Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Ideea nationala ...


IDEEA NATIONALĂ ESTE DEPĂSITĂ! “ASA GRAIT-A ZARATHUSTRA”
... la Râmnicu-Vâlcea

În urmă cu două săptămâni, în sala „Antim Ivireanul” din Complexul Cultural-bisericesc al Episcopiei Râmnicului s-a consumat lansarea volumelor „STUDII VÂLCENE”, vol. II - III, serie nouă si nou apăruta revistă „FORUM V”, ambele, creatii ale Forumului Cultural al Râmnicului, sub egida căruia s-a desfăsurat manifestarea, după „lansarea” lor urmând dezbateri pe diverse teme.
Aici vreau sa mă opresc si să insist asupra unui aspect: Unul din vorbitori - nu prea inspirat, după părerea mea - rostise în cuvântul domniei sale, citez: „... în contextul intrării României în Uniunea Europeană, problema natională este caducă...” apoi, deschiderea „dezbaterilor” i-a fost oferită unui profesor de istorie, apartinător al autoproclamatei „caste” de elitisti locali. Profesorul, făcător de manuale alternative (sursă asigurată de venituri, en vogue astăzi în România), preluând expresia antevorbitorului neinspirat, a marsat sfidător, declarând cu mult aplomb si cu convingerea detinerii adevărului absolut, „sentinta definitivă”: „IDEEA NATIONALĂ ESTE DEPĂSITĂ!” ...am făcut cercetări în acest domeniu”. (Sa fie oare singurul cercetător preocupat de asa ceva ?)
Ei, păi până aici am răbdat, dar atât! Mi-a „scăpat” un „ce vorbesti domnule?”, spus cam nepoliticos, ce-i drept, însă nu foarte tare, doar atât cât să mă fac auzit de „eruditul întelept”, după care m-am ridicat si am părăsit bunătate de conferintă, unde se dezbăteau „probleme arzătoare la ordinea zilei”.
Ca român m-am simtit lezat de afirmatiile fără acoperire ale mercenarilor căutători de oportunităti ce le umplu buzunarele cu „arginti” asemenea hulitului personaj biblic, vânzător de oameni. M-am simtit direct lezat si de simulacrele numite pretentios „documentare”, prezentate de TVR1 în ciclul „MARI ROMÂNI”, unde niste mercenari, „killeri culturali” si „Rolleri” contemporani - fabricanti de istorie falsificată, care au insultat contribuabilul român, pe banii lui. Dar nu despre asta vreu sa scriu aici.
Revenind la „Rollerul” local, l-as întreba dece nu-si lansează „inteligenta” sa revelatie pe alte meleaguri? Să spună „dom’ profesor” asa ceva românilor din Valea Timocului, celor de la Cernăuti sau de la Chisinău, românilor din Ungaria... sau, dece nu, chiar ungurilor, la ei acasă, la Budapesta.
Tare as dori să-l văd spunând, în public: „Ideea natională este depăsită!” la Tel Aviv sau la Beirut, în Kosovo sau la Dublin, în Franta ori în Tara Bascilor, că de, ultimii sunt si ei europeni, nu? L-as ruga pe „dom’ profesor” să le explice „marele adevăr” ce-l detine si pe care ei, înapoiati fiind - chiar dacă unii dintre cei enumerati sunt deja încorporati în marea familie a Uniunii Europene - nu-l cunosc, sau îl ignoră. (Doar dacă mai apucă s-o facă după o astfel de afirmatie, acolo, la ei acasă).
În urmă cu câteva luni, pe parcursul unei discutii cu un alt profesor, de altă specialitate, a venit vorba de educatie. I-am spus atunci că ar fi necesară o implicare mai profundă a cadrelor didactice în procesul educational. Ce credeti că a răspuns? Redau textual: „Io? Să-i facă educatie mă-sa si tac-su! Eu mă ocup doar de specialitatea mea!”
Ce le-or fi predând elevilor asemenea „domni profesori” ? (desigur, nu doresc să gresesc generalizând). Cum sunt oare educati si instruiti cei ce ne vor conduce mâine? Dacă stau bine să mă gândesc, cine trece prin scoală ca pestele prin apă, riscă să plătească toată viata penalizări la fel de mari ca cele rezultate din parafarea pripită a unui contract pe care nu l-a lecturat cu atentia cuvenită - ca să nu mai vorbesc de paragrafele scrise cu caractere greu vizibile fără ochelari.
Constientizarea si capacitatea individului de a-si construi intimitatea printr-o educatie de calitate, în acceptiunea universalitătii conduce la exprimarea opiniilor proprii, absolut necesare evolutiei normale a societătii. Din nefericire, accesul la oportunităti nu este nici egal, nici simplu, iar în fata unei oferte cu o informatie gratuită - cum este si cazul acestei afirmatii neghioabe: „IDEEA NATIONALĂ ESTE DEPĂSITĂ!” - trebuie sa fii la fel de circumspect ca si in fata unei tarabe pe care se joaca alba-neagra .
Oportunismul tinde sa inlocuiască sentimentele profunde, rezultante ale interactiunilor dintre indivizi. Societatea de azi ne pseudoeducă, cu unicul scop de a consuma, iar beneficiarii educatiei de tip universal sunt constructorii mecanismului ce distruge astăzi capacitatea omenirii de a perpetua marile descoperiri care au propulsat umanitatea.

As vrea să-i amintesc „ilustrului” personaj care a emis cuvintele mentionate mai înainte, că "Unitate în diversitate" este sintagmă europeană, deci să nu ne amăgim cu teorii false, ci să învătăm existenta a ceea ce se cheama "unitate în diversitate", adică valorificarea specificului nostru national, gândirea proprie, să facem mai multe exercitii de memorie sau, dacă doriti, să împrumutăm de la altii doar ce-i folositor si ni se potriveste. Este imperios necesar să învătăm din experienta Istoriei, si chiar dacă nu ne face plăcere, din adevărurile si erorile comise, pentru a tine cont de acestea si pentru a evita repetarea lor
Amintesc, în treacăt, si de faptul că în România, în acelasi spirit servil de care am amintit, multe institutii, printre care si biserica, au arborat drapelul albastru-înstelat, cu mult timp înainte de a fi primită în Imperiul Uniunii Europene. Mă întreb si vă întreb: oare aveam dreptul să alăturăm, oficial, drapelului tării un simbol care încă nu ne apartine?
Poporului i se cere să se adapteze noilor conditii, să învete, dar când vor începe să învete intelectualii (mai mult sau mai putin autentici) si conducătorii nostri? Când îsi vor înlocui coloana vertebrală cu măduvă din cauciuc sintetic, cu una naturală, verticală? Când vor renunta să mai lustruiască încăltările slujbasilor „Înaltelor Porti” ale contemporaneitătii, pentru a păsi pragul Uniunii Europene si a iesi în lume cu fruntea sus ?
Din păcate, interpretarea realitătilor din trecut sau din actualitate ne este prezentată de cele mai multe ori, fie prin intermediul unor oportunităti meschine cu sunet de „arginti”, fie prin sinuozităti persuasiv concepute si filosofii politice, multe dintre acestea de-a dreptul dăunătoare si mioape în ceea ce priveste viitorul.
Se cade să recunoastem traditia de viată a oricărui popor, dar înainte de toate, specificul nostru national românesc.











Ion Măldărescu    11/6/2006


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian