Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


GRADINARUL ,,florilor de mina''


Un colectionar,este un om ce se lupta sa adune fel si fel obiecte sau alte lucruri interesante pentru el personal, dar si pentru semenii sai.
Cazul colectionarului Constantin GRUESCU din Ocna de Fier, o mica localitate miniera din Romania este totusi unul de exceptie. Asta,pentru ca acest om, ajuns acum la 81 ani (nascut la 12-aprilie-1924), nu este unul obisnuit.
Domnul Costica GRUESCU, a adunat de peste 50 ani ,,flori de mina''. Florile de mina sunt creatii ale naturii ce se gasesc in subteranul minelor, ca rezultat a unor procese necunoscute omului, prin care mineralele cristalizeaza,formand adevarate opere ce incanta si desfata privirea. Dar nu pot sa merg prea departe cu descrierile,fiindca vreau sa vorbesc despre cel ce a indraznit sa adune aceste ,,minuni'' nebanuite.
Nea Costica a fost multi ani tehnician miner,si datorita meseriei sale a fost in contact permanent cu adancurile necunoscute de restul lumii. Fiind fascinat de primele cristale ce i-au cazut in mana,a inceput sa aduna bucata cu bucata,diversele minerale, si astfel a pus bazele unui inceput de muzeu mineralogic propriu.
Zona Banatului Montan este patria minelor diverse; fier,cupru, plumb,carbuni. Deci tema deschisa putea fi mereu imbogatita,astfel ca temerarul colectionar si-a continuat cu asiduitate completarea colectiei sale. In scurt timp casa a inceput sa devina neincapatoare, iar colectia devenea tot mai cunoscuta. Astfel ca pasiunea de colectionar a devenit pasiunea decercetas al mineralelor si a pus bazele Muzeului de Mineralogie Estetica a Fierului din Ocna de Fier, judetul Caras Severin, Romania.
Acum in anul 2005 la acest muzeu sunt peste 2000 exponate reprezentand intreaga arie de raspandire din Romania, dar si alte minerale din diverse tari ale lumii,cu care colectionarul Gruescu a facut diverse schimburi.
Muzeul amenajat in casa proprie,este vizitat de foarte multa lume, diversa ca preocupari si profesii. Bineinteles ca cei mai interesati sunt specialistii in domeniul geologic si mineralogic, care gasesc aici piesele pe viu fara prea multe eforturi. Dupa cum se stie ex-presedintele Romaniei dl. Emil CONSTANTINESCU este de profesie geolog si a ,,indraznit'' in timpul mandatului sau sa viziteze muzeul. Nu, sa nu credeti ca a pus sa se faca un muzeu adevarat, a trecut si muzeul a ramas in aceeasi casuta veche de zeci de ani.
Dar domnul Costica GRUESCU nu este un egoist si a donat si altor muzee din tara,din pretioasele sale exponate. Astfel ca exista sali Gruescu la Timisoara, Caransebes, Iasi , Bucuresti.
Piesele ,,grele'' ale muzeului sunt in mod special;,,macla japoneza a cuartului'' ingemanare a doua cristale japonez si brazilian, sub forma de cruce. Despre minunile de la Ocna de Fier se poate vorbi mult si cel care ajunge in izolata localitate banateana, are fericita ocazie sa vada cele mai incitante exponate aduse la suprafata de scotocitorul adancurilor in cei peste 81 ani de viata, colectionarul Costica GRUESCU, actualmente pensionar. Domnul GRUESCU este si un poet si scriitor pentru sufletul sau si al semenilor.

Mihai Leonte    9/20/2006


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian