Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Un pas inainte : Despre cum o echipa canadiana a contribuit la imbunatatirea sistemului de urgente din Cluj, Romania


In cursul lunii Octombrie 2006, , Dr. Valerie Krym, medic de urgente la Sunnybrook Hospital din Toronto, Dr. Delia Curea, medic rezident si Steve Scott, asistent medical, au calatorit in Romania, ca sa implementeze un nou sistem de triaj al pacientilor la Spitalul Judetean Cluj. Acesta este un spital afiliat Universitatii de Medicina Cluj, care asigura servicii de urgenta de acuitate mare populatie a Clujului, precum si regiunii.

Aceasta initiativa a constituit urmarea indeplinirii cu succes a unei evaluari a necesitatilor Unitatii de Urgente a Spitalului Judetean Cluj, precum si a unui program educativ desfasurat pentru medici si asistente in Octombrie 2005. Administratia spitalului si Universitatea din Cluj a invitat echipa canadiana sa se intoarca in 2006 si sa implementeze un sistem de triaj. Proiectul ca intreg este parte a unei colaborari de lunga durata intre Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj si University of Toronto, initiata anul trecut.

Triajul este procesul prin care pacientii sositi in urgente sunt prioritizati in functie de gravitatea problemei, astfel incat pacientii care necesita ingrijirile cele mai urgente vor fi vazuti primii.

Proiectul s-a desfasurat de-a lungul anului 2006. Primul pas in implementarea sistemului de triaj a fost gazduirea a doua asistente de urgente din Cluj la Sunnybrook. Kinga Ferenczy and Mihaela Bajko au fost la Sunnybrook Health Sciences Centre intre 27 August si 26 Septembrie 2006. Ele au participat la cursuri si au lucrat in urgente, invatand cum se face ingrijirea pacientilor, triajul, trauma, si resuscitarea cardiaca avansata (Advanced Cardiac Life Support - ACLS). Acest schimb de experienta a fost esential pentru succesul proiectului din Cluj. A permis asistentelor romance sa castige noi cunostinte si le-a permis sa ne ajute sa ii invatam si pe restul colegilor lor din Cluj cum functioneaza acest sistem.

La sfarsitul lui Septembrie, Dr. Krym, Steve Scott si subsemnata s-au intors la Cluj. Acolo am implementat sistemul de triaj, am reorganizat complet sectia de urgente, am invatat asistentele medicale si medicii principiile triajului si aplicatiile practice ale acestuia, am creat un sistem nou de documentare in urgente si am sustinut 24 de cursuri, incluzand subiecte alese de catre colegii romani. Cele doua asistente care au fost la Sunnybrook au fost de foarte mare ajutor, pentru ca au inteles care este finalitatea proiectului si au putut participa activ, avand deja cunostintele necesare. Ele au devenit asistente de baza in departamentul din Cluj.

Proiectul de anul acesta din Cluj a fost extrem de complex. Am organizat o arie de triaj, si reorganizat departamentul ca atare. Am instituit un nou sistem de organizare a pacientilor si redistribuit responsabilitatile medicilor si asistentelor in departament. A fost o schimbare majora, care nu s-a facut usor, dar este o satisfactie foarte mare sa stim ca acest sistem nou va imbunatati ingrijirea pacientilor si permite utilizarea mai eficienta a resurselor si asa limitate. Medicii si asistentele din Sectia de Urgente 1 din Cluj au raspuns foarte pozitiv la noul sistem, pentru ca le permite prioritizarea pacientilor si volumul de munca este mai bine organizat. Rezultatele unui mic sondaj facut la sfaritul proiectului au fost foarte pozitive.

Donatiile au fost esentiale in succesul proiectului. Spitalul Sunnybrook a donat echipamente medicale in valuare de 10.000 CAD, care au fost duse la Cluj la sfarsitul lunii Septembrie. In plus, donatiile facute de catre persoane private canadiene, majoritatea facand parte din comunitatea romaneasca din Ontario, le-au permis celor doua asistente romance sa participe la cursurile intensive din Toronto si au permis cumpararea de echipamente si materiale esentiale pentru noul sistem de triaj de la distribuitorii locali din Cluj, in cursul sederii echipei canadiene in Romania. Obiecte esentiale, cum sunt o tabla alba pentru evidenta pacientilor, tensiometre, un glucometru, stetoscoape, echipamente de protectie impotriva infectiilor, scaune pentru sala de asteptare si multe altele, in valoare totala de 3500 CAD, au fost cumparate, iar acest lucru nu ar fi fost posibil fara generozitatea donatorilor din Canada. Transportul echipei canadiene a fost suportat de catre membrii sai din fonduri proprii, iar cazarea si masa au fost asigurate de Universitatea din Cluj.

Medicii si asistentele din Sunnybrook sunt printre cei mai buni in domeniu, si sunt in masura sa invete si alti colegi ceea ce stiu. Ei au participat cu entuziasm in acest proiect, si sunt hotarati sa isi ofere ajutorul in continuare pentru sectia de urgente din Cluj, iar eu sunt foarte fericita sa pot sa impartasesc asta cu dumneavoastra. Dr. Valerie Krym conduce aceasta initiativa, si este hotarata sa isi utilizeze experienta extensiva in medicina de urgente internationala ca sa avanseze in continuare acest proiect.

O noua etapa se desfasoara in 2007, si va include trimiterea unui container de materiale medicale la Cluj, si schimbarea sistemului educational pentru asistente si medici in Urgente, ceea ce va impinge inainte noile schimbari initiate in 2006, si va duce ulterior la imprastierea acestor cunostinte mai departe.

Vom impartasi cu dumneavoastra noutati si detalii despre urmatorii pasi, dupa cum se vor desfasura in lunile urmatoare.
Pana atunci, va rog sa imi permiteti sa VA MULTUMESC din suflet tuturor pentru suportul si ajutorul pe care ni l-ati dat, si sa va rog sa ramaneti alaturi de noi pentru aceasta importanta initiativa in medicina de urgenta din Romania.


Dr. Delia Curea* As dori sa multumesc doamnei Laura Bristow, consultant in comunicare la spitalul Sunnybrook, pentru contributia sa la acest articol.

Dr. Delia Curea    2/22/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian