Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Aniversare la statuia Eminescului nostru la Montreal

Eminescu - poem in bronz
Adormita in bronzu-i de eternitate si poposind in bronzul toamnei
montrealeze statuia Eminescului nostru nepereche isi mewrita cu prisosinta denumirea de Poem in bronz
...Au trecut doi ani de la Inaugurarea Pietei Romaniei la Montreal.Fugit ireparabile tempus. Parca aceasta mare bucurie am fi trait-o ieri. Era intr-o sambata insorita de 18 septembrie a anului 2004. Acum, bronzul statuii lui Eminescu a inceput sa se impace cu timpul prin care va strabate sute si infinite toamne. Capodopera Maestrului Vasile Gorduz sau ‘’poemul in bronz” al marelui nostru Poet national a intrat demna in eternitate. Detractorii au scazut vocile, nevinovatii tei nu au mai fost distrusi. Oare cum va arata Piata Romaniei peste 50 de ani, cand numai copiii si tinerii de acum isi vor mai aminti de Inaugurarea cea controversata ? Dar peste 100 de ani ?... Dar in anul 3004 cand se vor sarbatori 1000 de ani de la Inaugurare ? Ce vor gandi despre noi, asa cum suntem azim mai tineri sau mai varstnici, urmasii nostri din viitor ? Oare se vor invrednici romanii, ai nostri tineri, sa inalte satuia pe un soclu, asa cum a gandit si a conceput-o artistul ?
Anul acesta, data de 18 septembrie s-a brodit intr-o luni. Pacat, au zis unii. Daca ar fi cazut intr-o sambata sau duminica s-ar fi adunat la aniversare sute de romani si neromani. Asa insa, in jur de 50 de persoane si-au rupt din ziua de munca sa fie alaturi de noi si de inimosul organizator al festivitatii, Dinu-Mark Marinescu. Non multa, sed multum ! Dr. Jean Taranu, pr.dr. Monica si Nicolae Mateescu –Matte, Maestrul Septimiu Sever, ca sa numesc numai cativa dintre octogenarii de vaza ai comunitatii, au fost prezenti. Regretabila absenta vreunei fapturi de la Ambasada Romaniei, probabil data este de vina ca a cazut prost in zi de lucru…Aceasta n-o scuza cu nimic pe Dna. Ambasador Elena Sva Stefoi, si Excelenta Sa implicata in faza incipienta la indraznetul proiect Eminescu la Montreal ! Evenimentul abordat a fost dedicat si Anului Francofoniei, care va culmina cu intalnirea sefilor de state francophone si francofile de la Bucuresti tot in aceasta luna septembrie.
Din partea Primariei a vorbit frumos despre comunitatea romana din Montreal, Marcel Tramblay, fratele primarului, care Primar a fost scuzat ca nu a putut sa fie prezent, cu febrilitatea pregatirilor pentru plecarea in… Romania.
Maestrul Septimiu Sever a recitat Miorita in franceza si la sfarsit, cu vocea-i inca tunatoare, langa Eminescu, a declamat - Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie ! Intelepr si,poate, ca o aluzie, octogenarul Ion Taranu a recitat " Eminescu sa ne judece" de Grigore Vieru. Fara discutie, « fratele » lui Eminescu, poetul George Filip a fost la mare inaltime. Tot descult, asa cum a mai surprins si impresionat placut spectatorii la Inaugurare, cu o ramura de tei in mana stanga, a recitat un poem dedicat lui Eminescu in limba franceza si un alt poem compus langa Teiul din Copou cu ani in urma. Dinu Marinescu a recitat versuri treduse special pentru Inaugurarea pietei Romaniei de Ionela Manolescu. Activul si pasionatul roman George Rusu nu s-a lasat pana nu a gasit o superba floare albastra pe care a pus-o intre degetele poetului si, realmente, Mihai s-a inveselit.
Ulciorul cu vin, lumanarile si colacul rumenit asezate pe un stergar la picioarele poetului Nepereche au trezit nedumerirea montrealezilor, dar noi, romanii rataciti prin lumea larga, stiam ce simbolizeaza toate acestea.Poetul George Filip ne-o confirma :
Frate Mihai, sa ma ierti c-am venit.
Dulcele targ are toamnele bete.
Ti-am adus un ulcior si-un colac rumenit ;
Poate-ti e foame, pate ti-e sete...
Muzica romaneasca cu maestrul Savu Bobaru in prim plan cu virtuosul pianist Titi Balan,pe care Poetul l-a reintalnit dupa 50 de ani !? - a inveselit toata suflarea , iar hora romaneasca in care s-a prins si Marcel Tramblay parca s-a terminat prea repede.

La multi ani, Piata a Romaniei din Montreal !

Alex Cetateanu    9/20/2006


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian