Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Jena de a fi Romăn ?



Dimineata nimeni nu-i spune evreului: să-ti fie rusine de etnia ta fiindcă Trotki si Ana Pauker sunt evrei! Acelea sunt cazuri izolate, nesemnificative, spun rabinii, acei oameni nu reprezintă poporul evreu, nemernicii sunt nemernici de orice nationalitate ar fi.
Dimineata nimeni nu-i spune neamtului: “Sede-ti-ar hamburgerul în gât fiindcă Hitler este neamt”.
Ce are Hitler cu mândria de a fi neamt… Cu ea poporul german a condamnat nazismul, si-a cerut scuze de la poporul evreu si a transformat Germania în una din cele mai civilizate si luminoase tări ale lumii. Dar rusii? Închipuiti-vă că rusilor li se ia si dreptul de a se mândri că sunt rusi fiindcă comunistii au ucis peste 60 milioane de oameni. Închipuiti-vă numai că fiecare sută de grame de vodcă este însotită de motivul sumbru al vinei pentru organizarea progromurilor antievreiesti la începutul secolului XX?

De ce, asadar, li se aminteste zilnic românilor că din vina legionarilor, a lui CVT, a coruptilor, a violatorilor din scările întunecoase ale blocurilor ei nu pot fi mândri de românitatea lor?
De ce mândria de a fi român este asociată cu zonele obscure ale fiintării, caracteristice întregului neam omenesc, zone pe care nu le putem ogoi nici la nivel global, nici la cel national?
Poate mândria de a fi arab să justifice genocidul contra siitilor din Iraq?

Evreul, dacă ar fi român, ar spune dimineata: Mulţumesc lui Dumnezeu că sunt român, că mă trag din vită de Basarabi si Musatini, că Zalmoxis l-a învătat pe Socrate la Potidea, în 432 BC arta lecuirii sufletului omenesc cu ajutorul “rostirilor frumoase”, că oalele de la Cucuteni sunt dinaintea piramidelor si-s mai frumoase decât cele de la Suza si Samarra, că neoliticul timpuriu de la Gura Baciului este una din munile lumii etc, etc.
Românul, însă, nu spune aceste cuvinte fiindcă Noica e de fapt alt Noica, Eliade e alt Eliade, Cioran e alt Cioran si toti trei au fost elevii lui Nae Ionescu, care… Care l-a învătat si pe Mihail Sebastian.

Dar, oare, uriasele temple din Muntii Orăstiei, care mai stau si azi în zloata vremii si a muntelui fiindcă strămosii românilor le-au construit din andezite tăiate la milimetru, nu pot da amârtilor de la Grădistea de Munte măcar un dram de mândrie naţională?
Oare pictura exterioară a bisericilor din nordul Moldovei nu are dreptul să reprezinte poporul român în marea galerie de artă a lumii?
Oare minunea arhitectonică de la Pătrăuti, construită de Stefan cel Mare în 1487, nu poate reprezenta omul peste tot în Univers?

Campul de unitate al unei natiuni (american nation se rosteste cu mândrie obligatorie în SUA) îl constituie mandria de a fi anume bosiman, japonez sau francez.
Câmpul umanitătii ar fi o închisoare strasnică dacă nu ar exista diversitatea ei etno-culturală.
Echipa de fotbal a Majestătii Sale, premiile Nobel pentru fizică, cosmonautul Prunariu, mersul pe versete de Lao Tzu, cubul sacru de la Mekka, totemurile pigmeilor din Africa eucatorială, dar si brutele comunisto-fasciste, politicienii corupti, violatorii din scara blocului, fetele de rromi măritate la 12 ani – toate, toate sunt ale oamenilor.
Tot ce face omul este umanism, spunea Heidegger în vestita scrisoare adresată lui Sartre.
Dar nici un neam nu înhamă tot omenescul la carul de slavă care îl reprezintă.
Fiindcă nu există pe lumea asta pădure fără uscături.

Întrebarea cu privire la “mîndria de a fi român” a fost relansată si de către distinsul intelectual Andrei Plesu, publicata si pe siteul Observatorului .
Dl Cornel Nistorescu, editorialistul de la “Evenimentul zilei”, se plângea că România nu are mari personalităti alături de care să intre mândru în UE. Si dl Patapievici declara că poporul român este unul din cele mai dezlânate popoare ale lumii.
Fără a face vreo legătură între aceste evenimente mediatice si lectiile pe care le are de făcut guvernul român ca România să intre onorabil în UE, unele întrebări se iscă, totusi.
Oare italienii nu mai sunt mândri de tara lor din cauza afacerii “Parmalat”?
Oare belgienii îsi reneagă mândria de a fi belgieni si statutul de tară membră UE din cauza pedofililor, ucigasi în serie?
De ce nu s-ar mândri tot românul cu dnii Plesu, Nistorescu, Patapievici? Iar dl Nistorescu cu mama lui? Iar mama lui de ce nu ar intra în UE impreună cu toate rudele ei de pe Valea Streiului?
Cine, ce sunt tinerii matematicieni si informaticieni români premiati la atâtea olimpiade internaţionale? Cine, ce sunt uluitorul actor Marcel Iures, misteriosul sculptor Corneliu Baba, magnificul pictor Ion Irimescu, opera enesciana a lui Iosif Conta?
Cine, ce sunt tăranii de pe Târsa Orăstiei care-si ară terasele dacice onomatopeizând vânarea de vânt?
Dar impresionantele constructii ingineresti de pe Sebes? Dar portul maritim Constanta? D
ar Marea Adunare Natională a românilor din Basarabia de la 27 august 1989?
Dar cea mai lungă retea de căi ferate din Europa? Dar cele 12 stratificări arheologice de la Ripiceni-Izvor, cercetate de arheologul Al. Păunescu, unicale pe tot Pamantul fiindcă cuprind peste 100.000 ani de civilizaţie mentinută cu îndârjire sedentară exact pe acelasi loc?

Chiar dacă mândria de a fi român si-ar reduce actiunea numai cât tine o luncă unde-si cântă grierii printre frunze de brustur, si se fugaresc copiii printre sânziene înflorite, si sună înalt clopotul bisericilor din Strei sau Butuceni, tot ar trebui să-i multumim Domnului pentru că ni-a dat ochi să vedem anume asa, româneste, lumea în care trăim.
Si cu stele-făclii, si cu mori aduse de furia apelor când pe firul vertical, când pe cel orizontal al acestui strâvechi pământ.








Andrei Vartic    8/13/2006


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian