Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Sa cunoastem mai bine popoarele lumii

Germanii, scandinavii si americanii prefera sa se apuce imediat de treaba. Ei considera ca intirzierile nu-si au rostul.
Americanii sint binecunoscuti pentru micul lor dejun de afaceri (un obicei barbar, dupa parerea spaniolilor).
In Anglia, Franta, Italia si Spania este nepoliticos sa treci imediat la discutii. Mult mai civilizat ar fi sa ajungi la subiect dupa un schimb de amabilitati care poate dura intre 10 minute si o jumatate de ora. Englezilor, in special, le este aproape rusine sa anunte ca e timpul sa inceapa (Ei bine, Charlie, cred ca ar trebui sa aruncam o privire pe hirtiile astea…). In Japonia, unde banalitatile sint ceva obisnuit, exista aproape un interval fix care trebuie sa se scurga pina ce persoana cea mai virstnica spune: ‘Jitsu wa ne… (‘Problema este ca…’) moment in care toti cei prezenti lasa capul in jos si se apuca de lucru.”

“Negociatorii francezi ajung rareori sa ia o decizie din prima zi. Multi negociatori britanici ii intreaba (zadarnic) pe colegii francezi, la ora 16: ‘Ei bine, putem rezuma ceea ce am convenit pina acum?’ Francezii detesta astfel de rezumate interimare, deoarece orice punct aflat pe ordinea de zi poate fi influentat de discutiile ulterioare. Numai la sfirsit totul poate fi integrat in Marele Proiect. Se considera ca deciziile pe termen scurt nu au urmari semnificative.”


“Obiceiul americanilor de ‘a gindi cu voce tare’, teatralitatea francezilor, dezvaluirea sufletului in discutiile intime purtate de italieni, discursul emfatic al arabilor, toate acestea sint strategii de comunicare menite sa cistige increderea ascultatorului, sa impartaseasca idei care pot fi discutate si modificate. Finlandezii si japonezii isi asculta interlocutorii cu un gen de onoare, pentru ca in tarile lor o declaratie este un fel de angajament de a sprijini, de a nu te schimba, a nu te razgindi sau contrazice in clipa imediat urmatoare.”“Barbatii care viziteaza Australia sint derutati cind sint blagosloviti cu apelativul ‘ticalosi’. Englezul este un ‘ticalos de englez’, francezul este un ‘ticalos de francez’ si tot asa. In cele din urma iti dai seama ca aceasta forma de adresare este un semn de afectiune la barbatii australieni si daca un englez nu este imediat numit ‘ticalos de englez’ inseamna ca australienii nu-l agreeaza. Americanii (yancheii) sint alintati ‘haznale’.”


Richard D. Lewis

traducere Rodica Stoila

Richard D. Lewis    3/28/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian