Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Bun venit in marea familie a Uniunii Europene.

Peste numai cateva ore, Romania va fi membra cu drepturi depline in marea familie a Uniunii Europene.

Dupa decenii de sperante si asteptari, romanii, alaturi de bulgari, reintra - in marea familie a Europei.

Integrarea va insemna cu siguranta prosperitate, pe care atat noi, cat si bulgarii trebuie sa ne-o castigam. Evident, prin munca si seriozitate.

Drumul catre acest deziderat nu-l vom parcurge insa singuri. Institutiile europene ne vor facilita acest efort.

Cu toate acestea, banii pe care din solidaritate ni-i va oferi Europa pentru a recupera decalajul care ne desparte de restul tarilor UE nu vin de la Bruxelles. Fiecare euro care ne va schimba in bine viata va veni din buzunarele cetatenilor europeni din care in definitiv se alimenteaza bugetul UE.

26 de popoare - unele mai bogate, altele in cautarea prosperitatii - vor fi alaturi de noi si ne vor sustine asa cum si Romania va putea probabil sa o faca atunci cand va avea ocazia.

Acestea sunt popoarele si tarile care ne vor fi alaturi! Aceasta este noua familie a Romaniei!

Austria

Fosta metropola a imperiului Habsburgic alcatuieste, alaturi de Elvetia, nucleul dur al neutralitatii politico-militare in Europa. Tara lui Wolfgang Amadeus Mozart, a lui Sigmund Freud si a lui Ludwig Wittgenstein a decis sa-si declare "neutralitatea permanenta" in 1955, iar aderarea la UE din 1995 a pus serios la incercare acest concept.

In 2000, Austria a socat Europa, iar relatiile cu UE au fost temporar inghetate dupa intrarea in guvern a extremei-drepte conduse de Jörg Haider. Astazi, Viena asteapta inca formarea unui guvern dupa alegerile din octombrie, insa extremistii nu par sa mai aiba sanse de a intra in executiv.

Belgia

Desi este una dintre cele mai mici tari de pe harta Europei, Belgia a fost timp de secole unul dintre rincipalele campuri de confruntare intre marile puteri ale continentului. Numai in secolul al XX-lea, micul regat in care berea si ciocolata sunt la ele acasa a fost ocupat de doua ori de fortele germane.

Dupa incheierea ultimei conflagratii, Belgia, stat federal format din trei regiuni - Valonia francofona, Flandra vorbitoare de olandeza si regiunea Bruxelles - s-a transformat in capitala Europei Unite, aici avandu-si sediile UE si NATO.

Bulgaria

Tara vecina, cunoscuta in alte parti ale lumii drept tara trandafirilor si a poeziei lui Ivan Vazov, si nu ca patria castraveciorilor murati, se pregateste sa adere la UE impreuna cu Romania, dupa un drum lung si la fel de anevoios.

Dupa 500 de ani de dominatie otomana si alti peste 50 de comunism, bulgarii revin, ca si noi, in randul civilizatiei europene, aducand cu ei un nou alfabet, cel chirilic, si - la fel ca si romanii - speranta intr-un trai mai bun.

Cipru

Desi mitologia o indica drept locul de nastere al Afroditei, zeita greaca a iubirii, mica insula mediteraneeana nu este, din pacate, cel mai bun loc in care poti gasi armonia. Din 1974, insula mediteraneeana este divizata pe linia est-vest.

La momentul respectiv, Turcia a invadat nordul tarii, ca raspuns la o lovitura de stat sustinuta de junta militara de la Atena. Conflictul nu a fost solutionat nici astazi, iar in 2004, cand Ciprul a aderat la UE, in realitate numai partea sudica, recunoscuta international, a fost inclusa in clubul comunitar.

Cehia

Micul stat aparut pe harta politica a Europei in 1993 in momentul divizarii Cehoslovaciei este unul dintre cele mai fermecatoare locuri ale Europei Centrale, unul dintre putinele in care comunismul nu a reusit sa stearga secolele de istorie si traditie culturala.

Tara lui Kafka, a lui Dvorjak si a exploziei de stiluri arhitecturale a aderat la UE in 2004, insa dupa acest moment climatul politic a devenit incert. Alegerile de anul acesta s-au incheiat cu o egalitate perfecta intre cele doua mari tabere politice, anticipatele fiind probabil singura solutie ramasa inca neexploatata.

Danemarca

Regatul de 5,4 milioane de locuitori ce duce mai departe mostenirea razboinicilor vikingi a devenit membra a UE in 1973 si este, in prezent, una dintre cele mai prospere economii din blocul comunitar.

Tara lui Soren Kierkegaard este considerata printre cele mai competitive tari ale UE avand in acelasi timp un sistem generos de protectie sociala. Si asta cu toate ca,in 2000, danezii au respins prin referendum trecerea la moneda unica europeana.

Estonia

Cel mai mic si cel mai nordic dintre cele trei state baltice, Estonia este povestea de succes a extinderii UE din 2004.

In ciuda dificultatilor economice, estonienii - care vorbesc estona, o limba inrudita cu finlandeza - au reusit sa-si transforme economia, punand accentul pe industria IT si software.

Dezvoltarea nu a adus insa beneficii pentru toti locuitorii tarii - marea minoritate ruseasca, ramasa aici dupa caderea URSS, se considera discriminata. In fapt, circa 10% din populatia Estoniei nu are nicio cetatenie, pentru ca autoritatile de la Tallin considera ca orice cetatean al tarii trebuie sa treaca un test de limba estoniana.

Finlanda

Desi este cunoscuta mai degraba drept tara renilor, a noptilor albe sau a lui Mos Craciun, Finlanda inseamna mult mai mult decat atat. Fosta perla a coroanei suedeze si mai tarziu dominion rusesc timp de un secol, tara nordica a aderat la UE in 1995, aducand in blocul comunitar rigoarea nordica si politici vizionare ce pun accentul pe investitiile in educatie, cercetare si inaltele tehnologii.

Putini probabil o stiu, insa tara lui Jean Sibelius si a telefoanelor Nokia poate fi considerata patria superlativelor in UE: este cea mai competitiva economie, are cel mai bun sistem de educatie, cea mai eficienta politica ecologica etc.

Franta

Unul dintre cele mai importante state din UE si nu numai, Franta alcatuieste impreuna cu Germania asa-numitul "motor al UE". In fapt, in urma cu aproape 50 de ani, intregul proiect al Europei Unite a fost initiat de Paris si Berlin, dupa ce politicienii din cele doua capitale au inteles ca numai o apropiere institutionalizata va impiedica reizbuncnirea unui razboi cu potential de extindere la nivel mondial.

Astazi, Franta este patria culturii, a bucatariei de inalta tinuta, a vinurilor celebre, dar si o tara cu o istorie care a schimbat lumea si o societate multiculturala in care idealurile "Liberte, fraternite, egalite" se lupta inca pentru a se impune.

Germania

In 1955, Germania, condusa de Konrad Adenauer a intrat in NATO si a devenit, doi ani mai tarziu, una dintre cele sase state fondatoare ale Comunitatii Economice Europene din care avea sa se dezvolte Uniunea Europeana.

Cooperarea franco-germana a fost importanta pentru integrarea economica europeana din anii ‘80-’90. Germania si-a adus aportul in cultura europeana si mondiala prin nume ca Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven sau Goethe, Nietzsche, Kant, Brecht.

Grecia

Leaganul civilizatiei antice care influenteaza si astazi viata culturala si politica a Europei, Grecia a aderat la Uniunea Europeana in 1981, la numai sase ani dupa reinstaurarea democratiei.

Cu toate ca dezvoltarea tarii a inceput imediat dupa finalul ultimei conflagratii mondiale, instabilitatea politica care a precedat adoptarea Constitutiei din 1975 a facut ca integrarea europeana sa aduca Greciei o transformare economica masiva si o crestere substantiala a nivelului de trai. Atena continua sa abia o serie de dispute politice si teritoriale cu Turcia, sustine insa integrarea acesteia in UE.

Irlanda

Fost dominion britanic de-a lungul secolelor, Irlanda si-a obtinut independenta in 1920, insa o parte a insulei - Regatul Ulster - a ramas sub controlul Coroanei Britanice. In 1998 a fost incheiat un acord de pace, insa aplicarea lui nu s-a incheiat definitiv nici azi.

Integrarea europeana a patriei lui Samuel Beckett si a lui George Bernard Shaw este considerata cea mai de succes transformare pe care a generat-o cooperarea europeana.

Din 1973, anul intregrarii, Irlanda a devenit, dintr-o economie agrara, una dintre cele mai avansate si mai prospere tari din UE.

Italia

Leonardo da Vinci, Michelangelo, Tintoretto, Caravaggio, Verdi, Puccini - fara indoiala, Italia poate fi evocata numai prin lungul sir de personalitati culturale care au schimbat arta si lumea in care traim.

Italia, unul dintre cele sase state fondatoare ale UE, este insa mult mai mult decat atat. Vinul si bucataria rafinata pot intregi imaginea acestei tari, la fel de bine ca si recenta eliminare a unui stereotip - instabilitatea politica, considerat "o traditie" in Peninsula, pare sa fi intrat in istorie.

Poate cel mai important eveniment care a adus renasterea democratiei ca domnie a legii si recent a adus stabilitate este operatiunea "Maini Curate", care a eliminat in mare parte influenta mafiei si a coruptiei si a permis o remarcabila dezvoltare economica, in anii ‘90.

Letonia

Dominata de-a lungul veacurilor de germani, suedezi, polonezi sau rusi, Letonia si-a obtinut independenta prima data in 1920, pentru a si-o pierde din nou in 1940.

Dominatia sovietica s-a incheiat insa in 1991, iar in 2004, Letonia, alaturi de celelalte doua state baltice, au aderat la Uniunea Europeana. Integrarea a insemnat dezvoltare economica, dar, ca si in cazul celorlalte state baltice, si tensionarea relatiilor cu Moscova,
si marginalizarea minoritatii rusofone, care reprezinta aproape un sfert din populatie.

Lituania

Dupa o istorie tumultuoasa, in care marii vecini si-au disputat dominatia asupra teritoriului sau, cel mai mare si mai sudic dintre cele trei state baltice a devenit una dintre tarile de pe harta UE in 2004 - la 13 ani dupa castigarea independentei fata de URSS.

Ca si in celelalte tari baltice, integrarea i-a adus Lituaniei o dezvoltare economica de succes, dar si o tensionare a relatiei cu Rusia, cu care imparte doua sectiuni de frontiera, atat in est, cat si in vest, unde se afla enclava rusa Kaliningrad.

Avantul economic generat de aderare nu a adus insa si stabilitatea monetara, Vilnius nereusind sa indeplineasca cerintele pentru adoptarea monedei unice in 2007, asa cum isi propusese.

Luxemburg

Marele Ducat inconjurat de teritoriile Belgiei, Germaniei si Frantei este, in fapt, cel mai mic dintre statele membre ale UE. In ciuda dimensiunilor sale modeste insa, Luxemburgul este unul dintre fondatorii comunitatii europene si cel mai bogat dintre tarile membre, avand un PIB pe cap de locuitor invidiat nu numai in Europa, ci si in America ori Asia. Cei 465.000 de locuitori, dintre care o treime sunt straini, sunt, cel putin din punct de vedere statistic, cei mai bogati cetateni ai planetei.

Malta

Dominata de-a lungul mileniilor de fenicieni, greci, romani, arabi, francezi si britanici, Malta si-a obtinut independenta fata de Londra in 1964, cu exact 40 de ani inainte de integrarea in Uniunea Europeana.

Capitala a celui mai mic dintre cele 10 state care s-au alaturat blocului comunitar in 2004 (intregul arhipelag maltez are numai 315 kilomentri patrati), Valleta nu pare sa fie foarte multumita de noul sau statut politico-international: turismul, principala industrie a tarii, a crescut, dar la fel s-a intamplat si cu imigratia ilegala.

Marea Britanie

Una dintre cele mai mari economii ale lumii si, in acelasi, timp unul dintre cei mai importanti jucatori din UE, Marea Britanie a aderat la blocul comunitar in 1973, dupa multe ezitari si dezbateri aprinse.

Tara lui Shakespeare nu este nici astazi foarte incantata de linia politica europeana, traditia unei identitati puternice si bine definite facand din Londra si mai ales din opinia publica britanica unul dintre cei mai atenti critici ai constructiei europene. Cu toate acestea, integrarea europeana a oferit totusi un instrument pentru intarirea rolului de putere mondiala al Regatului Unit.

Olanda

Tara Lalelelor si a canalelor, si a liberalismului, Olanda este de decenii bune un model economic, social si cultural pe care multe state din Europa se straduiesc sa-l copieze.

Tara lui Rembrandt, Vermeer sau Van Gogh are insa problemele sale. Dupa 2000, economia a stagnat din cauza scaderii comertului international, iar societatea olandeza, celebra pentru toleranta sa a avut de trecut doua teste importante - asasinarea politicianului populist Pym Fortuyn si a regizorului Theo van Gogh, ambele legate de problema imigratiei si a integrarii minoritatii religioase musulmane.

Polonia

Aflata in centrul Europei, intre interesele marilor forte ale continentului, Polonia are o istorie bogata, in care nuantele se impletesc cu gloria si decaderea. Patria primei miscari populare anticomuniste in anii ‘80, Polonia a fost prima tara din blocul estic ce a ales in 1989 un guvern necomunist.

Integrarea europeana din 2004 - asteptata ca final al coruptiei si saraciei in mediul rural - nu a adeverit sperantele tuturor polonezilor, somajul si nivelul de trai fiind in continuare probleme majore in economie. In ciuda dificultatilor insa, Polonia pare hotarata sa-si asume un rol major in politica europeana, chiar cu riscul de a deranja alti "mari jucatori".

Portugalia

Fosta mare putere coloniala cu dominioane in Asia, Africa si America, Portugalia a cunoscut o perioada dificila in secolul al XX-lea. Dictatura lui Antonio de Oliveira Salazar, incheiata in 1974 prin Revolutia Garoafelor, a insemnat renasterea acestei tari si desprinderea de colonialism.

Democratia care s-a dezvoltat timid dupa dictatura s-a intarit cu advarat dupa 1986, anul intregrarii europene. Aderarea la familia europeana a adus stabilitate politica si prosperitate economica.

Slovacia

Dupa despartirea de Cehia, in 1993, parcursul european al Slovaciei a avut o traiectorie sinuoasa care, in final, a dus la integrarea in 2004.

Regimul antireformist al lui Vladimir Meciar, detronat in 1998, a reusit sa intarzie serios reformele, iar efectele celor cinci ani de politici populist-antioccidentale se resimt si astazi. Pe langa problemele economice inerente, poate cea mai dureroasa mostenire a epocii Meciar este tensionarea relatiilor intre majoritate si minoritatile maghiara si rroma.

Slovenia

Considerata povestea de succes a destramarii Iugoslaviei, Slovenia a aderat la UE in 2004 aducand in blocul comunitar o populatie cu un nivel de trai comparabil cu cel din Austria ori Italia.

Aderarea a schimbat multe, nu insa si prosperitatea slovenilor, care au reusit sa-si conserve statutul economic dobandit de-a lungul secolelor, chiar si in perioada comunista.

Prin traditie o tara liberala, Slovenia are un singur capitol in istoria sa recenta de care nu poate fi mandra - in 1991, cand si-a obtinut independenta, Ljublijana a expulzat practic toti etnicii nonsloveni originari din celelalte republici iugoslave. Controversata decizie
a fost reintarita in 2004 printr-un referendum.

Ungaria

Cunoscuta in intreaga lume pentru vinul de Tokay si Frantz List, Ungaria a fost inca din timpul dominatiei comuniste o oaza in care economia functiona altfel decat in restul Pactului de la Varsovia.

Dupa revolutia strivita de sovietici in 1956, Budapesta a permis o descentralizare a economiei, care imediat dupa caderea Cortinei de Fier a transformat-o intr-un magnet pentru investitiile straine.

Integrarea europeana din 2004 a adus si mai multe oportunitati Ungariei insa, recent, considerente populiste au adus economia ungara in impas.


Spania

Ca si celelalte mari culturi europene, despre Spania pot vorbi operele lui Velazquez, Goya, Cervantes, Picasso ori Almodovar sau marile cuceriri in care influenta fostului imperiu colonial este vizibila si azi. Secolul al XX-lea nu a fost insa unul dintre cele mai glorioase.

Tara s-a aflat in izolare internationala in cea mai mare parte a veacului, dupa ce generalul Francisco Franco si fortele nationaliste au castigat Razboiul civil (1936-1939). Numai moartea dictatorului, in 1975, a readus democratia in Spania, iar stabilitatea politica s-a lasat asteptata pana dupa integrarea in UE din 1986.

Suedia

Model de organizare socio-economica, Suedia este de departe una dintre cele mai prospere tari din UE si din lume, in care democratia participativa a trecut de mult de stadiul de deziderat.

Ecologia, protectia sociala, neutralitatea, medierea, deschiderea catre imigranti si competitivitatea sunt numai cateva notiuni care se confunda cu numele Suediei. Pana mai ieri, pe lista putea fi inclusa si social-democratia, insa fortele de dreapta au pus capat anul acesta unei perioade de 70 de ani de guvernare de stanga.

Drum bun si viata lunga in marea familie a Europei !
Observator    12/29/2006


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian