Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Romania de dincolo de vorbe - CLOSCA CU PUII DE AURIntocmai unei closti grijulii care isi aduna puii sub aripi la ivirea pericolului, sau atunci cand le impartaseste parinteste din experienta sa de viata, Romania a adunat zilele acestea la Bucuresti reprezentantii cei mai proeminenti din Diaspora europeana, ambasadori ai comunitatilor romanesti ce fac cinste tarii noastre pe Batranul Continent.
Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a organizat, în perioada 13-15 octombrie 2006, la Palatul Parlamentului „Conferinta Comunitatilor Romanesti din Europa".
Reuniunea, patronata de Primul Ministru al Guvernului Romaniei, Calin Popescu TARICEANU si desfasurata sub coordonarea Ministrului Afacerilor Externe Mihai-Razvan UNGUREANU, a fost prima editie a unui eveniment ce va avea loc, incepand de acum, anual. La ea au fost invitati sa participe reprezentanti ai celor mai active asociatii romanesti din jurul granitelor si din Balcani, precum si personalitati marcante ale comunitatilor romanesti din Europa.
De asemenea, oaspeti de onoare alaturi de musafirii romani din Diaspora au fost reprezentantii Presedintiei, Parlamentului, Patriarhiei Romane, precum si cei ai institutiilor statului cu atributii sau preocupari in domeniul relatiilor cu romanii din afara granitelor, respectiv Ministerul Culturii si Cultelor, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Institutul Cultural Roman.
Scopul declarat al manifestarii a fost acela de a crea o platforma de lansare a ideilor, de prezentare a asteptarilor, de dezbatere a problemelor si propunerilor, precum si de identificare, impreuna cu factorii de decizie ai statului roman, a solutiilor adecvate si a deciziilor necesare pentru fiecare comunitate de romani din afara granitelor in parte, in contextul procesului de aderare la Uniunea Europeana.
Totodata, conferinta a facut pasi importanti spre incurajarea comportamentului asociativ al romanilor din afara granitelor, construirea unei solidaritati reale a acestora, aplicarea unor politici de parteneriat, precum si recuperarea simbolica a elitelor, a personalitatilor reprezentative ale emigratiei.
In discursul de deschidere, Ministrul de Externe al Romaniei, Mihai-Razvan UNGUREANU remarca intre altele faptul ca: ”In ultimii ani s-a inregistrat o tendinta accentuata de emigrare a cetatenilor romani, in special in spatiul Uniunii Europene, cu probabilitate de extindere in urmatorii ani, consecinta a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana si a aplicarii normelor si conventiilor comunitare privind libera circulatie a persoanelor in interiorul Uniunii Europene”.
Numeroasele semnale primite din partea comunitatilor romanesti de peste hotare, cu ocazia vizitelor efectuate de catre Mihai GHEORGHIU, Secretarul de Stat pentru Romanii de Pretutindeni, au exprimat nevoia unor initiative ale statului roman care sa creeze un cadru propice de actiune pentru comunitatile romanesti, de exprimare si consultare a acestora.
Astfel, ca o consecinta, Ministerul Afacerilor Externe - Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni (DRRP) si-a propus sa organizeze in acest an prima Conferinta a Comunitatilor romanesti din Europa, aceasta actiune dorind sa raspunda unor astfel de asteptari.
Conferinta se inscrie in noua linie politica a Guvernului Romaniei, potrivit careia comunitatile de romani de peste hotare reprezinta o extensie a societatii civile romanesti în mediul international.
Instituirea unui cadru legislativ necesar pentru fundamentarea relatiei cu romanii de pretutindeni reprezinta una dintre temele cele mai importante ale primei Conferinte a Comunitatilor Romanesti din Europa.
In cadrul Conferintei au fost supuse dezbaterii proiectele de lege privitoare la sprijinul acordat romanilor de pretutindeni si la organizarea si desfasurarea votului prin corespondenta al cetatenilor cu domiciliul sau resedinta in strainatate.
Au fost facute publice modalitatile de accesare a fondurilor prevazute de noua lege privind regimul acordarii finantarilor nerambursabile programelor, proiectelor sau actiunilor pentru sprijinirea activitatilor romanilor de pretutindeni si a organizatiilor reprezentative ale acestora, precum si a modului de repartizare si de utilizare a sumei prevazute in bugetul Ministerului Afacerilor Externe pentru aceasta activitate. Aceste fonduri sunt destinate nevoilor legitime ale membrilor comunitatilor romanesti de a-si pastra si de a-si exprima identitatea.
Prin Programul de guvernare pentru perioada 2005-2008, executivul si-a asumat obligatia de a sprijini dezvoltarea si exprimarea identitatii culturale a romanilor din afara granitelor Romaniei, in cadrul institutional circumscris de legislatia europeana, tratatele politice bilaterale incheiate de Romania, legislatia interna a statelor in care traiesc comunitatile romaneşti. In consecinţă, unul din principalele obiective ale Ministerului Afacerilor Externe este protejarea drepturilor comunităţilor românesti din afara granitelor.
Prin intermediul Departamentului de Relatii cu Romanii de Pretutindeni, Ministerul Afacerilor Externe genereaza programe si oportunitati de colaborare cu asociatii si organizatii ale romanilor din afara granitelor. Alaturi de bursele de studii si sprijinul acordat programelor de cercetare in strainatate, se regasesc activitati de organizare de congrese internationale, ateliere, tabere de creatie, proiecte privind infiintarea de biblioteci de carte romaneasca peste hotare.
Obiectivele primei Conferinte a comunitatilor romanesti din Europa au fost:
Construirea democratica, pe baza consultarii publice, a unei noi viziuni, post aderare;
Construirea unei noi solidaritati a societatii civile romanesti nesegmentate după criteriul artificial al localizarii, avand ca fundament continuitatea patrimoniului cultural romanesc pe care fiecare roman il poarta cu sine oriunde s-ar afla;
Aplicarea unor politici de parteneriat pragmatic public - privat, orientat deopotriva spre intarirea relatiilor in toate sectoarele vietii economico-sociale cat si catre extinderea retelelor de comunicare cu romanii de peste hotare;
Incurajarea comportamentului asociativ al romanilor de peste granite, prin oferirea unui cadru operational propice pentru concretizarea initiativelor acestora;
Recuperarea simbolica a elitelor, a personalitatilor reprezentative ale emigratiei, pentru includerea acestora in actualitatea culturala, stiintifica si economica a Romaniei si participarea lor la realizarea obiectivelor strategice ale Romaniei;
Instituirea in premiera a unui mecanism de consultare avand ca scop intensificarea dialogului si diversificarea modalitatilor de contact si comunicare intre reprezentantii asociatiilor si organizatiilor romanilor din Europa, precum si in relatia lor cu autoritatile romane;
Stimularea preocuparii comunitatilor romanesti din Europa pentru imbunatatirea imaginii proprii in raport cu opinia publica din tara de rezidenta.
Favorizarea articularii unor structuri de lobby care sa ofere comunitatilor romanesti din strainatate un mai mare impact asupra vietii politice din tara de rezidenta.
Discutarea cadrului normativ al actiunilor Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni de aplicare a politicilor in domeniu - proiectul de lege privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni (aflat în dezbatere publica), Hotararea de Guvern nr. 591/3.05.2006 pentru aprobarea destinatiilor si modului de utilizare a sumei aferente sprijinirii activitatii romanilor de pretutindeni, proiectul de lege privind votul prin corespondenta.
Stabilirea unei periodicitati a intalnirilor cu reprezentantii comunitatilor romanesti de peste hotare, reuniunea aceasta reprezentand o prima etapa a unui parcurs ale carui puncte de reper vor fi: Organizarea în anul 2007 a unei Reuniuni a diasporei romanesti din afara spaţiului european (Statele Unite, Canada, etc); Organizarea la Bucuresti, în 2008, anul aniversării a 90 de ani de la Marea Unire, a primei editii a „Conferintei comunitatilor romanesti de pretutindeni".
Prezentarile si dezbaterile din cadrul Reuniunii au fost structurate în 3 sesiuni plenare şi 4 ateliere de lucru, pe teme ce reprezinta principalii piloni ai dezvoltarii identitatii culturale a romanilor de pretutindeni:
"Comunitati romanesti in statele din vecinatate si Balcani"
"Emigratia romanească pe spatiul european"
„Educatie, cultura si religie - piloni ai identitatii romanesti in context european"
„Organizarea comunitatilor romanesti in tarile de resedinta - parteneriatul cu autoritatile publice din Romania"
„Construirea de retele / comunitati profesionale pe spatiul european"
„Mass -media in cadrul comunitatilor romanesti din Europa".
Iata doar cateva dintre ideile extrem de valoroase desprinse si dezbatute cu un inalt simt al responsabilitatii si obiectivitatii de catre participantii la “atelierele” organizate in cadrul Conferintei romanilor din Europa:
Dificultatile cu care se confrunta etnicii romani din vecinatate si Balcani, respectiv problematica distincta a comunitatilor romanesti recent constituite in statele membre ale Uniunii Europene, necesita in mod deosebit o mai buna coordonare a politicilor statului roman in relatia cu romanii de pretutindeni.
De asemenea, este necesar sa se supuna unei analize atente modalitătile de exercitare a dreptului de vot prin corespondenta, precum si posibilitatile de reprezentare in Parlament a romanilor din strainatate, ca parghii de implicare a acestora în viata politica romaneasca si in procesul de luare a deciziilor care ii privesc.
Au mai fost analizate in plen si pe sectiuni programele si proiectele de finantare destinate sprijinirii activitatii romanilor de pretutindeni si a organizatiilor reprezentative ale acestora
Activitatea ambasadelor si consulatelor Romaniei in tarile de resedinta.
Statutul membrilor comunitatilor romanesti din Uniunea Europeana in contextul aderarii Romaniei la UE (dreptul de vot in alegerile locale si pentru parlamentul European)
Sprijinirea oamenilor de afaceri romani din strainatate in vederea realizarii de investitii in Romania -prezentarea unor proiecte de succes.
Rolul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru romanii de pretutindeni si al filialelor din strainatate ale acestuia;
Bursele acordate de statul roman si sustinerea programelor de cercetare sociologica, etnografica, lingvistica, etc; scoli de vara, tabere, conferinte etc.
Rolul scolilor de limba romana din strainatate in promovarea identitatii cultural-lingvistice romanesti:
Recuperarea valorilor si elitelor romanesti din Diaspora si incurajarea tinerilor artisti romani din comunitatile romanesti de peste hotare;
Infiintarea unor centre culturale si a unor biblioteci de carte romaneasca in tarile de resedinta;
Restaurarea si recuperarea monumentelor apartinand patrimoniului culturii romanesti aflate in afara Romaniei;
Rolul bisericii ortodoxe romanesti in prezervarea identitatii romanilor de peste hotare si dezvoltarea de parteneriate intre BOR si biserica romano-catolica.
Conferinta si-a propus sa fie un cadru de dezbatere privind posibilele modele de organizare a romanilor din afara granitelor, inclusiv sub forma retelelor profesionale si necesitatea impulsionarii abordarilor de tip networking intre asociatiile romanesti de peste hotare, dar si intre acestea si societatea civila din Romania.
Poate modul cel mai eficient de diminuare a fragmentarii existente in momentul actual la nivelul comunitatilor romanesti de peste hotare si de stabilire a unor platforme de dezbatere comune ale romanilor de peste hotare il reprezinta „construirea de retele/comunitati profesionale". Construirea unor dialoguri profesionale prezinta avantajul de a pune in legatura specialisti din diverse domenii, cu preocupari similare, indiferent de spatiul in care acestia isi desfasoara activitatea. Aceste comunitati profesionale pot aseza in centrul schimbului de idei si informatii orice domeniu, fie el de natura tehnica sau artistica.
In cazul comunitatilor romanesti de peste hotare, mass-media reprezinta unul din instrumentele fundamentale de manifestare a acestora, asigurand concomitent mai multe roluri: interfata necesara pentru mentinerea unui contact permanent cu Romania, din punct de vedere al informatiilor; centru de coagulare a opiniilor membrilor comunitatilor romanesti; sprijin pentru stimularea spiritului asociativ in randul romanilor de peste hotare; instrument prin care se asigura vizibilitatea comunitatilor romanesti in zona de rezidenta; potential partener pentru proiecte comune de presa cu organizatii similare din Romania.
Conferinta comunitatilor romanesti din Europa si-a propus, in consecinta, sa impulsioneze presa scrisa si audiovizuala a romanilor de peste hotare, sa faciliteze realizarea de contacte intre cei direct implicati in acest domeniu, sa creeze cadrul necesar pentru construirea unor proiecte de presa comune, ale romanilor de pretutindeni, in regim partenerial.
De asemenea, mass-media poate juca un rol deosebit de important in Europa ca avocat al respectarii drepturilor cultural-lingvistice ale romanilor, membri ai unor comunitati ce se confrunta cu dificultati in ceea ce priveste posibilitatea exprimarii lor din punct de vedere identitar in cadrul tarilor de rezidentă.
Adaugam aici ca, un prim pas catre recunoasterea rolului presei in promovarea valorilor si intereselor Diasporei romanesti in Europa a fost facut in momentul in care Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, a sprijinit actiunea organizata de „Actualitatea romaneasca" - ziarul romanilor de pretutindeni:
„Caravana presei romanesti", desfasurata în perioada 18 septembrie - 2 octombrie.
La actiune au participat reprezentanti ai celor mai importante cotidiane centrale si ai posturilor de televiziune din Romania.
In cadrul acestei „expeditii jurnalistice" au fost vizitate comunitatile romanesti din Grecia, Italia, Spania si Portugalia, prilej cu care jurnalistii au putut afla problemele conationalilor lor de pe acele meleaguri.
Tot in aceste zile si legat intru-totul de scopurile si obiectivele primei Conferinte a Comunitatilor Romanilor din Europa, a fost finalizat si Concursul de proiecte: „Platforma de comunicare pe internet pentru comunitatile romanesti de peste hotare”.
Adresa acestui site este: www.romanidineuropa.ro
Crearea unui web-site in care sa se regaseasca toate comunitatile romanilor de peste hotare, precum si functionarea in cadrul acestuia a unor forumuri profesionale, reprezinta un element complementar si necesar la ceea ce reprezinta Conferinta comunitatilor romanesti din Europa.
Multe si deloc marunte au fost problemele dezbatute in cadrul plenului ori „atelierelor” organizate in cadrul Conferintei. Nici nemultumirile nu au fost putine, ele regasindu-se deja pe pagina electronica a institutiilor organizatoare Ministerul Afacerilor Externe si Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni.
In discursul rostit la incheierea Conferintei, primul ministru al Guvernului Romaniei, Calin Popescu Tariceanu le-a trecut in revista si a promis tot sprijinul din partea echipei pe care o conduce.
Cu acelasi prilej, premierul roman a facut public numele castigatorului din acest an al Premiului National „Dimitrie Cantemir” ce se acorda unei personalitati din diaspora pentru contributia deosebita la promovarea valorilor emigratiei romanesti in tara de origine si in cele de adoptie.
Primul laureat al acestei prestigioase distinctii este Monica LOVINESCU.
Intocmai celebrului tezaur de la Pietroasele, relatia Romaniei cu cetatenii sai dinafara granitelor este de o valoare inestimabila, iar autoritatilor le revine sarcina deloc usoara de a o proteja. Numai astfel „Closca cu puii de aur” poate deveni mai mult decat o capodopera artistica, un nou simbol national ce nu cunoaste frontierele.


Marian Tudor    10/16/2006


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian