Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Relatiile dintre Canada si RomaniaIntre Canada si Romania prietenia este veche si deja consacrata. Si nici nu putea fi altfel daca luam in calcul faptul ca romanii, in numar destul de mare, prigoniti de vremuri si vicisitudini au traversat Oceanul acum mai bine de 100 de ani si au pus umarul la edificarea unuia dintre cele mai prospere, democratice si liberale state ale lumii. Canada a fost si este pentru romani un model de cultura civica si toleranta, iar autoritatile acestei imense tari au privit intotdeauna cu intelegere dorinta emigrantilor sositi din tara noastra de a se integra intr-o lume noua, prietenoasa.
Ambasada Romaniei a marcat, prin evenimente artistice si culturale, pe tot spatiul canadian, Sommet-ul Francofoniei de la Bucuresti, a declarat recent reprezentantul diplomatic al Romaniei in Canada, Elena Sava Stefoi, intr-un interviu acordat pentru Radio France Internationale.
Canada este un stat bilingv si, din aceasta perspectiva este un actor francofon important. In consecinta, a precizat diplomatul roman, Ambasada a pregatit Sommet-ul pe mai multe planuri. In primul rand, a fost marcat, din punct de vedere geografic - de la Nouveau Brunswick, Quebec City, Montreal, Toronto, Ottawa - Anul Francofoniei, incepand cu 20 martie, cand a fost sarbatorita Ziua Francofoniei, prin evenimente culturale, manifestari in limba franceza, cu participarea comunitatii romane, dar si a unor personalitati artistice de exceptie din tara.
La aceste evenimente, au fost prezente, de asemenea, inalte oficialitati canadiene, inclusiv ministrul canadian pentru cooperare internationala, pentru Francofonie si limbile oficiale, Josee Verner.
"Comunitatea romaneasca a editat suplimente chiar in limba franceza - avem publicatii bilingve in Quebec si Montreal, dar si la Toronto si in alte mici comunitati romanesti francofone. Universitatile s-au implicat si ele. Exista o miscare romaneasca francofona in Canada, evidenta si extrem de apreciata" - a subliniat Elena Sava Stefoi.
De asemenea, a adaugat ea, presa canadiana, chiar si cea de limba engleza, a marcat, la randul ei, "evenimentul si importanta faptului ca Romania este prima tara din Europa Centrala si Orientala care gazduieste aceasta reuniune la nivel de sefi de stat si de guvern care au in comun limba franceza".
Diplomatul roman a precizat si faptul ca Ambasada tarii noastre de la Ottawa a participat si s-a implicat, "cu toate fortele si cu toata energia", in pregatirea vizitelor celor trei delegatii canadiene la Sommet-ul de la Bucuresti.
"Imi face placere sa spun ca, la acest Sommet, Canada este unul dintre invitatii si participantii speciali, din doua motive: intai de toate, pentru ca, asa cum se stie, Canada este cel de-al doilea contributor international la Organizatia Internationala a Francofoniei, in al doilea rand, pentru ca de la Romania, Canada va prelua torta Francofoniei, pentru a organiza urmatorul sommet, in 2008, la Quebec City", a spus ambasadorul.
Elena Sava Stefoi a mentionat ca mai exista o ratiune suplimentara: "In Organizatia Internationala a Francofoniei, Canada detine trei voturi. Guvernul Federal este membru al Francofoniei si cele doua guverne provinciale - Nouveau Brunswick si Quebec - au ele insele locul si votul lor in aceasta Organizatie. Pe tot parcursul anului 2006, relatia romano-canadiana a fost consolidata si a beneficiat de un nou start datorita acestui context special al Francofoniei”, a conchis Elena Sava Stefoi.
Inca de la sosirea la Bucuresti, delegatia canadiana condusa de primul ministru Stephen HARPER, din care mai faceau parte primul ministru al Quebec-ului Jean CHAREST, ministrul relatiilor internationale, Monique Gagnon-Trembiay, deputatul Jacques Chagnon si primarul orasului Quebec, doamna Andree Boucher, s-a implicat activ in manifestarile dedicate celui de-al XI-lea Sommet al Francofoniei.
Premierul Quebec-ului, Jean Charest, a declarat intre altele ca provincia canadiana francofona este interesata sa dezvolte relatiile cu Romania in domeniul energiei nucleare. Este stiut ca, Centrala electro-nucleara de la Cernavoda a fost construita dupa un proiect si cu tehnologie canadiana.
Cu ocazia unei vizite intreprinse la expozitia "Francofonia vine la voi", organizata in incinta Salii Dales, domnul Jean Charest a precizat ca a mai fost in Romania, in urma cu 20 de ani, si ca observa cu satisfactie ca tara s-a dezvoltat foarte mult. El a mai adaugat ca provincia canadiana pe care o conduce va gazdui Sommet-ul Francofoniei peste doi ani, în 2008, data care coincide si cu aniversarea a 400 de ani de la infiintarea orasului Quebec, si ca din acest punct de vedere este interesat de experienta romaneasca in organizarea acestei manifestari. Jean Charest a remarcat cu satisfactie ca tinerii romani sunt interesati de posibilitatile de studiu in Canada, dar si de stilul de viata din provincia Quebec.
Delegatia provinciei Quebec a venit Ia Sommet-ul Francofoniei cu doua obiective principale:
Promovarea diversitatii culturale si mediatizarea celei de-a 400-a aniversari a orasului Quebec. Quebecul este, de asemenea, unul dintre initiatorii dosarului diversitatii culturale. Guvernul Canadei s-a alaturat rapid acestei lupte, iar sprijinul altor state ale francofoniei a permis semnarea, in iunie 2005, a unei conventii internationale care recunoaste necesitatea diversitatii culturale.
Pana acum, Acordul cu privire la diversitatea culturala a fost semnat de zece tari si alte 20 se pregatesc sa-l ratifice. Acordul nu va deveni oficial decat daca este adoptat de cel putin 30 de tari inainte de iunie 2007, iar Quebecul si Canada doresc sa profite de legaturile lor privilegiate cu cele circa 60 de tari prezente la Sommet-ul Francofoniei pentru a promova semnarea Acordului de catre cat mai multe state (a comentat presa romaneasca si straina prezenta la Sommet).
Primul ministru canadian Stephen Harper si premierul din Quebec, Jean Charest, au profitat de reuniune pentru a promova cea de-a 400-a aniversare a infiintarii orasului Quebec, ce va fi marcata in 2008, si au invitat-o in delegatie si pe dna Andree Boucher, primarul Quebecului. De altfel, urmatorul Sommet al Francofoniei, dupa cel de la Bucuresti, se va desfasura in Vechea capitala, in toamna lui 2008.
Autoritatile din Quebec vor sa reaminteasca faptul ca acest oras, care este al doilea ca vechime din America de Nord, este jonctiunea perfecta intre culturile Americii si Europei si constituie prin excelenta poarta de intrare pentru mediile de afaceri europene interesate sa patrunda pe piata nord-americana.
Premierul Charest a luat parte la infratirea unei scoli din Quebec cu una din Romania.
In ce priveste importanta dimensiune culturala a Sommet-ului, mai multi tineri autori-compozitori-interpreti din Quebec au oferit un spectacol pe o scena din capitala Romaniei, in alta parte a Bucurestiului a avut loc o expozitie de carti din Quebec, iar intr-o sala de cinematograf a fost prezentata o versiune subtitrata in limba romana a filmului „La Grande Seduction” a cineastului Jean Francois Pouliot.
Programului extrem de consistent si diversificat al delegatiei provinciei Quebec la Sommet a cuprins si participarea, la Palatul Mogosoaia, la "Forumul international al scolilor si institutelor de administratie publica francofone", organizat de Institutul National de Administratie (INA) in colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe roman si Ecole Nationale d'Administration Publique Quebec.
Forumul a reunit reprezentanti ai scolilor si institutiilor de administratie publica ale tarilor membre ale Uniunii Europene, dar si reprezentanti ai altor tari, asociate si observatoare francofone. Printre obiectivele Forumului a figurat intarirea relatiilor dintre institutii pentru o mai buna colaborare si schimb de experienta in materie de promovare si formare.
In deschiderea Forumului, Dragos DINCA - Director General al INA a precizat ca Francofonia reprezinta un simbol cultural si filosofic, rezultat al solidaritatii umane, al schimburilor sociale, economice si culturale pe care le regasim in contemporaneitate. Directorul INA a mai subliniat faptul ca sfera administratiei publice este cel mai mult influentata de spiritul francofon. Profesionalismul functionarilor si democratizarea institutiilor publice constituie telul principal al scolilor de administratie publica. Misiunea principala este formarea tinerilor in vederea contributiei acestora la dezvoltarea acestui tip de institutii.
„Neutralitatea, responsabilitatea si calitatea sunt principiile pe care ne bazam pentru indeplinirea obiectivelor noastre. Institutiile trebuie sa corespunda asteptarilor si necesitatilor societatii civile”.
Dragos DINCA a mai precizat faptul ca INA incearca sa raspunda din ce in ce mai mult cerintelor publicului si doreste sa ajunga la nivelul institutiilor publice din Uniunea Europeana, iar colaborarea cu institutiile similare din Canada si, respectiv din Quebec este benefica.
In alocutiunea rostita la Forumul de la Mogosoaia, premierul Jean Charest a tinut sa adauge: „Guvernul Quebec-ului este bucuros de a contribui la acest proiect de colaborare intre cele doua institute nationale de administratie publica. Sommet-ul de la Bucuresti este ocazia de a pecetlui oficial acest parteneriat”.
Aprecieri despre cooperarea romano-canadiana a facut, in zilele Sommet-ului si ministrul roman al afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu care a avut o intalnire cu ministrul Cooperarii Internationale, al Francofoniei si al Limbilor Oficiale din Canada, Josee Verner.
In cursul intrevederii, cei doi demnitari au apreciat in mod deosebit colaborarea romano-canadiana privind organizarea Sommet-ului, considerandu-se ca derularea sa reprezinta un succes.
Partea romana a exprimat multumiri pentru sprijinul acordat de Canada in pregatirea acestui important eveniment international.
Demnitarul canadian a transmis felicitari pentru prezentarea de catre Comisia Europeana, la 26 septembrie 2006, a Raportului de monitorizare comun privind Romania si Bulgaria, care confirma data aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007.
Partile au reconfirmat vointa politica a ambelor tari de a-si amplifica raporturile bilaterale de cooperare, prin contacte de nivel, pornind de la interesul de a valorifica potentialul de cooperare existent intre cele doua tari.
In acest context, a fost evocata importanta comunitatii romanesti din Canada, ca si contributor la strangerea legaturilor dintre cele doua state prin intermediul rolului sau activ in societatea canadiana.
Unul dintre „varfurile de sarcina” ale agendei extrem de incarcate a delegatiei provinciei canadiene Quebec a fost, cu siguranta, ceremonia lansarii oficiale a Programului aniversarii a 400 de ani de la infiintarea orasului Quebec.
Momentul a fost marcat in cadrul unui Mic dejun cu presa, derulat la hotelul NOVOTEL din Bucuresti. Au rostit alocutiuni: Presedintele - Director General al Societatii pentru aniversarea celor 400 de ani de la infiintarea Quebec-ului, Pierre BOULANGER, premierul Canadei, Stefen HARPER, premierul Quebec-ului, Jean CHAREST, Primarul orasului Quebec, doamna Andree P. BOUCHER.
Ziaristii prezenti, romani si straini, au fost informati despre programul de desfasurare a momentelor artistice, culturale si sociale ce vor marca aniversarea Quebec-ului, apoi s-au intretinut cordial cu personalitatile prezente.
Am avut onoarea sa prezint premierului Jean Charest revista „OBSERVATORUL”, iar Primarul Quebec-ului, doamna Andree P. BOUCHER mi-a acordat un autograf. Ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Canadei la Bucuresti, Excelenta Sa, doamna Marta MOSZEZENSKA, gazda delegatiei de demnitari canadieni s-a bucurat de prezenta corespondentului special al „OBSERVATORULUI” la Sommet-ului Francofoniei si la lansarea celebrarii celui de-al patrulea centenar al orasului Quebec.
Imi fac „mea culpa” pentru faptul ca nu am putut „acoperi” chiar toate evenimentele derulate la Bucuresti, desi o meritau cu prisosinta. Am facut insa eforturi pentru a nu le rata pe cele mai importante si asa am ajuns la solemnitatea incheierii Forumului. Aflati la tribuna, premierul Canadei, Stephen HARPER si cel al Quebec-ului, Jean CHAREST l-au asigurat pe presedintele Romaniei, Traian BASESCU, de intregul sprijin al tarii lor si pe viitor, mai ales in perioada de doi ani cand tara noastra va detine presedintia Organizatiei Internationale a Francofoniei.
Cea de-a XI-a editie a Sommet-ul Francofoniei desfasurata anul acesta la Bucuresti s-a incheiat. A fost pentru Romania o uriasa desfasurare de forte umane, materiale si financiare, o provocare fara precedent. Fara contributia substantiala in toate planurile a Canadei, Frantei, Elvetiei, Organizatiei Internationale a Francofoniei, a altor tari si organisme de pe toate continentele in care francofonii sunt prezenti, acest demers urias de orgoliu, creativitate, cultura, ingeniozitate, cooperare si consens, nu ar fi avut finalitate.
Meritul este, cu siguranta, al tuturor romanilor, de la Seful statului, presedintele Traian Basescu, primul ministru, ceilalti ministri implicati direct in organizare, coordonatorii de institutii de stat si private angrenati impreuna cu colectivele lor in bunul mers al reuniunii si terminand cu armata de translatori, insotitori, specialisti in paza si protectia demnitarilor, angajati ai MAI – responsabili cu mentinerea ordinii si linistii publice.
Sa nu uitam intelegerea si solicitudinea cu care romanii din Diaspora, numeroasa comunitate din Canada, si-au indreptat atentia catre evenimentele de la Bucuresti.
Au fost sincope si imperfectiuni; chiar si eu am „ratat” unele momente in relatarile mele. Important este insa rezultatul final: Romania s-a achitat impecabil de obligatia asumata, contribuind la intarirea coeziunii dintre tarile francofone.
Din punct de vedere istoric, asta conteaza...


Marian Tudor    10/10/2006


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian