Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Capitalismul ca religie


De la Revoluția din 1989 la aderarea la Uniunea Europeana 2007, românii au trecut de la comunism la capitalism. Atât marxism-leninismul, care era o religie prometeică, anticreștină, ce urmarea realizarea raiului pe pământ, cât și capitalismul din vest, satisfac aceleași necesitați umane, ca religia.
Interdependența dintre ortodoxie, comunism și colectivismul slav, ca și cea dintre protestantism, capitalism și individualismul anglo-saxon au fost analizate când cele dou㠄Blocuri” erau angajate în Războiul rece și despărțite de Cortina de fier.
Capitalismul - dreptul roman, contractele, organizațiile raționale, expansiunea schimbului de mărfuri și servicii, științei și culturii occidentale - e în conflict cu normele, valorile, organizațiile, culturile ortodoxo-comuniste din Europa de Est. Răsăritenii au interiorizat filozofia lui Platon, apusenii, pe cea a lui Aristotel.
Karl Marx a sesizat că mobilitatea, productivitatea, raționalitatea “Capitalului” nu se împăcă cu religiile neoccidentale, iar pentru Max Weber, capitalismul era un produs al “Eticii protestante a muncii” de neînțeles pentru neoccidentali. Ambii nu au sesizat însa că premizele societății capitaliste au fost puse de romano-catolicism.
După Marea Schisma 1054 călugării occidentali - celibatari, latinizați, specializați, f. mobili, - au pus bazele “Teologiei muncii”: a urmat o legislație de sorginte romană; o birocrație care rezolva conflictele rațional; instituții permanente care realizează investiții și eforturi fizice, intelectuale coerente pe durata a mai multe generații. Indumnezeria omului și obligațiile față de creația divină cotidiană practicate rațional de occidentali sunt necunoscute de orientali. Ei preferă contemplația divina.
Ortodocși refuză răceala concurenței, care lezează iubirea fraților, specializarea, raționalitatea și rentabilitatea modului de producție capitalist. Ei sunt fascinați de Iisus Cristos, se perfecționează spiritual și așteptă să se nască din nou în Ceruri. Norodul îi urmează și vede în occidentali “anticristul”, “dușmanul de clasa” sau “roboței”.
De la Schisma până la Conciliul de la Vatican II, “Teologia muncii” din occident era exact la polul opus contemplării creației divine și “Odei repausului adânc” din orient. Aderarea ortodoxo-comuniștilor moldo-valahi la UE, o creație catolică, implică o schimbare de paradigme. Idealul bizantin e înlocuit de contractul roman!
Astăzi când ortodocșii sunt în UE este necesar un dialog religios dintre occidentali, cei care au pus bazele capitalismul, și orientali. Pentru că ortodocșii urmăresc, pe buna dreptate, să contribuie cu performanțele spirituale ale contemplației lor milenare la mântuirea lumii, în care a învins “Teologia muncii” – capitalismul ca religie.

Prof. dr. Viorel Roman, consilier academic la Universitatea din Bremen, Germania





Viorel Roman    1/28/2007


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian