Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


La început a fost... Ardealul !?


Când ai în fată un cuvânt precum Ardeal nu este suficent să spui: "este de origine indoeuropeană si înseamnă pământ, ca si germanul er'de, si asemănător cu er'be=mostenire". Trebuie să ajungi în momentul în care a fost rostit prima dată si să încerci să pătrunzi valoarea sacră de atunci. Fără a exagera, acel moment de început poate fi acum opt sau zece mii de ani, când cei ce-si ziceau arieni au plecat spre teritoriul Indiei de azi. Arya, tara mitică de origine a arienilor a stat la baza unei familii de cuvinte în toate limbile din arealul indoeuropean. Datorită populatiei sedentare, termenul a evoluat si generat arie (ca suprafată), a ara (ca activtate), iar în spaniolă, arado=plug (ca si numele orasului Arad).
În spaniolă ara înseamnă altar. În cosmogonie e prezentă mama-pământ si tatăl- cerul; de aceea majoritatea ritualurilor sunt legate de muncile agricole. Pământul devine altarul unde bobul de grâu este"jertfit" pentru o nouă recoltă. Si la noi s-au păstrat multe obiceiuri si sărbători agrare. Începutul primăverii este legat de cocor, pasăre pentru care sunt trei zile în calendarul popular, din 7 până în 9 martie. Ca la un ritual sacru tăranul îmbracă haine albe la arat. Din acelasi motiv divinitatea triplă a vechilor iraniei (arieni) Ardvi Sura Anahita evocă pământul-mamă ce asteaptă aratul si semănatul, căci ea înseamnă: cea umedă, cea puternică, cea imaculată. Tot un cuvânt sacru este si Arta-van=zeul Adevărului (la arieni), care se regăsete în limbile europene cu sensul de reflectare a adevărului prin creatia artistică.
În epoca romană exista Ardea cinerea - adică stârcul cenusiu, pasăre de baltă născută din cenusa orasului rutulilor, Ardea, distrus de troienii lui Enea. În engleză alder înseamnă arin, copac din vecinătatea râurilor. Umiditatea crează conditii favorabile dezvoltării vegetatiei si pădurilor, dar si unor locuri mlăstinoase, astfel că arduo din spaniolă, arduous din engleză si ardu din franceză desemnează ceva greu, anevoios. Limba italiană exprimă prin ardine verbul a îndrăzni, a cuteza să treci peste ceva anevoios=arduo. "Nesocotirea" zeitei umede Ardvi duce la arsită si la termenul arde (care poate să reprezinte si gazul metan din Ardeal - un potential foc). Geologii au dat denumirea de ardezie unor argile supuse la presiuni si temperaturi mari. În zona Benelux se găseste podisul Ardenni, care este străjuit de zone muntoase spre est si spre sud, aproximativ asemănător cu podisul Transilvaniei. În germană all=univers, allda=aci, arar=visterie, iar prin rotacismul literelor r si d cu l si t apar al'te=mos si al'ter=vechime, von al'ter=din vechime. Acestea se apropie de spaniolul aldea=sat, iar în română "alde" are sensul de "cei din familia lui X", dar există si ca nume. Agronomul si scriitorul Sandu-Aldea Constantin (1874-1927) este fondatorul Stiintei ameliorării plantelor din România. Dacă adăugăm numele regelui Lidiei, Ardis (652-629îHr.), al satrapului Armeniei Ardvastes (317-284 îHr.) si al Ardieilor (populatie ilirică care atinge apogeul în sec.III îHr.) atunci putem întelege cât de vechi si de răspândit ar putea fi termenul Ardeal. Unele toponime încă mai amintesc de zei precum Agnita, Ilia si eroi vedici ca Sita, iar Crisurile si Crisana "vorbesc" de Krishna (a cărui mamă era fecioara Devaki, azi Deva).
Putem întelege termenul Ardeal ca tara Arya, a neamurilor ariene, acea Grădină a Maicii Domnului după cum spunea Papa Ioan Paul al II- lea - si cum de fapt este prin Ardvi Sura Anahita, lutul biblic al lumii indoeuropene. Sau poate însemna Altarul, acel loc vechi si sacru (AR-A din DEAL) unde îsi are originea după mamă si Apollo (tribul Apulilor - Apulum) transmis elenilor (care au botezat o insulă Delos, asa cum alta se numeste Carpathos). Pământul patriei noastre este binecuvântat; de la divinităti de prim rang precum Geea, Daksha si Ardvi... ne vin Getia, Dacia si Ardealul. Aici s-au găsit cele mai vechi fosile ale "omului modern european" - de acum 35.000 de ani.








Camelia Tripon    12/3/2006


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian