Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Revelatie pe Amazon de Petru PopescuAmazon Beaming este jurnal de calatorie reprodus de un romancier.
Jurnalul apartinea exploratorului si fotografului Loren MacIntyre de la National Geographic. Reproducerea in forma romantata - lui Petru Popescu. Traducerea cartii si a titlului in Revelatie pe Amazon elimina sintagma nascocita de chiar personajul principal si care trimitea cu gandul la comunicarea “radianta” care i-a schimbat viata, insa in acelasi timp acest titlu aduce cititorul mai aproape in orizontul de cunoastere, aratandu-i-se de la inceput intrarea intr-o experienta revelatoare.

Jurnalele de calatorie pot fi plicticoase, calatoriile initiatice pot sa nu iti spuna nimic daca nu esti pregatit sa mergi cu ochii printre cuvinte ataturi de … drumet. Loren MacIntyre se pierde de buna voie in jungla amazoniana impreuna cu un trib considerat disparut, indienii Mayoruna, Oamenii Pisica. Atitudinea sa, initial documentaristica – cine sunt ei, cum traiesc, cum comunica, de ce sunt nomazi, se transforma treptat in apartenenta. Handicapat de bariera limbii vorbite, i se ofera carja gandului – comunicarea telepatica (Amazon beaming) – suspendata in atemporal.

Cartea este scrisa fara multe jocuri si pasi de dans tehnici. Singura cochetarie este succesiunea povestirii la persoana a 3-a si a relatarilor tip jurnal, pe persoana 1 (fragmente reproduse de autor din cei 3 ani de vanatoare cu reportofonul si carnetul de notite, cat a durat documentarea pentru carte). In rest, constructia este simpla si verticala, pe axa 0 a Amazonului, urmand traseul exploratorului mai intai in jos, pe cursul raului javari, in jungla amazoniana, apoi in sus, in Anzii Peruvieni, pe bratul Apurimac. Aceasta oscilatie pe axa verticala dobandeste o a 3-a dimensiune spatiala – lungimea raului si cautarea sursei, si chiar o a 4-a, cand MacIntyre, “bajbaind in jurul universului, il deschide intr-un colt” – avand sansa unei imersiuni in timpul imemorial, “inceputurile”.

Traind in afara timpului lumii sale cateva luni, exploratorul se adanceste intr-un drum fantastic prin ineditul situatiei, dar si din cauza substantelor halucinogene folosite de indieni. De la plante pana la otrava secretata de pielea unei broaste, felurite metode sunt utilizate pentru inlesnirea iesirii din trup si a comuniunii cu inceputurile, acele ramasite ale memoriei ancestrale fata de care modernitatea si civilizatia s-au facut opace, insa pe care amazonianul gol, cu mustati false de leopard si cu centura de scoarta de copac le simte accesibile si aproape, pentru ca in jungla, pe Amazon, “raul cat o mare”, timpul nu alearga de om, ci il infasoara, cocon, pentru a-l scuipa inapoi in lume, in scurtul “acum” ca pe un sambure de intelegere si… revelatie. Doar pe Amazon.


Mitel Popa    4/1/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian