Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Cu Daniel Constantin Manolescu din Montreal

Reusesc în sfârsit sä-l prind pe Daniel Constantin Manolescu, biologul pasionat de originea latinä a românilor si porte-parole al acestei latinitäti, aici, în sol Canadian :

1.) - Bunä seara, Daniel ! Printre cursurile la care contribui la facultate în calitate de asistent universitar, cele la care asisti pentru definitivarea unui al doilea program de Master, munca de cercetätor în laborator si activitatea de sensibilizare a publicului la mediul înconjurätor ce o desfäsori fiecare week-end în mijlocul naturii, cum si unde mai gäsesti timp si pentru Istoria latinitätii române ?


- Cum ? în primul rând având «du fun» în fiecare dintre ele, adicä gäsind pläcere în exersarea acestor activitäti, altfel ar fi dificil. Toatä lumea stie cä cea mai grea muncä e aia în care te plictisesti.Unde ? Asta, credeti-mä , mä întreb si eu în fiecare säptämânä !


2.) Sâmbätä 8.VII.2006 ne-ai prezentat activitatea « Fluviile lumii, Arcuri peste timp »- o paralelä între istoria României si cea a Canadei, in parcul «Rapides des Lachines», în
LaSalle, la Montréal. Dintre subiectele prezentate cu acea ocazie, ne amintim :
a.)St-Laurent, Canada, Jacques Cartier, 470 ani de prezentä Francofonä în Canada.
b.)Dunärea, România, 1900 ani de Latinitate din Europa de Est, säditä în Canada.
Ai promis atunci fata de cei prezenti, cä noi simboluri amintind originea romanä
a românilor, se vor adäuga în acel spatiu amenajat deja ca o agora-forum greco-romanä. Activitatea de astäzi , Duminicä 15.X.2006, se înscrie pe aceeasi directie a latinitätii ?


- Desigur ! Cu atât mai mult cu cât recentul Sommet al Francofoniei de la Bucuresti, a dat un nou avânt relatiilor Româno-Québec-Canadienne, subliniind mostenirea latinä comunä a celor douä limbi : româna si franceza.. Dupä succesul activitätii cultural-istorice din varä, «Héritage Laurentien»-Grupul pentru Stiintele Naturale , promovarea valorilor istorice legate de fluviul Saint-Laurent si a regiunii pragurilor «Rapides de Lachine », împreunä cu Arondismentul La Salle-Montréal, au organizat o nouä activitate : « Un fleuve et son histoire» - De aceastä datä, accentul a fost pus pe Istoria Canadei si a provinciei Québec, în special perioada începutului colonizärii franco-européene, Jacques Cartier, Samuel de Champlain, eroi locali, etc.

3.) Bineînteles, au fost prezente si accente românesti , nu-i asa ?

-Bineînteles ! Asta a fost una din misiunnile mele.Vizitatorii de origine românä, au fost pläcut surprinsi de realizarea acelei promisiuni din varä : creearea unui simbol, amintind de istoria si cultura româneascä, în Parcul des Rapides,la Montréal, un adevärat, « Monument viu » dedicat :
1.) Originii latine a românilor (cu ocazia aniversärii a 1900 de ani de la declararea Daciei provincie Romanä de cätre împäratul Traian ) .
2.) Fertilitätii culturale a românilor ( printr-un simbol amintind de poetul Mihai Eminescu )
-


4.) Ne mai fierbi mult domnule ? Te rog sä dai mai multe detalii pentru cititorii nostri !


- Cu pläcere ! Astfel în cadrul natural al parcului se aflä amenajatä, în amfiteatru, o agora–forum greco-romanä din piaträ ( Belvedere) , iar «ansamblul memorial» se compune dintr-un soclu din piaträ cioplitä amenajat sub formä de rotondä ce aminteste de soclul monumentului TROPAEUM TRAIANI de la Adamclisi, Dobrogea, România. În centrul rotondei a fost plantat în mod simbolic, cu ocazia acestei activitäti, un Tei în amintirea poetului Mihai Eminescu. În plus, specia de Tei aleasä ( Tilia Americana ), are tulpina perfect dreaptä ( ca o coloanä ) si atinge diametrul de 1m si înältimea de peste 35m, evocând astfel la maturitate, Coloana lui Traian de la Roma(37m). «Monumentul viu», creste deci în fiecare an, spre 2008 si 2014 când se vor împlini 1900 de ani de la consacrarea Monumentului Tropaeum Traiani în România si respectiv a Coloanei si Forumului lui Traian la Roma. Durata de viatä a speciei de Tei alese este în medie de 200 de ani ! Un simbol pentru toti românii din Canada si în special pentru tinerele generatii ! De altfel mai multi copii veniti sä viziteze parcul cu aceastä ocazie, au udat simbolic Teiul, punând câte o canä de apä în rotonda de piaträ.Conform unui vechi obicei din Roma anticä, cele câteva picäturi de apä värsate pe pämântul care hräneste o nouä viatä ( apa lustralä ), aduc noroc si binefaceri. Si puteti sä vä puneti în gînd o dorintä. Se spune cä se va împlinii !


5.)Deci,vizitarea acestui ansamblu memorial al latinitätii române, poate fi fäcutä oricând de cätre românii-canadieni sau turisti care doresc sä se reculeagä un moment lângä aceste simboluri ale rädäcinilor lor latine în America de Nord ?

- Într-adevär, puteti vizita oricând Parcul Pragurilor de Lachine ( Parc des Rapides ), deschis publicului între orele 05h00 a.m. si 23h00 p.m. În plus, în calitatea sa de rezervatie naturalä federalä pentru päsärile migratoare, parcul oferä o extraordinarä bogätie faunisticä. Am putea spune, un adevärat colt de Deltä ! Grupul pentru Stiintele Naturii « Heritage Laurentien », gestioneazä rezervatia, în partenariat cu Ville de Montréal, Arrondissement LaSalle, si vä oferä în fiecare week-end, din Aprilie pânä le finele lui Octombrie, activitäti de interpretare, excursii gu ghid, animatii de initiere în biologie pentru copii, istorie, etc. Activitätile din «Parc de Rapides » vä sunt oferite gratuit, prin grija organizatorilor.

6.) Putem avea si adresa exactä ? Eu unul abia astept sä recit câteva versuri aläturi de
Teiul lui Mihai. O avea el statuie în Piatä la Montreal, dar eu îi simt sufletul mai
degrabä în acest Tei, la malul apei Sfântului-Laurentiu, care-si trage seva latinä prin
rädäcinile adânc infipte în baza solidä a Trofeului Traian, spre a înflorii în limba românä
cu versurile nemuritoare pe care ni le-a däruit. Între poeti, ne întelegem foarte bine !

Sunteti cu totii bineveniti oricând ! Iatä si adresa :
1.) Cu taxi sau în masinä :- Parc des Rapides -Ville LaSalle, Montréal, Québec, Canada.
Bd. LaSalle coin avec 6-éme avenue ŕ LaSalle. Parcare gratuitä.
2.) În Metro+ Bus : Linia Verde spre Angrignon, iesit la statia De L’Eglise, continuare cu
autobuzul 58 spre Vest, pe strada Wellington, pânä la 8-eme Avenue. Intrarea în Parc prin
locul zis « Trois Ponts », în spatele parcärii de la 6-th Avenue.
În Parc cäutati le Belvedere.
George Filip    10/19/2006


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian