Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Treceri - PREGATIREA DE COLINDE

Vremea se inaspreste,bruma deasa ne aminteste de venirea iernii.
Incep sa-mi reconstitui gospodareste ritualul obisnut, sa- mi adun minutios gandurile inapoia fruntii,sa-mi fac ordine in amintiri si ma pregatesc de sarbatoarea colindelor noastre romanesti.
E oarecum un remediu de-mblanzit departarea, necomunicarea, o sfidare subtila a sezonului comercial din vitrine, de degajare mentala de frig spiritual…si izolare.
Sarbatorile sunt mai apasatoare in exil fiindca resimti acut fiecare particica din sufletul celor dragi,agitatia febrila a pregatirilor din casele romanesti de a intampina Craciunul si Anul Nou.Imi readuc in minte iuresul pietelor,pregatirile de curatenie,sfarsitul semestrului scolar, serbarile copiilor…
In sensul traditiilor noastre,ele marcheaza de fapt revenirea la” rostul tuturor intoarcerilor tocmite de Craciun”,un fel de comuniune intre trup si gand spre purificare,lumina unei bolti ceresti pline de “ingeri pazitori”( Mihai Sporis, Mitologie Romaneasca ).
Serbam astfel repetitiv bucuria reintoarecerii, renasterea omului,intelepciunea coborata de la “magi”si dragostea pe care o preluam de la Christos ca sa ne-o asimilam noua insine si sa o revarsam cu prinos asupra copiilor.
Petrecem noaptea sfanta in clinchetele de clopotel reinventate-n surdina,ne ancoram privirea prin stele la univers pentru a preaslavi nasterea Mantuitorului, strigam in gand colindatorii,cantecul ragusit al cocosilor sa NE vesteasca ZIUA CEA MARE ,viata izvorata din imaculatul zapezii.
Colectiile populare incep sa-mi sopteasca in rafturile bibliotecii, fredonand mai intai timid, apoi cantand,suierand o data cu vantul, despletindu-se-n glas de colinde in bataile focului.Sunt daruri de pret, mosteniri aduse peste ocean care-mi repun in circuitul inimii neuitarea si-mi implinesc anotimpurile.Imi rasar instinctiv,stralucind in adanc, sfidand lustrul luminilor si brazilor ornati de‘sezon’ in vitrine…
Incerc sa ma trezesc ,sa decantez intre vis si realitate ,sa ma asez pe prag la cumpana dintre ani ca sa preintampin…Craciunul si Anul Nou in sens crestinesc adevarat.
In fiecare an mi-astept cantarile sa se coboare din carti spre inima, ingenunchind sublim in casa,padurea din jur si bradul de ajun.
Ma mandresc cu statornicia preaplinului si stralucirii lor, prospetimii spirituale,nealterate de ani: o colectie minunata de colinde sub ingrijirea lui G.Dem Teodorescu,alta mai noua alcatuita de Titus Moisescu si multe alte resurse scrise sau audio-vizuale adunate in arhiva personala.
Cantecele mele sunt rugatoare la D-zeu, pentru an bun, sanatate si mult dor pentru cei dragi si plaiurile natale. Ma transpun virtual in biserica Saceleana,imi aprind lumanari pentru cei dusi, ma readuc pe strazile cunoscute inundate de lume, imi agata firisor de vasc la butoniera!

Va invit,dragi romani, sa cititi sau sa ascultati daca aveti ocazie ‘colinde de fereastra’, din colectia lui Teodorescu ca sa privim inspre afara,dincolo de’ obloanele’ lucitoare, lumea spirituala, luminata de”vestea de la Rusalim ca s-a nascut fiulet de maica”, rasaritul” ler-ul de mar”,” florile dalbe” ,s-asteptam zorii de ziua,junii colindatori, sa ne-asezam impreuna la masa-ntinsa in toata CASA revarsata de grau, colaci albi de Craciun…

Laura Dinca Mason
Nova Scotia,CanadaLaura Dinca Mason/Nova Scotia    12/13/2006


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian