Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


O natiune de reconstruit

Cind recursul la popor a devenit posibil, nici un efort nu a fost precupetit pentru a opri derapajul. E insa greu de inteles de ce referendumul negativ, cel de demitere a presedintelui, e acceptabil, celalalt, pozitiv, de promovare a unei cereri populare, nu. Cum ar mai putea exista democratie fara participare?

Povestea referendumului vorbeste despre lungul drum al democratiei reprezentative catre popor. Popor, adica demos, plebae, popolo groso, peuple, people, nume care au stirnit teama la un moment sau la altul. Poporul pe care conducatorii ereditari sau plebiscitati, patrimoniali sau cuceritorii l-au invocat ca sursa de legitimitate pentru ca apoi sa il ignore in cea mai mare parte a celor citeva mii de ani ai istoriei cunoscute este poftit la spectacolul politic. Sa priveasca, nu sa se implice. Dar, tot in numele sau, al poporului devenit natiune, se guverneaza in societatile noastre. Intre timp, Ion sau John sau Jacques sau Giovanni, oamenii obisnuiti, din multime, au devenit competenti in politica. Politicienii de profesie nu sint, de cele mai multe ori, bucurosi sa o constate. Stereotipul poporului necunoscator, imatur, manipulabil e mereu reluat. Poporul, multime nediferentiata si lipsita de ratiune - o auzim atit de des incit unii ajung chiar sa o creada -, nu e destul de matur nici pentru democratia semidirecta, nici pentru ceea ce politicienii si jurnalistii numesc votul uninominal. Totusi e destul de bun sa voteze candidatii partidelor. Poate tocmai de la aceasta presupusa nepricepere a poporului a aparut, ca un fel de corectiv ad-hoc, practica fraudei electorale si politice.

Si cind, in ultima instanta, se accepta existenta unui grad, fie si infim, de competenta civica, atunci apare intrebarea: cit de departe se poate merge in directia poporului fara a impieta asupra puterii Parlamentului? Sistemul separatiei puterilor in stat nu ar fi periclitat? Iar acum, cind presedintele a folosit „votul uninominal“ pentru a incerca sa evadeze din incercuirea partidelor, chestiunea devine de-a dreptul fierbinte. Asa incit boicotarea prin orice mijloace a procedurii referendumului a devenit un obiectiv prioritar.

Citeste tot articolul in Cotidianul.ro

Cristian Parvulescu    2/20/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian