Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Sanatatea noastra ; CATINA SI ULEIUL DE CATINA


Catina este un arbust tufos, amfitolerant la umiditate, mezoterm, pe sol slab-acid-neutrofil spre neutru-bazofil, heliofil, creste in palcuri sau tufarisuri intinse, pe nisipuri si pietrisuri, pe prundisuri, de-a lungul raurilor, islazuri, coaste pietroase, stanci, de regula pe formatiuni geologice salinifere. Creste din zona litoralului pana in etajul montan. La noi se intinde pe mari suprafete, in special in Subcarpati, intre Olt si Siret.
Numita si catina cenusie sau catina de rau, este extrem de rezistenta la ger si seceta. Cere multa lumina directa, nu suporta semiumbra sau acoperire.
Este raspandita in Europa, Asia si pe alte continente, crescand in munti pana la inaltimi mari (pana la 2000 m in Alpi si pana la 5000 m in Himalaya).
Proprietatile deosebite ale compusilor catinei au determinat cultivarea sa in S.U.A. si Germania, unde s-au obtinut selectii valoroase.
In Romania planta creste natural si are un continut chimic de exceptie, poate cel mai bogat din lume. Catina a fost studiata si ameliorata in Statiunea Horticola “Maracineni” unde s-au obtinut soiuri cu tepi redusi si chiar fara. De mentionat ca nicaieri in lume unde creste natural, si chiar soiurile ameliorate nu au avut o compozitie la nivelul catinei crescute pe teritoriul Romaniei, in special in zona subcarpatica.
{n anul 1993,S.C. HOFIGAL EXPORT-IMPORT S.A. a plantat 1ha de catina cu puiet de la “Maracineni” la statiunea “Moara Domneasca” si 1 ha la Brasov. Interesant este faptul ca in zona Moara Domneasca s-a prins si face fructe din anul 1998, iar cea din zona Brasov nu s-a prins. Paradoxal, deoarece in zona Brasov solul nu este sarac in saruri. {n solul de langa Bucuresti se gasesc saruri si titei, fapt care ii prieste si cu care se pare ca se identifica.
Primele informatii privind utilizarea terapeutica apar in tratatul clasic de medicina tibetana “ rGYUD BZI” din sec. VIII e.n. care recomanda utilizarea fructelor de catina in alimentatia serpasilor, in ascensiuni, datorita proprietatilor nutritive de exceptie.
{n Grecia antica, Dioscorid si Terophast recomandau utilizarea catinei in hrana cailor de curse pentru sporirea masei musculare si a luciului pielii. De altfel, denumirea botanica de “Hippophae” provine de la “hippo”= cal si “phaos”= a straluci.
Este cunoscuta de secole utilizarea catinei ca remediu pentru ingrijirea pielii si drept component al produselor cosmetice, cu actiune nutritiva, revitalizanta si de refacere. Produsul este folosit in medicina estica si foarte recent in cea vestica pentru tratamentul ranilor la nivelul tegumentelor si mucoaselor.
Uleiul de catina actioneaza pentru vindecarea unor maladii ale pielii, ca: eritemele, uscaciunea, mancarimile, durerile, eczemele si psoriazisul. Capacitatea catinei de a stimula regenerarea pielii s-a dovedit utila in tratamentul arsurilor, ranilor cu vindecare lenta si ulceratiilor, datorita continutului bogat in componentele nutritive esentiale pentru sanatatea pielii si in special incetinirea procesului de imbatranire.
In Romania de peste 30 de ani se fac cercetari sistematice de catre ICCF (Institutul de Cercetare Chimico-Farmaceutic), Institutul de Cercetari Alimentare, Intreprinderea Biofarm si, mai recent, SC HOFIGAL EXPORT-IMPORT SA. Colectivele conduse de prof. I. Brad, Prof. Emanoil Grigorescu, Dr. V. Tamas, chim. Iacob Barbos si mai recent de mine personal si ing. Rosca de la Bistrita, au condus la obtinerea de produse de inalta calitate.
Produsul de cea mai mare importanta este uleiul de catina. {n plus se studiaza si alte produse obtinute din frunze, coaja, seminte, etc.
Cercetarile urmaresc in special punerea in valoare a componentelor chimice ce se gasesc in planta, atat impreuna, cat si separat.
Pe plan mondial se cerceteaza cu ardoare si multa speranta, intemeiata pe baza rezultatelor clinice ale derivatelor obtinute.
Studiile moderne au confirmat calitatile catinei. Fructele constituie cea mai bogata sursa de vitamina A, vitamina E, carotenoizi si flavonoizi. Fructul contine mari cantitasi de vitamina C, vitaminele B1, B2, K si P,precum si microelemente, acizi grasi esentiali si fitosteroli. Fructul de catina contine: substanta uscata( 15 – 20 %),zaharuri (in special monozaharide 0,05 – 0,5 %),acizi organici ( 1,5 – 4 % ),pectine (0,14 – 0,5 %),polifenoli si tananti,flavonoide 1,8 %,celuloza 0,9 %, proteine1,2 %,ulei deosebit de complex (8 – 12 %),ß – caroten( 3,5 – 10 %),microelemente:fosfor-194,4 mg %,calciu 211,8mg,magneziu186,1 mg %,potasiu165,1 mg %,sodiu 2,8 mg %,fier13,84 mg %,
Raportul dintre sodiu si potasiu este net in favoarea acestuia din urma, explicand mobilitatea anionilor ca saruri de potasiu.
Tot fructul de catina mai contine: vitamine liposolubile(vitamina A pana la 380 mg%, vitamina E 16 mg %,vitamina F 8 mg %,vitamina D 20 mg %); vitamine hidrosolubile (cantitatea variaza in functie de perioada recoltarii de la 360 – 2500 mg / 100 gr. fruct)(vitamina C , vitamina P,vitamina K,toate vitaminele B1 – B9); 18 aminoacizi ( inclusiv toti aminoacizii esentiali)
Uleiul de catina contine: acizi grasi esentiali 80-90%, din care( oleic 1%, linoleic 3%, pantotenic 1,5%, palmitoleic 1%, heptadecanoic 1%, erucic 1%, succinic, malic, maleic, ascorbic, etc. 1%.) si  caroten; licopen; criptoxantina, zeaxantina, taraxantina, fitofluina si kantofila tocoferoli ( vit. E,  tocoferol), fitosteroli, etc.
Semintele de catina contin acizi grasi nesaturati cum ar fi acidul linoleic si linolenic.
Frunzele si scoarta arbustului contin in concentratii mari si alti produsi precum ar fi sitosterol si tocoferol (vitamina F).
Dupa cum am mentionat deja, fructul de catina contine atat vitaminele liposolubile (A, E, F, D) instabile in mediu acid, cat si vitamine hidrosolubile (B1-B9, C, K, P), instabile in mediu alcalin. Astfel apare paradoxul “convietuirii” in fruct a acestor doua tipuri de vitamine la un pH de 2-3. Studiind fenomenul, cercetatorii au descoperit existenta unor membrane unidirectionale care, atata timp cat nu sunt distruse, pot pastra vitaminele. Abia acum se poate intelege de ce sucurile, gemurile si alte preparate din fructe de catina nu sunt atat de bogate in vitamine precum fructul in sine.
Aceasta descoperire i-a determinat pe specialistii companiei noastre sa schimbe tehnologia de obtinere a uleiului de catina, realizand astfel un produs net superior celor din tara si chiar din strainatate. Fata de normele interne si externe de a obtine un ulei cu 50-80 mg ß-caroten / 100 g ulei, noi obtinem un ulei cu concentratie de 180-350 mg ß-caroten / 100 g ulei .

Uleiul de catina produs de compania noastra este de o calitate exceptionala, nefiind degradata nici una dintre componentele sale si are o stabilitate de cel putin 3 ani fara modificari.
Intern, uleiul de catina este utilizat in tratamentul unor afectiuni ca: ulcer gastric si duodenal (de orice natura), diaree, urticarie si stari alergice, maladii neuroendocrine, reumatism, afectiuni circulatorii, hepatice (in special hepatite), alcoolism, anemii, astenie si, in ultimul timp, antistres.
Proprietatile bactericide il recomanda indeosebi in infectiile gastrointestinale si dermice (stimuleaza epitelizarea tesuturilor).

Uleiul de catina este un miracol al vremurilor noastre, de care se ocupa multi cercetatori pe plan mondial. Romania este favorizata de natura prin catina sa extrem de bogata in complexul de substante utile si este pacat ca poporul roman si nu numai el, sa nu beneficieze de aceasta minune.
Se recomanda asocierea ULEIULUI DE C~TIN~ cu un alt supliment alimentar , SPIRULINA. Datorita sinergismului reciproc, pot fi infrante cele mai dificile maladii ale civilizatiei: stres, hepatite, cancer, etc.
In functie de gravitatea afectiunii, durata curei variaza de la 3 – 6 luni pana la 1 an, fara intrerupere.
Pe parcursul curei se vor face analize lunare, iar medicul va stabili eventuale pauze de 10-12 zile, marirea sau reducerea dozei in functie de rezultatul analizelor.
Si acum as vrea sa va prezint in cateva cuvinte compania S.C. HOFIGAL EXPORT-IMPORT S.A. pe care cu onoare o conduc.
Compania HOFIGAL a fost înfiintată în anul 1990 la Bucuresti si în întreaga sa existentă a reusit să se mentină si totodată să se facă remarcată pe piata românească si internatională a produselor terapeutice pe bază de plante.
Aflată în plin proces de expansiune si modernizare, HOFIGAL produce si comercializează o gamă largă de produse din plante medicinale si aromatice, de o calitate deosebită, ce permite clientilor să-si amelioreze starea de sănătate si confort a întregului organism:
-Suplimente alimentare: Mag ANGHINAR, NEUROMION, FITODIAB, TUSIMUN, OTET AROMAT; SPIRULINA, REDIGEST, PROTEIN FORTĂ, ECHINACEA (capsule), CĂTINOFORT (capsule), COENZIMA Q10 în Ulei de catină (capsule filmate), ULEI DE CATINĂ (capsule filmate), MOMORDICA CHARANTIA (capsule), EXTRAVIT “M”, EXTRACTE ULEIOASE de LAVANDA, MENTA, SALVIE (capsule), HOFISAN, FLAVOVIT C, FIAMARANT, COMPLET ANTIOXIDANT, etc.;
-Produse cosmetice: HOF.VIODANA (CREMA ANTIRID, CREMA PENTRU INGRIJIREA GATULUI, GEL CONTUR OCHI, LAPTE PENTRU INGRIJIREA CORPULUI ,LAPTE DEMACHIANT, GEL PENTRU PLAJA), GAMA HOF.VIODANA la monodoze fara conservanti, ,SUPLIFORM- gel anticelulitic, SPIRULIN - cremă de întretinere cu Spirulina platensis,SPIRULIN –crema la monodoze fara conservanti CHELSTOP, SAPUN VEGETAL -lichid, SAMPON 5R cu coenzima Q10,HOFIDENT, ACNEOGEL, PLANTINTIM, BUCOPROTECT, PEDISAN, ORISAN, EPIFIN, etc;
-Uleiuri grase si esentiale: ULEI DE CATINA, ULEI DE MASAJ, ULEIURI ESENTIALE DE LAVANDA, MENTA, FENICUL,SALVIE etc;
-Extracte uleioase, extracte hidroalcoolice,extracte în propilen-glicol.
- Ceaiuri din diverse plante medicinale si aromatice : AFIN, AMARANT, DUD, TEI, MUSETEL, SOC,CATINA, e.t.c.
-Ovule si supozitoare : MONOFEMINA, MONORECT

O echipă tânără alcătuită din medici specializati în domeniul fitoterapiei oferă gratuit clientilor persoane fizice informatii medicale privind utilizarea produselor HOFIGAL, pe baza analizelor medicale si în functie de afectiunile si particularitătile fiecăruia.
Specific companiei noastre este faptul că ne obtinem cea mai mare parte a materiei prime din culturi proprii de plante medicinale si aromatice, supuse unui control riguros pentru a se elimina utilizarea erbicidelor si a tratamentelor care pot afecta calitatea produselor finite.
Achizitionarea unor utilaje de ultimă tehnologie, precum si amenajarea noilor spatii de productie ultramoderne au permis certificarea sistemului de management al calitătii conform ISO 9001:2000;14001;18001 cu compania TUV precum si obtinerea certificarii GMP pe fluxurile de suplimente alimentare , solutii uz intern si extern, ovule si supozitoare


Dr. ing. STEFAN MANEA
DIRECTOR GENERAL EXPORT-IMPORT S.A.
ROMANIA, EUROPE








Dr. ing. STEFAN MANEA    1/18/2007


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian