Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Valori romanesti : Columna brâncusiană, zgârie-nor, la New York

În New York, Brâncusi este cunoscut pentru a detine recordul de vânzare a capodoperei sale "Pasăre în zbor", cu suma cea mai mare de licitatie din istorie, adică $27,456,000. Prin acest lucru, opera lui Brâncusi a depăsit recordul anterior în acest domeniu, detinut de vânzarea piesei intitulată "Danaide", la suma de $18,100,000, a cărei creator a fost... tot Brâncusi.
Mai recent, Columna Infinitului a lui Brâncusi a devenit un zgârie-nor de exceptie din New York, care constituie centrul corporatiei de presă Hearst.ăRTF bookmark end: î_Hlt151624895
În timp ce Ceausescu construia în anii ’80, babilonianul "Palat al Poporului", arhitecti străini se inspirau din opera genialului Brâncusi, pentru a crea fatada de azi a arhitecturii urbane. Dacă în Singapore, "Turnurile Infinite", inspirate de Columna lui Brâncusi, sunt încă în devenire, în New York, există deja acest zgârie-nor, făcut după modelul brâncusian.
Arhitectul Norman Foster, care a devenit încă din anii ’80 interesat de operele brâncusiene, a construit acest zgârie-nor, care pe lângă formatul exterior, traditional columnelor de lemn tărănesti din România si imortalizate de maestrul Brâncusi în Columna Infinită, mai este si recunoscut pentru formatul ergonomic si ecologic al clădirii.
Din punct de vedere functional arhitectonic, forma diagonală a columnei brâncusiene, reflectată în structura clădirii, pe care arhitectii o numesc "diagridă", permite folosirea otelului cu 20% mai putin în elevarea ei, adică 2,000 de tone de otel mai putin, decât dacă zgârie-norul ar fi fost clădit după format traditional. În plus, arhitectul a folosit otel reciclat.
Acest prim zgârie-nor pe format brâncusian, a fost deschis în mod oficial pe 9 octombrie 2006. Are 46 de etaje, este cunoscut drept "clădirea de diamant" si este primul zgârie-nor american care să primească certificatia de zgârie-nor ecologic.
Pe lângă faptul că a economisit materie primă (otel), a primit medalia de aur si "Premiul Pritzker" pentru ecologismul său functional. Această clădire, prin însăsi forma brâncusiană si sistemul de infrastructură cu care a fost dotată, functionează cu 26% mai putină energie decât clădirile asemănătoare, construite după modelul arhitectonic cubic. Datorită acestei forme, clădirea este inundată cu lumină naturală în timpul zilei si economiseste electricitate. În acelasi timp, arhitectul a folosit în mod ingenios fumigarea sticlei de la clădire, astfel încât să creeze un sistem natural de răcorire în timpul verii, ceea ce adaugă la reducerea folosirii electricitătii din zgârie-nor.
Alte atributii ecologice ale acestui zgârie-nor includ: senzori care reglează automat intensitatea luminii electrice din clădire, bazată pe gradul luminozitătii de afară; senzori care închid automat luminile si computerele, acolo unde nu mai sunt oameni; sistem de ventilatie, care foloseste aerul de afară 75% din an; un acoperis care acumulează apa de ploaie si o transmite într-un rezervor din subsol cu capacitate de 14,000 de galoane, de unde înlocuieste apa pierdută prin evaporare de către aparatele de aer conditionat; de asemenea, acest rezervor este folosit pentru irigarea automată a plantelor si a copăceilor plantati înăuntru si în preajma zgârie-norului; de asemenea, acest rezervor cu apă de ploaie alimentează "Cascada de gheată", o cascadă artificială care răcoreste incinta primelor 10 etaje din clădire, în timpul atmosferei seci ale verilor new-yorkeze.
Acest zgârie-nor ecologic are cât mai putini pereti în incinta sa, care să creeze obstacole de la lumina naturală; vopseaua folosită la zugrăvirea peretilor este pe bază de coloranti cu toxicitate minimă; mobilierul si mocheta sunt făcute din materiale reciclate.
"Turnul Hearst crează nu numai o siluetă splendidă nouă pentru New York, dar este si unul din cele mai sănătoase si de invidiat locuri de muncă din New York", a spus într-un interviu recent Joseph Brancato, director la firma new-yorkeză de specialitate "Gensler".
Situat la doi pasi de punctul turistic "Columbus Circle" (Rotonda lui Columb), acest zgârie-nor, făcut după modelul Columnei lui Brâncusi, a devenit deja un obiectiv turistic în el însusi.

Pentru noi românii, care vedem acest zgârie-nor în oras, mai ales pentru cei care am vizitat Columna Infinitului de la Târgu-Jiu, acest zgârie-nor este o experientă de suflet, pe care nimeni altii, inclusiv constructorii săi americani, n-o să o poată întelege.
Iar pentru guvernul României se pune automat întrebarea: pe când un zgârie-nor (sau mai multe) "Turn Brâncusi" si la Bucuresti?

de Gabriel Teodor Gherasim, New York





Gabriel Teodor Gherasim    2/1/2007


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian