Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Pentru Cluj, cu drag - Despre cum poate un oras sa atinga inima unui Canadian de la 7500 km departare


Totul a inceput cu noul program de fellowship de la Universitatea din Toronto, care pregateste medicii de urgenta pentru a putea participa in proiecte de medicina de urgente internationala.
Primul fellow in acest program a fost Dr. Rodica Retezar, care a decis sa initieze primul ei proiect in Cluj, orasul ei natal. Era firesc. Ca medic de urgente, ea dorea sa ajute la avansarea sistemului de medicina de urgenta in orasul sau natal. Nu singura, bineinteles, ci cu ajutorul unor oameni care au mai facut lucrul acesta de multe ori.
La prima vedere, era doar un alt proiect. Dar dincolo de aparente, significatia acestui proiect merge mult dincolo de rezultatul imediat. Organizarea sectiei de urgenta a spitalului de urgenta din Cluj inseamna deschiderea unui nou drum in Romania: excelenta in serviciile de urgenta, intr-o tara in care problemele cardiovasculare si accidentele cauzeaza peste 60% din decese.

Medicina de urgente este relative noua in Romania. Pana nu demult, sectiile de urgenta nu aveau medici de urgenta. Cine intra intr-o sectie de urgenta era vazut de catre unul din specialistii de garda in spital, in functie de problema. Mult noroc la gasirea lor repede! Cu cativa ani inainte de 2000, medicina de urgente a fost inclusa in lista de specialitati a Ministerului Sanatatii, si in sectiile de urgente au inceput sa existe si medici de urgenta. De atunci, lucrurile au inceput incet sa evolueze spre o abordare mai profesionala a ingrijirii de urgenta a pacientilor. Insa inca nu exista un sistem efficient, care sa eficientizeze fluxul de pacienti, si sa aduca medicina de urgente la standarde internationale.

Clujul are peste un sfert de million de oameni, daca nu punem la socoteala imprejurimile, si este cel mai important centru medical si academic din Transilvania. Desi Spitalul de Urgente este, dupa cum ii spune numele, specializat in medicina de urgenta, preluand cazurile cele mai complexe, sectia de urgente este departe de ceea ce ar trebui sa fie. Nu din lipsa de pregatire a personalului medical, ci din lipsa de bani si experienta.

Dr. Valerie Krym este directorul proaspatului program de fellowship de la Universitatea din Toronto, si este medic de urgente ea insasi. Si-a dedicat o mare parte din viata profesionala medicinei internationale, contribuind la dezvoltarea sistemelor medicale in toata lumea. Prin munca ei, incearca incontinuu sa faca o diferenta in viata oamenilor, nu numai prin acordarea unei maini de ajutor, ci mai ales prin faptul ca ii invata pe oameni cum sa se ajute singuri. Dansa a vazut imediat o oportunitate in acest proiect, si a acceptat sa coordoneze implementarea lui.

Curand dupa rezolvarea tuturor detaliilor, in Octombrie 2005, Dr. Krym, Dr. Retezar si Steve Scott, un asistent de urgente, au aterizat in Cluj pentru 4 saptamani. In timpul sederii lor in Cluj, au fost gazduiti de Facultatea de Medicina si Spitalul de Urgente, si au facut un studio al necesitatilor, folosind timpul si pentru a preda cursuri medicilor, asistentelor si paramedicilor de la Spitalul de urgente. Acesta a fost inceputul unei colaburari de success intre Universitatea din Toronto si Universitatea din Cluj. Scopul acestei colaborari este dezvoltarea unei sectii de urgente eficienta, profesionala, si la standarde internationale, care sa serveasca mai apoi ca model pentru alte sectii similare din Cluj si apoi din restul tarii.

Dupa finalizarea partii initiale a proiectului, echipa canadiana s-a intors la Toronto, urmand ca impreuna cu colegii romani sa continue sa colaboreze pentru finalizarea acestui proiect.

Steve si Dr. Krym au multe amintiri placute despre Romania:

“Oamenii sunt atat de calzi acolo, am fost strans in brate foarte des!... Si bucataria romaneasca este fantastica!” a zis Steve din start.

Dr. Krym a observat munca din sectia de urgente, si si-a exprimat admiratia pentru oamenii care lucreaza acolo: Am fost deosebit de impresionata de dedicatia si efortul medicilor si asistentelor. Mucesc din greu, si ofera cea mai buna ingrijire pe care o pot oferi, in conditii foarte dificile.”

Clujul a lasat, de asemenea, o impresie foarte buna: Mi-au ramas in suflet catedralele minunate, peretii antici de piatra si statuile care dainuie de veacuri. A fost o excursie deosebita in trecutul si istoria fascinanta a Europei de Est”, a spus Dr. Krym.

Nu totul a fost munca in Romania. “Gazda noastra (Dr. Dorin Muresan, seful sectiei de urgente de la Spitalul de Urgente n.a.) ne-a aratat o multime de locuri frumoase din Romania, inclusiv in afara Clujului. Ne-a dus la munte, am vazut manastiri minunate, linistite, parca rupte din alta lume, sate ascunse in vai. A fost ca o vizita in alte timpuri: care trase de cai, carand fan, natura in toata splendoarea ei… Am fost surprinsa de varietatea peisajului: munti, campii, rauri, lacuri, paduri… Sighisoara si Sinaia sunt perle ale Romaniei, deosebit de frumoase.”

“Am fost peste tot in lume, si niciodata nu am intalnit atata ospitalitate” a declarat Dr. Krym.

Anul acesta mergem din nou la Cluj, pentru a continua ce a fost inceput…

In prima faza, doua din asistentele cele mai bine pregatite din Cluj vor veni la Toronto pentru 4 saptamani, ca sa invete rolul asistentei in urgenta si sa observe triajul pacientilor si ingrijirea lor in cadrul spitalului Sunnybrook, cel mai mare centru de trauma si urgente din Toronto. Le puteti intalni in sectia de urgente de-a lungul lunii Septembrie, daca aveti drum prin zona. La intoarcerea in Romania, ele vor impartasi experienta lor cu celelalte asistente romance, si vor contribui la educarea restului asistentelor, alaturi de echipa canadiana.

In Octombrie, echipa canadiana, care acum este formata din Dr. Krym, Dr. Delia Curea (alt medic roman) si Steve Scott, se va intoarce la Cluj, ca sa implementeze un nou sistem de triaj al pacientilor in sectia de urgente. In timpul sederii acolo, vor continua sa colaboreze cu echipa romana pentru optimizarea ingrijirii de urgente si actualizarea tratamentelor. La sfarsitul sederii lor, sectia de urgente din Cluj va functiona la un standard international, si va avea capabilitatea sa trateze pacienti in stare critica intr-un mod mult mai eficient, salvand vieti omenesti.

Nu am cuvinte sa descriu cat este de important acest proiect pentru Cluj si chiar pentru intraga tara. Este primul pas catre un sistem de urgente modern in Romania, si ca intotdeauna primul pas este cel mai greu, si cel mai important. Si de aceea imi ridic palaria in fata tuturor romanilor care au intins o mana de ajutor, si le spun: sa dedicam acest proiect Clujului, cu drag.

Dr. Delia Curea
Proiectul de Medicine de Urgenta in Romania
Universitatea Toronto

Nu exista nici un fel de finantare din partea Universitatii pentru acest proiect, pana acum a fost finantat exclusiv prin contributia participantilor si a comunitatii romanesti din Toronto. Daca doriti sa aduceti o contributie succesului proiectului, puteti face o donatie Universitatii din Toronto, si veti primi o chitanta deductibila de la taxe. Daca doriti mai multe amanunte, puteti sa o contactati pe Dr. Delia Curea la dcurea@yahoo.com.
Donatiile pot fi facute prin cec la: University of Toronto, Faculty of Medicine, Division of University Advancement, Dapertment of Donations Management – Medical Sciences Building, room 2306, 1 King’s College Circle, Toronto, ON, M5S 1A8, tel.416-978-0811, fax 416-946-7722. Va rugam mentionati pe cec “for the International Emergency Medicine Fellowship Program, Emergency Medicine Project at Cluj County Hospital in Transylvania, Romania”. Puteti de asemenea face donatii prin credit card la www.giving.utoronto.ca/annual/index.asp Urmariti link-ul “Give to the annual fund” si mentionati la “specific gift directions” cele de mai sus.


Dr. Delia Curea    8/28/2006


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian