Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Mos Niculaie - Traditia din mosi strămosi




Azi, când apele se tulbură si mai mult în Ardeal si Basarabia, parcă strămosii, ascunsi în inima fiecărui copac, ca în "Călin (file din poveste)" sau "Musatin si codru" de Mihai Eminescu, asteaptă să ne ajute. Asa se face că fiecare strop de rouă spirituală adunată în cupa timpului ne poate ajuta să reclădim lumea strămosilor nostri dintr-un trecut atât de îndepărtat, încât nu avem cuvinte pentru a-l rosti. Antropologia si geologia au creat ipoteza unor catastrofe planetare care acum saizeci de milioane de ani au dus la disparitia dinozaurilor, apoi au fost erele glaciare urmate de topirea calotelor glaciare - si astfel o succesiune de potopuri. Ecoul acestor evenimente se regăseste în mitologia ariană (hindusă si persană) cât si în cea chineză, prin ziua când soarele a răsărit de la apus. Mitologia noastră consemnează, prin imaginea lui Mos Nicolae, acele vremuri de început ale lumii noastre, si fără modestie o spun, înaintea altor civilizatii pe care le considerăm repere. Astfel Nicolae este primul copil născut la începutul lumii, început care n-a fost al ignoratei, căci exista scrisul, el învătând repede să citească si astfel a devenit un învătător de oameni.
Asa cum spunea J. D. Michaelis în 1759 "Limbajul este un fel de arhivă unde descoperirile sînt la adăpost de cele mai supărătoare accidente; arhivă pe care flăcările n-ar putea s-o mistuie si care nu ar putea să piară decît o dată cu năruirea totală a natiunii." Astfel în lucrarea "Sărbători la români", publicată în perioada 1910-1914, Tudor Pamfile, mentionează: "Iată ce scrie George Cosbuc sprijinindu-se pe credintele poporului nostru: Dumnezeu... a pus străjer la miazănoapte pe Sân-Nicoară si la miazăzi pe Sân-Toader, ca să tie calea soarelui". Si comentează: "De bună seamă că este o greseală. Nu Sf. Neculai atine calea soarelui pe la miazănoapte ci Sf. Toader. Sf. Neculai stă la miazăzi, deoarece pe la 6 decemvrie soarele răsare de către amiază, iar de la această zi, după credinta poporului, soarele începe să răsară tot mai spre miazănoapte." Eu cred că nu este nici o greseală; în memoria colectivă a rămas imaginea acelor vremuri dinaintea unui mare cataclism, care a schimbat pozitia axei Pământului si chiar data solstitiului de iarnă - căci după cum stim soarele de abia pe 22 decembrie "schimbă" directia spre nord. De asemenea specialisti au demonstrat că la intervale mari de timp polul magnetic nordic se schimbă cu cel sudic. Pentru a rămâne în acele ere a catastrofelor în care au apărut si glaciatiile urmate de topiri devastatoare voi cita pe Ion Talos, profesor din 1986 la Universitatea din Köln: "Prin unele din însusirile lui (Sf. Nicolae), el continuă activitatea lui Poseidon, a lui Neptun si Hermes... Domeniul lui cel mai important este apa. El a pus capăt potopului". Din toate acestea se poate întelege vechimea sa si rolul jucat în istoria înaintasilor de la începutul lumii până azi. Alături de Mos Nicolae în data de 6 dec. se sărbătoreste arhiepiscopul cetătii Mira, Sfântul Ierarh Nicolae, care a trăit în sec. IV dHr.
În 1574 un călugăr din Spania descifra pe Columna lui Traian imaginea palatului lui Decebal străjuit de trei tineri Lar(i)s. Explicatia călugărului era că acestia sunt zeii protectori ai casei la daci; pentru a întări această informatie amintesc că în dictionarul Larousse, referindu-se la civilizatia romană, Jean-Claude Fredouille precizează că Laris au o etimologie necunoscută si în timp au devenit spirite protectoare ale cetătii, casei si familiei. Mos Nicolae este protectorul copiilor, cărora le aduce daruri (inclusiv spirituale), fiind el însusi primul copil din lume - foarte silitor si inteligent. Mos Niculae este protectorul familiei, ajutând fetele să se mărite. A cinsti imaginea Mosului înseamnă a ne cinsti neamul si trecutul, chiar dacă anumite lucruri par de neînteles sau de basm. Ele sunt încă vii, asa cum vie este si limba noastră - atât cât natia noastră va exista si va păstra traditia din mosi strămosi.








Camelia Tripon    12/5/2006


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian