Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Vedere din Franta

Am fost nevoita sa ma desprind de ecranul televizorului pentru a cerceta "editia de ora 5" a ziarelor: Libération si Le Figaro au publicat numere speciale, avand inscris mare, pe prima pagina, LA GUERRE (Razboiul).

In interior, cateva articole descriu prima actiune militara din Irak, iar cateva pagini par desprinse din cataloagele cu jucarii pentru baieti rai: fotografii cu soldati - terminator al caror echipament este minutios analizat, desene cu avioanele robot si mai ales cu ultima generatie de bombe. Te apleci curios spre schitele frumos colorate si citesti: "Moab - avand o greutate de noua tone, aceasta enorma bomba este lansata de pe avioanele cargo C-130 si are un suflu asemanator unei mici bombe nucleare. Jdam: bomba inteligenta ghidata prin satelit isi gaseste tinta prin nori si praf, avand instalat un sistem de ghidare GPS. Marja de eroare este intre 5 si 30 de metri. O bomba de acest tip a distrus Ambasada Chinei din Belgrad". Enumerarea continua pana la ultimul "gadget" al Armatei americane ce urmeaza sa fie testat pe pielea irakienilor: E-bomba, bomba cu microunde, gandita sa distruga "centrii nervosi electronici". Energia care este eliberata de explozie scurt-circuiteaza echipamentele si, in teorie, nu face rau populatiei, temperatura degajata, insa, este foarte ridicata si poate provoca arsuri. Desenele colorate sfarsesc prin a da fiori pe spate si asa intelegi ce a vrut sa spuna Donald Rumsfeld cand a avertizat ca "ceea ce va urma nu seamana cu nici un alt conflict".

Intreaga presa franceza descrie in amanunt miscarile de trupe, operatiunile militare. Le Figaro titreaza "Saddam tinta nr.1": "Ministrul Apararii Donald Rumsfeld a recunoscut ca planul de atac contra Irakului a fost modificat in ultimul moment pentru a-l viza direct pe Saddam Hussein". Libération: "Infanteria marina in ofensiva pe sol irakian": "O mie de soldati apartinand primului corp expeditionar al regimentului 3 de infanterie marina au patruns joi pe o distanta de 10 km in sudul Irakului". Le Monde: "Razboiul american a inceput": "Primele tiruri de rachete asupra periferiei Bagdadului au vizat conducatorii irakieni".

Pentru ca este vorba de razboi, sa lasam specialistii sa se exprime. Le Nouvel Observateur publica un articol semnat de generalul in retragere Michel Roquejoeffre, comandant in primul razboi din Golf, cu titlul: "Prea tarziu si prea devreme!" "Zarurile au fost aruncate: fara sa stie, presedintele american si-a insusit cuvintele spuse de Cezar inainte sa treaca Rubiconul. In graba sa, care este reprosata si de Thomas Daschle, seful minoritatii democrate din Senat, a uitat ca Idele lui Marte i-au fost nefaste imparatului". Generalul considera ca este meteorologic prea tarziu pentru a declansa operatiunile in desert si strategic prea devreme caci, pentru a avea succes in zonele urbanizate, este nevoie de trupe net superioare numeric. "Cele mai vechi precepte militare considera alegerea momentului pentru a declansa razboiul ca fiind punctul crucial al deciziei sefului... Sun Zu scria in Arta razboiului: daca suveranul este animat de furie sau razbunare sa nu declare razboi si sa nu convoace trupele".

Le Figaro publica cronica "Marea surpriza a generalului Franks" semnata de Jean-Louis Dufour, consultant militar: "In Qatar, unde se afla Punctul de comanda al operatiunii, ofiterii generalului Tommy Franks s-au declarat uluiti de primele lovituri de care, se pare, nu au fost preveniti". Donald Rumsfeld, bazandu-se pe informatii furnizate de CIA, a decis sa comande direct in teren pentru a tenta "decapitarea" conducerii irakiene. Cu un risc: "Daca informatiile puse la dispozitie nu sunt corecte, bombele inteligente ar putea lovi numai cochilii goale".

Nu razboiului!

Daca titlurile de o schioapa anunta inceputul bombardamentelor, coloanele dedicate manifestarilor pacifiste ocupa pagini intregi in presa franceza. Libération: "Napalmul nu este Saddam, ci unchiul Sam" au scandat manifestantii francezi care au defilat impotriva lui Bush si pentru a-i sustine pe irakieni. La Paris, 80.000 de tineri au fluturat drapele irakiene pe un traseu cuprins intre Piata Concorde si Montparnasse. Vreo 30 de elevi de la Scoala irakiana scandau "Nu razboiului" si acuzau Israelul: "Dezarmati Israelul! Sharon, esti terminat! Intifada continua!" (in franceza lozinca rimeaza: Sharon, t' es foutu! L'Intifada continue!)

Le Figaro: "Pacifistii au coborat in strada imediat dupa anuntarea primelor bombardamente". Le Monde: "milioane de activisti se mobilizeaza pentru a organiza defilari si greve... in capitalele Europei s-a fixat ca punct de intalnire sediul Ambasadei Statelor Unite".

Europa isi linge ranile

Un subiect care ocupa un loc important in presa franceza este summitul european de la Bruxelles. Libération titreaza: "Summitul dezbinat al Europei": "In lipsa de altceva, Cei 15 au reusit sa afiseze un front unit privind... ajutorul umanitar pentru populatia irakiana. Cu riscul de a alimenta in plus, in opinia publica, neplacuta imagine vehiculata de vulturii americani a unei Europe numai buna sa spele vesela dupa trecerea trupelor americane". Dar dupa ce s-au discutat cifre concrete (in jur de 125 de milioane de euro) au aparut dezacordurile: "Multe dintre tarile europene, printre care Franta si Germania, refuza sa-si deschida portofelul daca Statele Unite vor gira direct Irakul, asa cum deja si-au anuntat intentia". Le Monde gaseste interesant faptul ca summitul de la Bruxelles a fost precedat de descoperirea unei afaceri de spionaj, in care "suspiciunile se indreapta spre serviciile de informatii israelian si american".

Un titlul inedit din acelasi cotidian: "Colin Powell si Bush-tatal in fata unei grave probleme: Belgia". Mica tara europeana a refuzat coalitiei accesul in spatiul sau aerian si s-a raliat axei Paris-Berlin. In plus, are o lege denumita "a competentei universale" pe baza careia reprezentantii a sapte familii irakiene au depus o plangere pentru "grava violare a drepturilor omului" impotriva sefului Statului Major, a presedintelui de atunci, George Bush, a secretarului de stat de atunci si vicepresedintele de astazi Dick Cheney, ca si impotriva lui Norman Schwartzkopf, comandantul trupelor americane din Golf, in 1991. "Sustinuti de un deputat socialist si de o organizatie non-guvernamentala, reclamantii denunta bombardamentul unui adapost care a facut 403 victime civile la Bagdad, in februarie 1991".

Le Figaro: "Summitul european care s-a deschis ieri la Bruxelles se va axa pe reconstructie si ajutorul necesar viitoarelor autoritati de la Bagdad". "Franta si Marea Britanie nu au spart abcesul diferendului asupra Irakului, dar Jacques Chirac si Tony Blair au evitat sa-si regleze conturile in public... Cei 15 au adoptat o Declaratie comuna in care se angajeaza sa stranga randurile in siajul Natiunilor Unite".

In ceea ce priveste "un acord cu tarile periferice ce s-au aliat cu americanii", Libération citeaza un confuz raspuns al presedintelui Romano Prodi: "Daca suntem divizati, aceasta este in ceea ce priveste mijloacele, si nu scopul si sigur nu suntem (divizati) in ceea ce priveste aliantele strategice ale Uniunii".


De la Paris, Gina Dinu face revista presei franceze ( Infopress Hurmuzachi )    3/22/2003


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian