Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Votati EMINESCU

Dragi romani de pretutindeni

Inca mai este timp si astazi pentru a ne exprima opinia intr-o chestiune care, desi pare doar un joc si o inventie a teleastilor spre a creste ratingul, se prefigureaza a fi un referendum national cu infinite reverberatii si consecinte: acel joc inventat de TVR 1 sub denumirea de MARI ROMANI. Nu i-am dat importanta, ca noi toti cei agresati permanent de noi asalturi ale televiziunilor asupra existentei noastre, fenomen prin care se instituie perfid procesul de substituire a noastra din propria existenta pe care, treptat, ajunge sa o traiasca pentru noi si in locul nostru televizorul. Dar am realizat, chiar daca tirziu, ca stabilind o ierarhie a celor mai importante personalitati reprezentative romanesti si afisind-o apoi ca produs al opiniei generale faptul capata conotatii de referendum national si tinde sa exprime starea mentalului colectiv national actual, rezultatele lui urmind sa fie apoi oricind utilizate, explicit sau implicit, ca argumente in orice demonstratie. Iar in acest caz neglijenta se poate erija in optiune.
Bref, apelul meu, poate animat de un parti pris creat de destinul ce m-a trimis din tinerete in diferite ipostaze profesionale in preajma umbrei sale de argint, este sa votati cu totii: Eminescu. Cer acest lucru nu din motivele mele subiective ci, cel mult pentru ca acest stagiu indelungat in perimetrul sau m-a ajutat sa inteleg, aprofundind, ca el este cel mai indreptatit sa poarte acest insemn care nu e un privilegiu, ci un semn dureros de dulce al unei damnari si chiar crucificari, atita vreme cit esenta destinului acestui neam (caci el folosea acest cuvint pentru poporul ori natiunea sa !) inseamna, mai ales, suferinta si dor. Motivele detaliate prin care se poate demonstra cu asupra de masura aceasta indreptatire le-am spus sau scris in zeci de rinduri si chipuri in aceste decenii de cind le-am inteles. Poate daca aveam si azi o indreptatire oficiala, institutionala, de a vorbi in numele lui Emnescu as fi fost acolo, in studioul de televiziune unde se lupta ca la bara “avocatii” personalitatilor concurente. Dar cum, nu din vina si voia mea, nu mai am asemenea indreptatire, m-am decis, fie si in al 11-lea ceas, sa intreprind macar acest demers spre a avea constiinta impacata ca nu am asistat impasibila la producerea unui posibil eveniment regretabil si irecuperabil.
Asadar, dincolo de tot ce s-a spus pe parcursul emisiunilor pe acesta tema, cu indreptatire si uneori, cu aplomb si originalitate, Eminescu este cel mai reprezentativ si deci MARE ROMAN pentru inca multe motive ce pot constitui tema unei intregi dizertatii, dar dintre care, din dorinta de-a ajunge repede la intelegerea si asentimentul dvs., precum si din cauza presiunii timpului scurt, le mentionez, rezumind, doar pe acestea:
· El s-a identificat cu stratul etnic romanesc inca din tinerete, prin acea calatorie initiatica prin tot perimetrul romanesc, facuta per pedes, cu adevarat precum apostolii sau, dupa exemplul basmelor noastre, precum orice Fat- Frumos care, inaintea oricaror vitejii, ”pleca in lume” sa o cunoasca si s-o ia in stapinire.
· Opera lui reprezinta o sinteza a stadiului intelectual si creator al spiritului romanesc de pina la el pe care, in rastimpul scurtei sale vieti, l-a prelucrat si l-a transformat, ridicandu-l prin contributia sa la un alt stadiu de o coplesitoare superioritate, un zigurat de tip piramidal ce continua inca sa-si releve misterele pentru multe noi viitoare generatii si, pare-se, abia pe acelea le asteapta cu adevarat mesajul sau vizionar in care se regasesc parca raspunsuri la toate intrebarile spuse si nespuse despre Fiinta noastra nationala.
· Existenta sa a fost exemplara si desfasurata intr-un spatiu temporal extrem de redus si prin asta de o valoare incomensurabila. Fiecare ipostaza a vietii sale a demonstrat calitatea sa de “om al datoriei”, inainte de orice altceva, de persoana inclinata sa reformeze oricare dintre domeniile publice nationale in care destinul l-a delegat sa activeze pentru oricit de scurta perioada: bibliotecar, revizor scolar, jurnalist, om de teatru, doctorand - deci cercetator al universului kantian, culegator de folclor, ganditor de sorginte filozofica si, mai ales, creator deplin si multilateral, scriitor total si nu numai scriitor. Precum se stie de catre unii, autoarea acestor randuri a aprofundat si latura sa de om al muzicii si de cintaret, restaurandu-i repertoriul muzical, incercind a demonstra ca prin asta Eminescu se suprapune idealului pitagoreic al “poetului muzician si filozof, cel mai ales dintre muritori”, deci un reprezentant romanesc al modelului filozofic universal prin care suntem in mod aprioric “in Europa”.
· Toata atitudinea sa manifestata in scrisul si faptele sale a fost aceea unui om pentru care trebuintele colective, alias binele neamului, deci al natiunii sale, au constituit obiective prioritare pentru el ca individ, inaintea propriilor sale interese pe care nu s-a priceput niciodata sa si le apere in vreun fel. El a fost un avocat al poporului, al acestui popor pentru care suferea profund, sincer si ravasitor. Filmul prezentat in cadrul dezbaterilor, dar si cartile ultimei perioade vorbesc despre faptul ca lupta dusa in aceasta calitate de avocat al acestui popor a fost cauza sfirsitului sau, a fost sacrificul si jertfa sa.
· Prin el ne simtim exprimati in toate verigile sufletesti individuale si colective, in el gasim raspunsuri si intrebari si avem in destinul sau un exemplu de inalta crucificare intru spirit.
· Cu el putem”defila” in fata oricarei natiuni cu nivel elevat de cultura, caci cercetarea operei sale intreprinsa competent cu uneltele comparatismului, ne releva lesne filiatii si linii de comunicare echivalente cu oricare dintre marile virfuri creatoare si culturale ale lumii.Ca este sta o devedeste fascinatia sa exercitata asupra oricarui strain ce se apropie cu uneltele potrivite de universul sau, ca de exemplu italiana Rosa Del Conte sau elevetiana Svetlana Paleologu Matta.
· Faptul ca el este resimtit ca fiind cel mai reprezentativ element romanesc, aflat chiar la limita dintre laic si sacru, se probeaza prin multe dovezi, dar amintesc aici doar ca romanii plecati in lume si obligati sa-si ia doar strictul necesar ca bagaj, isi iau cu ei rugaciunile, colinzile si poeziile lui Eminescu. Iar cei din teritoriile nedrept ocupate de alte neamuri agresoare inalta verbul si imaginea sa ca stindard in lupta lor de rezistenta nationala.
· Dincolo de toate, oricit de mari sunt toti concurentii sai la acest titlu, el este cel mai mare pentru ca el reprezinta insasi CONSTIINTA acestei natiuni, el ridicind toate informatiile dobindite si prelucrate la acest nivel absolut.
· Departe de mine gindul de a contesta valoarea acelui domn (al carui nume nu mi-l mai amintesc, din pacate! , parca Wumbrand sau asa ceva) cu care a fost fost asezat “in pereche”concurenta Eminescu in cadrul acestui program TV, ba chiar am fost impresionata de suferintele sale, de faptele sale, de cugetarile sale, de tenacitatea sa datorita careia a ajuns pina la Washington si a demonstrat acolo suferintele indurate de detinutii din Romania sub comunism. Nici faptul ca este de alta nationalitate si are un nume care nu suna romaneste nu este relevant caci, de pilda, si Parintele Nicolae Steinhardt, monahul de la Rohia, este ca si acesta, un evreu crestinat si calugarit si toate astea se adauga inaltimii sale spirituale. Este de laudat si asidua propulsare a acelui domn de catre sustinatorii lui, de vreme ce chiar inainte de a fi popularizat prin filmul TV el detinea deja un procent atit de mare de aderenta, mai mare decit al concurentului sau Eminescu.
· Toate sunt adevarate si revelatoare, numai ca Eminescu este unic si nepereche si nu poate sta alaturi de nimeni pe vreun taler de balanta, caci el este intimplarea cea mai importanta si benefica ce ni s-a petrecut noua, romanilor, ca neam, popor sau natiune, cum vrem sa ne spunem.
· Daca tot ii consideram, pe buna dreptate, pe discipolii lui Noica si ai Academiei sale de la Paltinis, (Plesu, Liiceanu s.a.) drept cele mai alese exemplare de elita postrevolutionara, sa ne reamintim macar cu acest prilej si de asertiunea maestrului Constantin Noica despre Eminescu: “omul deplin al culturii romanesti”.
· De aceea, daca vrem sa ne putem privi si miine in oglinda fara sa plecam ochii in pamant, sa facem ce e de facut ! Votati acum pentru Eminescu, in orele ce au mai ramas pina la sfirsitul emisiunii-dezbatere (azi, sambata 21 octombrie, 2006, ora 23, ora Romaniei ) ca sa dovedim si noi, romanii, macar citeodata, solidaritatea si inalta contiinta nationala ce face liantul si prosperitatea atitor alte natiuni invidiabile si prospere. Trimiteti un SMS la nr. 1861 de pe telefoanele mobile, cuprinzind cuvintul EMINESCU, ori acelasi mesaj pe telefoanele fixe la nr.0315701100 sau pe site-ul www.mariromani.ro . Si mai faceti ceva. Faceti, la rindul dvs., apel pe orice cale, la toti cei pe care ii cunoasteti, sa faca si ei acelasi gest.


Lucia Olaru Nenati    10/21/2006


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian