Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Paul Goma nascut la 2 octombrie 1935


Considerat, mai ales de catre scriitorii mai tineri, adevaratul luptator pentru drepturile omului sub comunism, Goma este marginalizat de lumea literara, prin majoritatea criticilor importanti, pe motiv ca ar fi antisemit.
Paul Goma traieste la aceasta data la Paris si este un autor controversat, aproape nepublicat astazi în România, dupa articolul “Saptamina Rosie” aparut în anii ‘90.
Sustinea aici ca poporul român, din care face parte, nu este antisemit. Unii au înteles de aici ca îi uraste pe evrei si neaga Holocaustul.

Destinul lui Goma nu a fost unul obisnuit. Parintii lui au fost numiti învatatori în comuna Mana din Basarabia cu patru ani înainte de nasterea lui, în octombrie 1935.
Dupa cedarea Basarabiei catre rusi, în iunie 1940, învatatorul Eufimie Goma este “ridicat” si ajunge în Lagarul de prizonieri sovietici nr.1 din Slobozia.
Patru ani mai târziu, familia Goma se refugiaza în Transilvania, în judetul Sibiu.
Se muta apoi, ca sa i se piarda urma, în comuna Buia, judetul Târnava Mare, iar dupa încheierea razboiului primesc hârtie de nerepatriabili.

În 1952, Paul Goma, elev în clasa a X-a la liceul “Gh. Lazar”, este convocat la Securitatea din Sibiu si retinut opt zile, dupa care este exmatriculat din toate scolile din tara.
Doi ani mai târziu sustine simultan examene de admitere la Universitatea din Bucuresti (filologie- româna) si la Institutul de literatura si critica literara “Mihai Eminescu”.
Reuseste la ambele, dar alege în final Institutul.

Dupa revolutia maghiara din octombrie 1956 hotaraste sa predea carnetul Uniunii Tineretului Muncitoresc, în semn de protest.
În luna noiembrie a aceluiasi an este arestat, fiind acuzat de tentativa de organizare de manifestatie ostila, iar în martie anul urmator este condamnat la doi ani de închisoare corectionala.

Debuteaza în “Luceafarul” cu povestirea “Când tace toba” (titlu dat de redactie).
În aprilie 1970 preda romanul “Usa” editurii Cartea Româneasca. Romanul este însa respins de Marin Prerda si Mihai Gafita, ca urmare a “decodificarii” în doua personaje din carte a celor doi Ceausescu. Ulterior, manuscrisul acestui roman este trimis în Occident.
Prin “Usa” si prin “Obstinato”, Paul Goma intra în circuitul european, ajungând la cunoscutele conflicte cu autoritatile de la Bucuresti, soldate cu arestarea si ulterior expulzarea sa.

La 20 noiembrie 1977, Paul Goma, împreuna cu sotia si copilul lor, ajung la Paris cu pasapoarte turistice, solicitând de urgenta azil politic.
Abia dupa revolutie i se publica cartile si în România.

Obs.    10/1/2006


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian