Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Castelul Bran - monument nationalFamilia de Habsburg a trimis o oferta de vanzare a Castelului Bran catre Consiliul Judetean Brasov. Castelul a fost retrocedat mostenitorilor in primavara acestui an. Oficialii CJ Brasov nu au dezvaluit suma pentru care castelul ar putea fi vandut si nici nu au declarat daca sunt dispusi sa il cumpere, sustinand ca pentru moment studiaza oferta.
In primavara, cand castelul a fost inapoiat familiei de Hasburg, a fost evaluat la 25 de milioane de dolari, informeaza Amos News.
Situat la 30 km de Brasov, intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, Castelul Bran este unul dintre cele mai importante monumente nationale. Bran este un punct de reper pentru strainii care vin sa viziteze Romania in incercarea de a ajunge acolo unde se spune ca s-a nascut legenda lui Dracula.
Castelului Bran a fost mentionat pentru prima data in actul emis la 19 noiembrie 1377 de Ludovic I d'Anjou prin care brasovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea "cu munca si cheltuiala lor proprie". In schimb, regele confirma subordonarea a 13 localitati fata de Cetate.
La sfarsitul secolului al XV-lea, Cetatea Bran era subordonata autoritatii comitetului secuilor, raspunzator de apararea sud-estului Transilvaniei, iar din timpul lui Iancu de Hunedoara trece sub conducerea voievodatului Transilvaniei.
La 1 Decembrie 1920, Consiliul orasenesc al orasului Brasov doneaza Castelul Bran Reginei Maria a Romaniei Mari, ca semn de recunostinta fata de contributia sa la infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Intre anii 1920-1927 Castelul Bran a fost restaurat sub conducerea arhitectului Curtii Regale, Carol Liman, care il transforma in resedinta de vara, inconjurata de parc, cu alei de promenada, lac, fantani, terase de popas, construind si Casa de ceai.
In 1938 Regina Maria lasa prin testament Castelul Bran, cu intreg domeniul, fiicei sale Principesa Ileana, care-l stapaneste pana in 1948.
Dupa expulzarea din tara a familiei regale, in anul 1948, Castelul Bran a intrat in proprietatea statului roman, ramanand o perioada abandonat si devastat.
Din 1956, partial amenajat, Castelul a fost deschis ca muzeu de istorie si arta feudala. Din cauza ca se afla intr-o avansata stare de degradare, in anul 1987 Castelul intra in restaurare. Lucrarile se incheie, in linii mari, in 1993.
Sabin Popescu    12/15/2006


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian