/2007


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian