Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


George Emil Palade laureat al premilui Nobel


Nascut 19 noiembrie 1912, Iasi Om de stiinta în domeniul biologiei celulare originar din România, laureat al Premiului Nobel.
Nascut la Iasi în 1912, tatal sau era profesor de filozofie iar mama profesoara de liceu, mediul familiar l-a încurajat în formatia sa intelectuala.
În 1930 este admis ca student la Facultatea de Medicina a Universitatii din Bucuresti, pe care o absolva în 1946, obtinând titlul de Doctor în Medicina cu o teza referitoare la probleme de structura istologica. În 1946 pleaca în Statele Unite ale Americii, ca cercetator la New York University. Acolo l-a întâlnit pe Albert Claude, omul de stiinta care i-a devenit mentor. Doctorul Claude lucra în Institutul Rockefeller si l-a invitat pe Palade sa lucreze împreuna cu el în Departamentul de Patologie celulara.
George Palade a realizat importanta exceptionala a microscopiei electronice si a biochimiei în studiile de citologie. Cum nu era biochimist, a initiat o colaborare cu Philip Siekevitz. Împreuna au combinat metodele de fractionare a celulei cu microscopie electronica, producând componenti celulari care erau omogeni morfologic. Analiza biochimica a fractiunilor mitocondriale izolate a stabilit definitiv rolul acestor organule subcelulare ca un component major producator de energie.
Cel mai important element al cercetarilor lui Palade a fost explicatia mecanismului celular al productiei de proteine. El a pus în evidenta particole intracitoplasmatice bogate în RNA, la nivelul carora se realizeaza biosinteza proteinelor, numite ribosomi sau granulele lui Palade.
În 1961 G. E. Palade a fost ales membru în National Academy of Science. Împreuna cu Keith Porter, a editat revista "The Journal of Cell Biology", cea mai importanta publicatie stiintifica în domeniul biologiei celulare.
În 1973 paraseste Institutul Rockefeller, mutându-se la Yale University, iar din 1990 lucreaza la Universitatea din San Diego (California). În anul 1974 primeste Premiul Nobel pentru Fiziologie si Medicina, pe care l-a împartit cu Albert Claude si Christian Duve. A fost ales membru de onoare al Academiei Române.
La 12 martie 1986, Presedintele Ronald Reagan i-a decernat Medalia Nationala pentru merite deosebite în domeniul stiintei.






Observator    11/1/2006


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian