Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Tablete - NOT MULTUM SED MULTA ( Nu cantitate ci calitate )

Ministerul Sanatatii care este intens preocupat in ameliorarea calitatii asistentii medicale a canadienilor si in explorarea cailor de imbunatatire a unei situatii care a devenit intre timp preocupanta, a fost informat de catre Asociatia medicilor din Canada ca este neaparata nevie de a creste numarul medicilor in orase in mai ales in mediul rural, impreuna desigur, cu marirea numarului de nurse practicene cu precadera in mediul rural.
Primi pasi s-au facut admitind mai multi medici educati in alte parti ale lumii, imigrati in Canada, care au fost inserati in sistemul de educatie canadian si astfel , intr-un timp mai scurt sa poata acoperi nevoile in personal medical, aceasta decizie merging in paralel cu cresterea admiterilor in facultatea de medicina.
Pe baza unei experientze personale in invatamintul universitar si timp de 35 de ani de practica medicala in Toronto sunt in pozitia sa afirm ca nu numai numarul de medici este factorul importat cit, mai ales, calitatea lor.
Si calitatea lor depinde de modul de educatie medicala din timpul studiilor in facultate.
Realitatea este ca cei mai multi studenti dupa sapte ani de studii teoretice si doi ani de training clinic nu au o pregatire practica necesara unui diagnostic de parctica medicala;stind de vorba cu un absolvent
al unei renumite scoli de medicina din Ontario mi-a confirmat ca in cei doi ani de activitate in spital care au urmat graduarii el si colegii lui au facut cu prioritate munca biurocratica in sensul luarii informatiilor
bonavilor la internare si efectuarea formelor de externare din spitale dupa tratament sau investigatii ambulatorii.Intrebat de mine daca cu stagiile care le-a facut ar fi in stare sa recunoasca facid un examen digital rectal un cancer de prostata de un adenom de prostata (care e o tumora benigna a
prostatei) mi-a marturisit ca nu e capabil pentruca n-a facut in tot training-ul lui dect 2-3 tusee de prostata.
Ori ce se intimpla cu un astfel de practician trimis sa ingrijeasca comunitatea?
Nefiind capabil sa faca un diagnostic prin examinare clinica el ordoneaza olnavului care i se adreseaza un ulttrasound iar daca acesta arata ceva anomal urmeaza un scan sau MRI.
Toate aceste investigatii necesita timp, creaza sir lung de asteptari, anxietatea bolnavului , aglomerarea retelei de investigtii radiologice , marirea costului de ingrijire a bolnavului; toate
acestea fiind rezultatul unui trainig clinic insuficient.Acelasi fenomen se intimpla si in domeniul altor specialitati.
Cum e posibil sa persiste aceasta situatie? Totul deriva din faptul ca viitorul medic nu are raspunderea directa a bonavului; singurul sistem care il poate educa medical este ca viitorul medic de familie sau de practica generala sa faca in paralel cu cursurile teoretice stagii platite sau nu de clarkship timp de 2 ani, internat rotatoriu timp de 2 ani, stagii de 2 ani dupa graduare in medicina generala.
Astfel , dupa 7 ani de studii teoretice si 6 ani de stagiarat clinic un astfel de tinar medic poate sigur face fata cerintelor de baza ale practicii medicale.
Rezulta din aceste succinte consideratii ca problema sanatatii este complexa si fara modificari multidirectionale si mai ales in profunzzime, nu se vor obtine ameliorari fundamentale.
Inceputul trebue facut cu cei care distribue ingrrijirea medicala, adica doctori si nurse.
Un bun rezultat in aceasta privinta va duce la imbunatatirea increderii pacientului in capacitatea medicilor de a-i reda sanatatea, va dispare deci anxietatea si insecuritatea legata de asta,
costul ingrijirii nu va mai creste astronomic prin suprautilizare de material tehnic scump iar timpul de asteptare pentru procedee tehnologice speciale si operatii se va scurta.;impacul catastrofal din punct de vedere financiar pe care il va avea crestera poapulatiei de virsta inaintata va fi diminuat.
Dar pentru a realiza astfel de progres se impune a avea un plan bine gindit , bine coordonat si care sa tina seama de deficientele actuale care sa fi fost analizate in toat complexitatea lor.
Dr. Dinu Dimitriu    12/22/2006


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian