Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Bizarerii românesti


Cine a avut curiozitatea sa se uite la rezultatele ultimului sondaj dat publicitatii are nu putine motive sa cada pe gânduri. Cum s-o fi explicând, oare, ca o Alianta care si-a dat, practic, duhul mai e luata in serios de patru români din zece? Sau: ce anume ar putea lamuri inceputul de redresare electorala a partidului zis „social-democrat“? A fost suficient tapajul declansat de ideea de a-l suspenda pe Traian Basescu? Si, mai ales, cum ar putea fi justificata in mod decent ascensiunea unui partid care depinde exclusiv de buzunarul d-lui Becali? Când partidul „Noua Generatie“ a iesit din subsolul sondajelor am considerat „evenimentul“ o gluma. Vad, insa, ca m-am inselat. D-l Becali are azi toate motivele sa creada ca va putea da „reprezentatii“ si in parlamentul european.

Explicatia pe care mi-o dau eu - subiectiva si, deci, discutabila - e una singura: perplexitatea si chiar dezgustul provocat de felul cum au evoluat conflictele dintre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria, dintre presedintie si parlament, dintre liberali si democrati. Acum, presedintele si premierul se balacaresc in direct, la televiziunea publica. Si se acuza reciproc. Intreaga clasa politica arata, de altfel, ca un musuroi isterizat, iar românii se intreaba din ce in ce mai uluiti: Oare unde se va ajunge?

Intr-adevar: ce-ar mai fi de naruit din autoritatea institutiilor statului? Presedintia, guvernul, parlamentul, Parchetul sunt zilnic puse in discutie si aratate cu degetul. Ceea ce creeaza conditii ideale pentru extremism.

Faptul ca extremismul nu a profitat, pâna acum, din plin de starea de dez-onorabilizare a institutiilor noastre n-are, dupa parerea mea, explicatii de ordin intern. Ceea ce tine extremismul in limite, inca, rezonabile este contextul international. Suntem acum in Uniunea Europeana, iar Uniunea Europeana n-ar dori o Românie condusa de Vadim sau de Becali. Sincer sa fiu, ma indoiesc ca oficialii de la Bruxelles sunt foarte incântati de zelul pro-american al lui Traian Basescu, dar isi zic, probabil, ca modul bizar de a face politica al lui Traian Basescu e un „simptom local“. Suntem si membri ai NATO, iar NATO n-ar vrea, desigur, sa aiba surprize in România.

Am putea fi, asadar, linistiti, deocamdata, in privinta sanselor de a vedea extremismul zburdând pe creasta valului in sondaje, in ciuda „eforturilor“ pe care le fac d-l Basescu si parlamentul de a produce stupoare si lehamite. Partidul d-lui Becali, aparut din galeria echipei de fotbal „Steaua“ si din oportunismul câtorva personaje mai cunoscute care au simtit miros de bani, a ajuns doar pe la 11 la suta. Iar PRM ii tine trena. Nu sunt excluse, insa, surprizele urâte. Ma tem ca la viitoarele scrutinuri vor fi foarte multi români care vor prefera sa stea acasa, renuntând la dreptul de a vota. Caci sunt tot mai multi cei care se intreaba, excedati sau chiar exasperati: „Aceasta e democratie? Acest amestec de circ, demagogie, coruptie si tele-trancaneala?“ Norocul politicienilor e ca, de mai multi ani, emigratia functioneaza ca o supapa prin care se descarca o parte din alergiile populatiei. Dar cât va dura asta?

Octavian Paler/ Gazeta de sudOctavian Paler    2/26/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian